r
Nosalty Logó

Különleges mézes szelet

Mignon
Különleges mézes szelet
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A töltelékhez

A pralinéhoz

A piskótához

Az összeállításhoz

724
Kalória
11.1g
Fehérje
88.8g
Szénhidrát
37.6g
Zsír
58.6g
Víz
215.8g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
63.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A pralinéhoz

A piskótához

Az összeállításhoz

Összesen 724 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A pralinéhoz

A piskótához

Az összeállításhoz

Összesen 5070 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A pralinéhoz

A piskótához

Az összeállításhoz

Összesen 292 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    37.6 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    216 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    429.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    88.8 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    58.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    262 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    258 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    213 micro
Összesen 724 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    77.7 g

Zsír

  • Összesen
    263.4 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    1510 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3006.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    144 mg
  • Kálcium
    780 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    236 mg
  • Foszfor
    1142 mg
  • Nátrium
    678 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    621.6 g
  • Cukor
    445 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    410.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1834 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    293 micro
  • Kolin:
    963 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1807 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    328 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1492 micro
Összesen 5070 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.7 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    23.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 292 kcal

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A töltelékhez a tejet, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a pudingport mérsékelt tűzön (folyamatosan kevergetve) sűrűre főzzük.
  2. Még melegen rugós fejű kézi habverővel hozzádolgozzuk a cukrot, a mézet és a felkockázott vajat.
  3. A tölteléket kihűtjük, és hideg helyen vagy hűtőben sűrűre dermesztjük.
  4. A pralinéhoz a mogyorót vagy diót, a mézet és a cukrot egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőbe tesszük, és addig tartjuk mérsékelt tűzön (ne kevergessük!), amíg a cukor és a méz meg nem karamellizálódik a mogyoró körül (kb. 10 perc). Közben terítsünk sütőpapírt egy fémtálcára vagy nagy tepsire, és minél vékonyabb rétegben kenjük szét rajta a karamelles mogyorót. Hagyjuk megdermedni.
  5. A piskótához előmelegítjük a sütőt, és sütőpapírt terítünk egy vékony peremű gáztepsibe.
  6. A tojásokat, a cukrot és a mézet robotgéppel 6-8 perc alatt felhabosítjuk. Fakanállal óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a sóval elkevert lisztet, és egyenletes rétegben az előkészített tepsibe öntjük. 18-20 perc alatt sül meg, majd rácsra téve kihűtjük.
  7. Az összeállításhoz a mézet és a forró vizet összekeverjük locsolószirupnak. A málnalekvárt a citrom reszelt héjával kicsit összelangyosítjuk, hogy folyós legyen. A kihűlt mézes-pudingos tölteléket rugós fejű kézi habverővel átkeverjük.
  8. A pralinét darálóban durvára őröljük.
  9. A kihűlt piskótát meglocsoljuk a mézes sziruppal (ha nagyon áztatná, elég lehet a szirup fele is!), és 3 db 13x30 cm-es téglalapra vágjuk. Az egyiket megkenjük a málnalekvár felével és rákenjük a mézes-pudingos töltelék1/3-át. Ezután ráhelyezünk egy másik piskótalapot, megkenjük a maradék lekvárral és a mézes töltelék 1/3-ával. Majd rátesszük az utolsó lapot, és a sütemény tetejét-oldalait bekenjük a maradék mézes töltelékkel.
  10. A süteményt megszórjuk az őrölt pralinéval. Tálalásig 1 napig hűtőben tartjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x30x3

Torokfájással küzdött a héten a család. Bevetettünk már mindenféle praktikát, de nem akartak múlni a panaszok. Gondoltam itt csak egy igazán finom sütemény segíthet, valami "mézes bombát" kerestem. Egy 2 évvel ezelőtti Stahl magazin téli számában találtam rá a "gyógyszerünkre". Igazán bővelkedik mézben, nem lehet rá panasz! Bár a torokfájásunkat nem mulasztotta el azonnal, a kedélyállapotunkon sokat segített, és így már sokkal könnyebb volt elviselni a hátralevő pár napot, míg mindenki teljesen meggyógyult! :)

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek