Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ribizlis-mascarponés máktorta

Ribizlis-mascarponés máktorta
Ribizlis-mascarponés máktorta
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavaly készítettem el édesanyám születésnapjára ezt a receptet, amit egy liszt- és tejérzékeny ismerősömtől kaptam. Eredetileg eperrel készül, ámde, mivel nem volt már kéznél eper, az éppen érő ribizlit szüreteltem le hozzá a kertből. Jól sikerülhetett a produktum, mert idén az érintett külön kérte, hogy megint ez a sütemény kerüljön az ünnepi asztalra. Ismét nagy sikere volt, a vendégeink is repetáztak belőle. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Idén kaptam az ötletet: a tészta és a krém közé vékony réteg lekvár kerülhet. Ha stílszerűek akarunk lenni, akkor ribizliből.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta

  1. Melegítsük elő a sütőt. Nagyjából 180 fokra lesz szükség.
  2. Nekem csak egy keverőtálam van a robotgéphez, így elsőre mindig a kevesebb mosogatást igénylő résszel kezdem, azaz jelen esetben a tojásfehérje felverésével: 3 tojásfehérjét és egy késhegynyi sót verjünk habbá, majd óvatosan hozzáadagolva 6 dkg cukrot, verjük tovább fényes habbá. Tegyük félre.
  3. Keverjük habosra a három tojássárgáját a második 6 dkg cukorral, a kettes számú késhegynyi sóval és a teáskanálnyi sütőporral. Amikor már szép halványsárga színű, keverjük bele a 20 dkg mákot, tegyük hozzá az 5 dkg vajat, de vigyázzunk, nehogy túl forró legyen - elég, ha éppen csak folyós. Végül keverjük bele két lime levét és lereszelt héját is.
  4. A mákos masszához forgassuk hozzá óvatos mozdulatokkal a felvert habot. Elegyítsük a tésztát, de ne verjük szét a habot.
  5. Sütőpapírral bélelt formába öntsük. Kerekbe, szögletesbe - egyre megy, egyformán finom lesz. Tűpróbáig süssük (nekem ez körülbelül 20 percet jelentett).

A krém

  1. Míg a tészta sülöget, akár össze is keverhetjük a krémet, bár meg kell várni, hogy a tészta kihűljön, csak utána kerülhet a tetejére.
  2. Az 50 dkg mascarponéhez keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a maradék lime-ok levét. Érdemes kicsit megkóstolni, hogy nehogy túl édes vagy éppenséggel nagyon savanyú legyen. Itt nem árt figyelembe venni, hogy savanykás ribizli kerül a tetejére, ami még egy picit erősíti az ízhatást.
  3. Ha készen van a tészta, várjuk meg, míg kihűl, majd szépen oszlassuk el a tetején az addig hűtőben pihentetett krémet, végül rendezzük el a tetején a ribizlit. Ez utóbbi hála istennek szinte ugyanannyi időbe telik, mint amennyi idő alatt megsült a tésztánk, ezért a kényelmes rakosgatáshoz ülő helyzetet javallok. :)
  4. Tálalásig tartsuk hűtőben.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26x20x6 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 013
elküldve: 0
receptkönyvben: 56
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

baghyra

Mióta szakács: 2014.04.17.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

máktorta mascarponés krémmel, ribizlis máktorta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

727
tojás 3 db
cukor 12 dkg
mák 20 dkg
2 késhegynyi
sütőpor 2 teáskanál
vaj 5 dkg
limelé 2 lime-ból nyert
lime héja 2 lime-ból nyert
mascarpone 50 dkg
limelé 2 lime-ból nyert
vaníliás cukor 1 csapott ek
porcukor 3 csapott ek
piros ribizli 15 dkg