Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kürtőskalács HocuSpocktól

Kürtőskalács HocuSpocktól
Kürtőskalács HocuSpocktól
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept nem saját (egy kedves ismerősöm családi receptje), de ez az elkészült kalács ízvilágát nem befolyásolja! ;) A sütés alapvetően szabad tűzön (parázson) történik, de ha minden kötél szakad, grillezős elektromos sütőkben is elpepecselhetünk vele, megéri! :-)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A kalács forgatásához használt cukrot ízesíthetjük fahéjjal, dióval..stb.
A sütőfát használat előtt kenjük meg olajjal, és melegítsük át a parázs felett. Használható sütőfát (nagyot), legegyszerűbben Bauhaus áruházakban kapunk, kb. 1500 forint összegért.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben, egy kis cukorral felfuttatjuk. Összekeverjük a hozzávalókkal, kivétel az olvasztott margarin.
  2. Jól összegyúrjuk, és nem túl meleg helyen kb. 15-20 percig kelesztjük. Ha túl sokáig kel a tészta, akkor le fog szakadni a fáról sütés közben!
  3. A kelt tésztát 5 cipóba osztjuk. A sütőfát az első sütés előtt felmelegítjük, és bekenjük olajjal.
  4. A cukrot (akár fahéj keverékkel) egy tálcára öntjük. A tésztát kinyújtjuk, és deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát, csak a végeknél maradjon ki kb. 1-1 cm.
  5. Bekenjük a tésztát olvasztott vajjal és meghempergetjük a (fahéjas) cukorban.
  6. Amikor megsült, hagyjuk egy-két percig hűlni, és utána már le lehet szedni a fáról. Ha kihűlne a fa vagy nem elég olajos, akkor ugyanúgy rá kell melegíteni, és be kell olajozni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 785
elküldve: 0
receptkönyvben: 104
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

N-ivaló

Mióta szakács: 2012.06.16.
7 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: grill
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kürtőskalács, erdélyi kürtöskalács, házi kürtöskalács, otthon elkészíthető kürtöskalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1047
finomliszt 100 dkg
napraforgó olaj 1.5 dl
tojás 2 db
1 kávéskanál
cukor 3 csapott ek
citromhéj 1 citromból nyert
tej 0.5 l
élesztő 25 g
margarin 50 g
cukor 0.5 kg
napraforgó olaj 1 dl