r
Nosalty Logó

Kukoricás fehér kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Kukoricás fehér kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 542 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2164 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 248 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1024.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    173 mg
  • Nátrium
    698 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 542 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56.1 g

Zsír

  • Összesen
    36.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4098.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    160 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    694 mg
  • Nátrium
    2794 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    395.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    281.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    233 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    395 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    228 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 2164 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    470.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    321 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 248 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos tejben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni.
  2. A liszteket összekeverjük a sóval, a felfutott élesztővel, az olvasztott vajjal és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz. Megdagasztjuk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.
  3. Ekkor lazán átgyúrjuk, veknivé formáljuk, vagy kivajazott formába tesszük. Fél órát kelesztjük.
  4. A tetejét tejjel megkenjük, bevagdossuk, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  5. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 28
  • Össznézettség: 30813
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 18.

Ajánló

A kenyértésztához túl nagy arányban nem érdemes kukoricalisztet keverni, mert a tészta nem tud tőle rendesen megkelni, sűrű, tömött kenyér lesz belőle.

Receptkategóriák

Vannak a "kérkedő" kenyerek, amik a tésztájukba gyúrt érdekes hozzávalók különleges aromájával adják el magukat, és vannak az "alázatos" kenyerek, amiket azért szeretünk, mert visszafogott ízükkel diszkréten szolgálják a rájuk pakolt finomságokat. Ez a kenyér az utóbbi táborba tartozik, amit egyszerűsége miatt lehet szeretni.

Hozzászólások

Évi néni

Kedves Fahéj! Ez egyszer?en mesés. Olyan szép kenyereket sütsz, amiket kipróbálok, hogy sohasem fogok lefogyni. Na de megéri. Üdv: Évi néni

Fahéj

Kedves Éva néni! Nagyon megtisztel?, hogy ezt mondod, mivel Te még szebb kenyereket sütsz. :) Én is imádom a kelt tészta minden formáját, és tényleg szörny?, hogy sose ehetünk annyit, amennyi belénk fér. Mert ezek a fránya vonalak... ezekre vigyázni kell... na jó, azért nem mindenek fölött... :))) Szép hétvégét: Fahéj, aki tulajdonképp egy másik Éva néni :)

MCsilla

Kedves Fahéj! Ma kaptam meg a receptedet és egyb?l kiszurtam, mert már évek óta vadászok a kukoricából készült receptekre. Mi a nagymamámmal sütöttünk még kenyeret kemencében, és a gyerekeimnek próbálom el?hozni azokat az izeket, amiket én kaptam. A legnagyobb baj, hogy nincs már a nagymamám, és hát kemence sincs, de azért b?szen próbálkozom! Egyszer sütöttünk kukoricás zsömlét! Egyszer! Az ize, az illata azóta is az orromba, számba van. Ezért vadászok a kukoricából készült dolgokra, de egyszerüen nincs sehol! Én ugy emlékszem, hogy jóval több volt a mi zsömlénkbe a kukoricaliszt mennyisége, sajnos a te receptedben is csak pici mennyiség van. Nincs valami hasznos tanácsod, hogy tudnék több kukoricalisztb?l finom zsömléket sütni a gyerekeknek? Nagyon köszönök minden jótanácsot! További jó sütkérezést, aztán vigyázzni azokkal a vonalakkal! :)

Fahéj

Kedves Csilla! A kukoricalisztben nincs sikér, ami ahhoz kell, hogy szépen megdagadjon a kenyerünk, és leveg?s, puha, rugalmas legyen. Ha tiszta kukoricalisztb?l készítünk kenyeret, akkor az éleszt? nem tudja megkeleszteni, helyette süt?port vagy szódabikarbónát szoktak használni, de azzal sem számíthatunk a megszokott laza szerkezet? kenyérre. Nekem pl. annyira nem ízlett, hogy csak egyszer készítettem, akkor is kidobtam. Pék szakember rokonom mondta, hogy éleszt?s kenyér max. 10-20 % kukoricalisztet bír el, hogy az állaga még élvezhet? legyen. Ha viszont sikerül sikért szerezned (amit nálunk bioboltokban, ahol a különleges liszteket árulják, lehet kapni), akkor akár a liszt 1/3-a is pótolható kukoricaliszttel. Akkor az éleszt? mellett 1 ek sikért kell még keverni a kb. fél kg liszthez, aminek a harmada kukorica. Fogok feltenni ilyen receptet is! :) És a csudába azokkal a vonalakkal! :)) Üdv: Fahéj

