Nosalty Logó

Kovászos rozskenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Évi néni
Kovászos rozskenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 422 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2529 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 236 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1185.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    329 mg
  • Nátrium
    685 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    46 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    165 micro
Összesen 422 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.8 g

Zsír

  • Összesen
    27.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7112.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    674 mg
  • Foszfor
    1973 mg
  • Nátrium
    4111 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    508.4 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    275.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    255 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    990 micro
Összesen 2529 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    663.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    184 mg
  • Nátrium
    384 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 236 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az aktív kovászt összekeverjük a langyos vízben elkevert mézzel, majd az összes többi hozzávalókkal dagasztógépben kidolgozzuk, kiolajozott kelesztőtálban kelesztjük fél napig.
  2. A megkelt tésztát 2 óránként 2-3 alkalommal olajos kézzel áthajtogatjuk, majd tetővel rendelkező edénybe tesszük (amiben sütni fogjuk), megszórjuk tökmaggal, és ott újra kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 210 fokos sütőben 35-40 percig lefedve sütjük, majd a tetőt levéve, a hőt 190 fokra csökkentve pirosra sütjük.
  4. Rácsra téve hűtjük ki.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 6543
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 18.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Évi néni 1830 recept

Ez a kenyér látványra nem egy szép darab, mert sajnos a leírtaknál valamennyivel több vizet és még 2 kanál joghurtot is tettem bele, így túl lágy lett a tészta. Ezért a hozzávalóknál a mennyiséget már korrigáltam. Viszont annyira finom volt, hogy a férjem egyszerre felfalta az egészet. Az illata pedig belengte az egész lakást, amiről csak dicsőítő szavakat tudok ejteni. Azért húzódott el a kelesztés, mert "Józsikám", a kovászom kicsit elhanyagolttá vált, így kissé legatyásodva nem sietősen tette a dolgát, de azt mondtam, ha addig élek is, kivárom, míg megkel. Hát mit tesz Isten, erre én szúrom el a sok folyadékkal. Ennek ellenére merem ajánlani az elkészítését a helyesbített adagban, mert nagyon finom.

Hozzászólások

Torma

Szia Vass :) Ez biztos fincsi lehetett; ki fogom próbálni, ha kapok megint tönkölylisztet. T:)

Évi néni

Nagyon jó volt, csak a teteje mindig ellaposodik, pedig ,ár csak van valami tapasztalatom kenyérsütés terén, de Józsi teremtényeivel mindig így járok, pedig el?tte szépen megn?nek, majd a sütés során lapul el. Most is van egy, de le sem mertem fotózni, pedig nagyon finom (diós-rozsos). Üdv: Vass

ZilkaZil

Szerintem majdnem mindig rondácskák lesznek az aktív kovászos kenyerek (kivéve, ha sima búzaliszttel készült kenyérbe mennek). Úgy tapasztaltam, természetükt?l fogva ilyenek, de némileg segít, ha kisebb adagokban sütöm meg ?ket :)

Torma

Jol mondod Zilka! Nekem is volt egy- két rusnyacska sötét- lisztes kenyerem, de imadtuk az ízét. Es igen, segít, ha kisebb a cipó! T :)

Évi néni

Ki fogom próbálni az ötleted. A külcsín csak egy dolog, de a belbecs (nagyon finom volt).Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Valaki tudna nekem segíteni? Még soha nem sütöttem kenyeret, és most nézegetem a recepteket! Mi az az aktív kovász? :)

Évi néni

Küldök neked egy egyszer?en, viszonylag gyorsan elkészül? kovász receptet (http://evinenikulinariskalandozasai.blogspot.hu/2013/01/a-jozsi.html), amit aztán nevelgethetsz, er?síthetsz tovább. Évekig lehet koászt tartani, ha megfelel?en gondozod. Érdemes vele megpróbálkozni, mert ugyan hosszabb id?t vesz igénybe kenyérsütés, de nem több munkával egy nagyon finom kenyeret kaphatsz. Jó kísérletezést kívánok. Üdv: Évi néni

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lehet citromleved anélkül, hogy felvágnád a citromot

Bosszantó, ha csak egy kis mennyiségű citromlére van szükséged, mégis félbe kell vágnod egy citromot, ami aztán sokkal gyorsabban megromlik, és mehet a kukába. Ezzel a trükkel azonban nem kell felvágnod a citromot ahhoz, hogy hozzájuss a savanyú nedűhöz.

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.