Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lábatlan tyúk

Lábatlan tyúk
Lábatlan tyúk
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lábatlan tyúk tipikus borsodi recept laza vacsihoz. Az ijesztő neve ellenére egy teljesen húsmentes kajáról van szó, tulajdonképpen a töltött húsból és/vagy húslevesből a töltelék magában elkészítve. Az Ember szerint valójában bundás kenyérről van szó, csak rossz sorrendben adagolom a hozzávalókat. Ugyan ő javasolta, hogy a továbbiakban nevezzük inkább zsemlepénynek, a lábatlan dolgot kikerülendő. 

Alapvetően fogtam Nagyi eredeti receptjét, aztán hozzáadtam Anya módosításait (aki megsúgta, hogy régebben serpenyőben sütötték, nem sütőben, de még Dédinek is állandóan leégett az alja, nem hogy a Nagyinak), és végül megpróbáltam egy kicsit a belvárosi létmódomhoz szocializálni az egészet.

Még jó egyébként, hogy azon melegében lefotóztam, mert úgy tűnik, az éjszaka folyamán az egész család rárepült, és csak az üres tepsi maradt reggelre :). 

 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat felütjük, és a fűszerekkel kicsit habosra verjük. (Persze másmilyen fűszerek is jöhetnek ízlés szerint, én most elkövettem azt a hibát, hogy paprikát is tettem bele, azt pont nem kellett volna.)
  2. Elkezdjük a kenyeret héja nélkül belemorzsolni. Jó ötlet egy pillanatra víz alá meríteni őket, aztán kicsit kinyomkodni, és úgy beleküldeni a tojásba. (Nagyi azt mondja, a kenyerek felét így szokta, a másik felét szárazon.) Annyi kenyeret teszünk bele, hogy egy önthető, homogén masszát kapjunk.
  3. Közben a sütőt bemelegítjük 180 fokra, és egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt hajtogatunk, ezt meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. (Én most egy kicsit túl nagy tepsit választottam, ezért lett lapos a lábatlan tyúk).
  4. Kb. 25-30 percig sütjük, közben félidőnél jót tesz neki, ha meglocsoljuk egy kis (1 dl max.) levesalappal, vagy ha megy, alá is öntünk egy picit. (Én ezt most nem csináltam, semmi baja nem lett, de levessel állítólag puhább, meg egy picit magasabb lesz.)
  5. Ha egy picit kihűlt, kockákra vágjuk, és szabadon választott finomságokkal tálaljuk. Én ma zsírszegény cottage cheese-t tettem a tetejére, uborkát meg mellé, de tejföllel, fetával és aszalt paradicsommal, fokhagymás joghurttal, sajttal, stb. mind-mind működhet. Sőt, magában is nagyon finom. Vigyázzatok, nem lehet leállni vele!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 343
elküldve: 1
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nattakiri

Mióta szakács: 2015.02.03.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: szendvics
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

aka zsemlepény, borsodi bundás kenyér, sütőben sült fűszeres bundás kenyér

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kyamate
kyamate Wed, 2015-06-17 15:44

Bocsi, csak à receptet olvastam. Most látom csak, hogy földi vagy, és a lábatlan tyúkon ugyanazt értjük.
Üdv

kyamate
kyamate Wed, 2015-06-17 15:39

Nagyon szimpatikus à recept, jó az ízvilága. Egyébként nálunk Borsodban à tyúkból kimaradt, kislábasban megsütött tölteléket hívták így.
Gratula

423
tojás 6 db
ételízesítő 1 kávéskanál
petrezselyem 1 ek
1 csipet
bazsalikom 0 ízlés szerint
chilipehely 0 ízlés szerint
rozskenyér 40 dkg
olívaolaj 2 ek
cottage cheese 10 dkg