Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabpelyhes-mézes szelet

Zabpelyhes-mézes szelet
Zabpelyhes-mézes szelet
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ausztráliában tradícionális sütemény. Anzac napra szokták sütni. Anzac nap valószínűleg a legfontosabb nemzeti ünnep Ausztráliában, amire Ausztrália és Újzéland együtt emlékezik április 25-én a Gallipoli csatára az első világháborúban, ahol rengetegen elpusztultak.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Akinek mázzal egy kicsit túl édes, az csak porcukorral szórja meg. Úgy is finom, pl. kakaóhoz reggelire. Én is úgy szeretem jobban, de a gyerekeimhez alkalmazkodva mázzal készítettem.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat felolvasztjuk a cukorsziruppal/mézzel, de ne legyen forró!
  2. Belekeverjük a tojássárgájákat.
  3. Egy nagyobb tálban összekeverjük a sütőporos lisztet, a zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a barna cukrot.
  4. A vajas-tojásos keveréket elkeverjük a száraz hozzávalókkal.
  5. Egy csipet sóval felverjük a tojásfehérjét, majd óvatosan (hogy a hab ne nagyon essen össze) az egészet összedolgozzuk.
  6. Sütőpapírral bélelt 36x25 tepsibe öntjük.
  7. Előmelegített 170 C fokos alul-felül sütőben 20-25 percig sütjük, vagy amíg szép aranyszínű nem lesz a teteje (tűpróba).
  8. Ha megsült, a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd kiborítjuk, leszedjük a papírt, és a tetejét bevonjuk a mézes mázzal. 
  9. A porcukrot egy tálba szitáljuk, és elkeverjük a máz hozzávalóival. Egy sűrű, de kenhető masszát kell kapnunk. 
  10. Elsimítjuk a süti tetején, és betesszük a hűtőbe kb. 1 órára, vagy amíg a máz meg nem dermedt.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x36 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 12 108
elküldve: 18
receptkönyvben: 303
elkészítve: 8/23
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: ausztrál
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

anzac cake, zabpelyhes mézes kókuszos süti

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vidazsu
vidazsu Wed, 2015-12-09 15:40

Próbáltam kevesebb mázzal,de nem érdemes spórolni,sajnos nem lett szép a teteje..Pedig vendégségbe viszem és már nincs időm újat sütni.Ebből is tanultam.

Beldam
Beldam Tue, 2013-09-03 09:43

Kedves P. !
Most találtam receptjeidre, szimpatikusak, többet szeretnék kipróbálni. Nagyon jó, hogy leírod, hogy mekkora tepsiket használsz ez sok-sok receptből hiányzik, pedig nagyon fontos. A bögrés adagolás is tetszik :) Köszi.

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-09-03 10:40

Igazan nagy oromet okoz nekem ha valakinek tetszenek a receptjeim! Azt en is nagyon fontosnak tartom, hogy tudjuk a tepsimereteket. Most nalam ez be is bizonyosodott, mert egy par honapig a lanyom konyhajat vezettem, es igen bajban voltam az en receptjeimmel mivel nala minden tepsinek mas merete van az enyemektol. Persze, hogy a sutik egeszen maskeppen sikerultek mint otthon.
Koszonom a hozzaszolast, udvozlettel, P:)

Lívia968
Mézeske / Lívia968 Mon, 2012-12-03 23:09

Kedves Pussycat!

Megsütöttem a sütit, nagy sikere volt a kollégáim körében. Különösen jó, hogy a süti piskótaszerűen puha és nagyon gyorsan elkészül, másfél óra múltán már az asztalon hűlt. A cukormázat kicsit megspróroltam, rácsozva kevesebb máz kellett rá, így egészségesebbnek gondoltam. A zabpehely szépen elolvad sülés közben, a kókusz pompásan helyettesíti a lisztet és kellemes aromát ad, a méztől pedig illatos lesz a süti. További sikeres feltöltéseket és szép adventi időszakot kívánok. Üdvözöl: Lívia

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2012-12-04 01:13

Kedves Livia!

Nagyon orulok a sikernek. Az super otlet volt, hogy a tetejere racsozva tetted a mazt. Nekem is egy kicsit sok az a sok cukor, de a csaladom igy szerette.
Koszonom a hozzaszolast, es en is kellemes unnepeket kivanok neked!

Udv. Veronika

reka18
reka18 Thu, 2012-11-29 23:22

Nagyon finom lehet ,mekkora bogrerol van szo , 2 dl vagy 2,5 dl ? Elore is koszonom valaszod .
Reka

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-12-01 02:24

Kedves reka18 ! Egy bogre hivatalosan 2.5dl, a meroedenyeken is igy van feltuntetve, igy jon ki a 4 bogre=1literrel. En szeretek bogrevel merni, (ha lehet)mert egyszerubb es gyorsabb mint merlegezni. Orulok, hogy tetszik a suti, remelem, hogy izlik is, majd ha elkeszitetted.
Szep hetveget, Veronika

amma
amma Thu, 2012-11-29 21:27

A mázhoz nem sok a 3 bögre cukor? Mekkora bögre? Nekem ez általában 2,5 dl- jelent, de ez ide túl sok lenne.Esetleg 3 evőkanál lenne?
Jaffa

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2012-12-01 02:36

Kedves Jaffa ! Igen,3 x 2.5 dl-es bogre. Lehet, hogy soknak tunik, de igy adja ki a teteje vastagsagat, ahogy a kepen is latszik,- persze ezt lehet csokkenteni esetleg 2 bogrere, de ha mar ennel kevesebb, akkor nehezen tudod elsimitani a tetejen, mivel ez egy eleg nagy adag es egy nagy tepsibe sutottem. Az igaz, hogy nekem tul edes is, de van aki igy szereti. Remelem tudtam segiteni,
Udv. Veronika

807
vaj 125 g
méz 1.5 dl
tojás 6 db
finomliszt 1 bögre
sütőpor 1 teáskanál
zabpehely 1.5 bögre
kókuszreszelék 150 g
barna cukor 1 ek
porcukor 3 bögre
vaj 1 ek
méz 1 ek
vanília kivonat 1 ek
víz 2 ek