MCsilla

Kedves Éva néni! Ma megsütöttem végre a kenyeret. Tökéletes lett, mind a négy gyerek meg a férjem is rájár, hamarosan el fog fogyni. Én azt gondolom, hogy nem kukoricalisztet vettem, hanem kukoricadarát. Az állaga tökéletes, de szerintem igazi kukoricalisztb?l sokkal jobb lehet. Igy nem nagyon érezni a kukorica izt rajta. De nagyon finom, köszönöm szépen a receptet is, a biztatást is, a jótanácsot is. Szeretettel: Csilla

Fahéj

Kedves Csilla! Örülök, hogy bevált a kenyérrecept. A kukoricaíz nem nagyon érz?dik rajta, ez igaz. Van olyan recept itt a Nosaltyn, amelyikbe direkt kukoricadara kell, "Makkermanó" szakács receptjei közt. Szóval nem hiszem, hogy ez gondot okozna. Majd még nyomozok kukoricásabb íz? kukoricás kenyér után, aztán majd beszámolok, ha megfelel?t találtam. Üdvözlettel: Éva "néni", bár csak 6 év van köztünk. :)))

Csiki Piroska

Kedves Fahéj! Csak nézegetem a kenyereidet és csodállak. Egyik gusztább, mint a másik.Minden elismerésem! Üdvözlettel:Piroska

Fahéj

Kedves Piroska! Nagyon köszönöm a dicséretet, de azért még b?ven van mit tökéletesítenem rajtuk. Én csak egy vagyok a sok lelkes kenyérsüt? háziasszony közül. Rengeteg gyönyör?séges kenyér van még ezen az oldalon. Szerencsére, mert így egymástól is tanulhatunk. :) Nagyon szép napsütéses vasárnapot kívánok: Fahéj

nemgabi

Kedves Éva! Annyira szépek a fotóid és gusztusos a körítés, hogy az embernek összefut a nyál a szájában, ha ránéz! Na és persze a kenyér is nagyon finom, kipróbáltam. Köszönet a receptért! Üdv: Gabi

Fahéj

Kedves Gabi! Köszönöm a dicsér? szavakat! Örülök, hogy ízlett a kukoricás kenyér. A fotókról meg csak annyit, hogy amit Te fotóztál a saját kenyereidr?l, azok is csodaszépek! Az el?bb gyönyörködtem bennük. Meg a zsemlék is... :) Szép estét: Éva

Törölt felhasználó

Nagyon bírom a szöveget, amit mellékeltél ehhez a szép kenyérhez! Nagyon találó. Egyébként mindennapi kenyerünk a te francia farmerkenyered, de régóta ki akarok próbálni egy kukoricás kenyér receptet is. Most rátaláltam -már megint kinél? :-D- és ha majd elfogy a tegnapi sütés?, akkor eszerint a reci szerint gyúrom a következ? adagot. Köszi, puszi: Gabi

Fahéj

Csak gyúrjad, Gabikám, szerintem nem fogsz csalódni benne. Természetesen azért annyira nem habosan könny?, mint a sima fehér kenyér, de azért finom. Puszi: Éva

Törölt felhasználó

H? mennyi dicséret, pont most kelesztem a kenyeret. Kb. mennyi id? alatt kel a kétszeresére?

Fahéj

Ez sok mindent?l függ : h?mérséklet, éleszt?, liszt...

Törölt felhasználó

Hát, ez nem igazán sikerült! Igaz, én kb 100 g fehér finom tönkölylisztet is használtam, a teteje jó kemény lett, nagyon ropogós, a belseje meg puha. Azonkívül ízetlen!!!

Fahéj

Egy olyan kenyér, amiben nincs különösebb f?szer, nem is különösebben "Ízes". A só sokat számít, mert ez a kenyér ett?l ízes. A só viszont ezer féle lehet. Az 1 tk. csak tájékoztató jelleg?, ha a só kevésbé sós, természetesen több kell bele. Talán ezért lehetett ízetlen, mert sótlanra sikerült. Nehéz pont eltalálni.

elikesara

Alázatos vagy nem, de az enyém isteni lett! Köszönöm, hogy megosztotta a receptet!

Fahéj

Igazán nincs mit! Örülök, hogy bevált. Üdvözlettel: Fahéj

cinnamonia

Koszonet a receptert!! Epp allitottam ossze a tesztat amikor a ferjem megitta az osszes tejet. Igy viz kerult bele es egy kis tejfol. Egy picit modositanom kellett, gondolom emiatt, de nagyon finom lett a kenyer! Legkozelebb tejjel keszitem, biztosan meg finomabb lesz! Mar a masodik nagy szeletet falom... :D

Fahéj

Végül is a kenyér vízzel készül, tehát nagy baj nem lehetett a víz+tejföl párossal. Örülök, hogy kipróbáltad ezt a receptet, s hogy meg vagy elégedve az eredménnyel. :) Üdv: Fahéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!