r
Nosalty Logó

Ribizlis-mascarponés máktorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
baghyra
Ribizlis-mascarponés máktorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 727 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 4368 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 325 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.4 g

Zsír

  • Összesen
    57.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1180 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    507 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    353 mg
  • Nátrium
    174 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 727 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.2 g

Zsír

  • Összesen
    342.9 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    648 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7080.1 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    3041 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    741 mg
  • Foszfor
    2120 mg
  • Nátrium
    1044 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    247.7 g
  • Cukor
    179 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    358.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    580 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    471 mg
  • Retinol - A vitamin:
    568 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    150 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    800 micro
Összesen 4368 kcal
  • 9% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    25.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    527.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    226 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 325 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Melegítsük elő a sütőt. Nagyjából 180 fokra lesz szükség.
  2. Nekem csak egy keverőtálam van a robotgéphez, így elsőre mindig a kevesebb mosogatást igénylő résszel kezdem, azaz jelen esetben a tojásfehérje felverésével: 3 tojásfehérjét és egy késhegynyi sót verjünk habbá, majd óvatosan hozzáadagolva 6 dkg cukrot, verjük tovább fényes habbá. Tegyük félre.
  3. Keverjük habosra a három tojássárgáját a második 6 dkg cukorral, a kettes számú késhegynyi sóval és a teáskanálnyi sütőporral. Amikor már szép halványsárga színű, keverjük bele a 20 dkg mákot, tegyük hozzá az 5 dkg vajat, de vigyázzunk, nehogy túl forró legyen - elég, ha éppen csak folyós. Végül keverjük bele két lime levét és lereszelt héját is.
  4. A mákos masszához forgassuk hozzá óvatos mozdulatokkal a felvert habot. Elegyítsük a tésztát, de ne verjük szét a habot.
  5. Sütőpapírral bélelt formába öntsük. Kerekbe, szögletesbe - egyre megy, egyformán finom lesz. Tűpróbáig süssük (nekem ez körülbelül 20 percet jelentett).

A krémhez

  1. Míg a tészta sülöget, akár össze is keverhetjük a krémet, bár meg kell várni, hogy a tészta kihűljön, csak utána kerülhet a tetejére.
  2. Az 50 dkg mascarponéhez keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a maradék lime-ok levét. Érdemes kicsit megkóstolni, hogy nehogy túl édes vagy éppenséggel nagyon savanyú legyen. Itt nem árt figyelembe venni, hogy savanykás ribizli kerül a tetejére, ami még egy picit erősíti az ízhatást.
  3. Ha készen van a tészta, várjuk meg, míg kihűl, majd szépen oszlassuk el a tetején az addig hűtőben pihentetett krémet, végül rendezzük el a tetején a ribizlit. Ez utóbbi hála istennek szinte ugyanannyi időbe telik, mint amennyi idő alatt megsült a tésztánk, ezért a kényelmes rakosgatáshoz ülő helyzetet javallok. :)
  4. Tálalásig tartsuk hűtőben.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26x20x6
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 4081
  • Feltöltés dátuma: 2015. június 28.

Ajánló

Idén kaptam az ötletet: a tészta és a krém közé vékony réteg lekvár kerülhet. Ha stílszerűek akarunk lenni, akkor ribizliből.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ribizlis-mascarponés máktorta
baghyra 9 recept

Tavaly készítettem el édesanyám születésnapjára ezt a receptet, amit egy liszt- és tejérzékeny ismerősömtől kaptam. Eredetileg eperrel készül, ámde, mivel nem volt már kéznél eper, az éppen érő ribizlit szüreteltem le hozzá a kertből. Jól sikerülhetett a produktum, mert idén az érintett külön kérte, hogy megint ez a sütemény kerüljön az ünnepi asztalra. Ismét nagy sikere volt, a vendégeink is repetáztak belőle. :)

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek