Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mazsolás vadkovász

Mazsolás vadkovász
Mazsolás vadkovász
5 perc / előkészület: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mazsolás, rozsos indításból hihetetlenül brutális kovász született. És ez a sima és tk. lisztes etetés ízében nagyon jól megy édes tésztákhoz is, ellenben a másik, csak rozs- és graham liszttel etetett kovászoméval, aminek savanykás ízét imádom kenyerekben, de mondjuk egy kalácsban elég fura...

hozzávalók / 1 adag

Kezdet

Etetés

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy magas falú, kisebb átmérőjű edényben összekeverjük a ledarált mazsolát, a lisztet és a vizet. Lefedve pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten 1 napig.
  2. A második napon hozzáteszünk 1 ek. teljes kiőrlésű lisztet és 1 ek. vizet. Megint pihenni hagyjuk.
  3. Innentől kezdve 1 héten át napi kétszer etessük meg 1-1 ek. sima és teljes kiőrlésű liszttel, és 2 ek. vízzel.
  4. A hét elteltével már sütésre kész a kovász. Ha kiveszünk belőle, ugyanannyi mennyiségű 1:1 arányú liszt-víz keverékkel etessük.
  • költség: 60 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 328
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

ZilkaZil

Mióta szakács: 2013.01.21.
125 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kovász, vadkovász, kovász kalácshoz, kovász édes tésztához

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kenyereserika
kenyereserika Sun, 2015-06-28 19:56

Akkor ez a kovász csak kalácsfélékhez használható?Én kenyérhez szeretnék ilyen 1 hetes kovászt készíteni.

Control
Control Thu, 2013-09-19 21:54

Jól hangzik, köszi! Ki fogom próbálni a másik két kovász mellé :)

Amivel indítottad az is teljes kiőrlésű rozsliszt volt, vagy világos?

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-09-19 07:33

JUHÚÚÚÚ! FANTASZTIKUS Zilka! Biztos Fahéj és Évi néni IS oda lesz ettől az údonságtól! Remélem jönnek is majd az új vadkovásszal sütött kis kreálmányaid!?? Gratula-puszi, Torma :)

Remélem Chococat is elkapja ezt az újságot!
Én olvastam, hogy mazsolával és joghurttal is indítanak kovászokat ( a legendás Dan Lepard), csak abban egyben hagyta a mazsolát és leszűrte, mikor a vadkovász jól bevadult :))) később már egyáltalán nem teszel bele mazsolát?

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Thu, 2013-09-19 15:02

Szia Torma!

Már fel is tettem egy kalácsreceptet ezzel a kovásszal. Igen, én is láttam olyan mazsolás és almás kovászfajtát, amit úgy készítenek, hogy pár napig vízben állni hagyják a gyümölcsöt, amíg az meg nem erjed, és annak a vizével keverik a lisztet. Gondoltam, én felgyorsítom a folyamatot, és amúgy is érdekelt, mi lesz, ha benne marad a gyümölcs is. Szuper lett, de majd kipróbálom az előbbi változatot is. Megpróbálok megint sütni, most már jobb hozzá az idő és a munkatempóm is. Puszi, Zilka

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-09-19 21:53

Jó ötlet, olyan izgi, ha felfedezünk valami újat! Örülök, hogy több időd lesz sütni is; várom az új receptjeidet! Puszillak, Torma :)
Ui: gondoltam Rád tegnap ebédkor, mert összedobtam egy nagyon "Zilkás" kis ételt :P kerti mángoldot dobtam kis makadámia olajra, só, bors, 2 tojás, aztán rádobtam egy kis maradék hagymás krumplit....jól átforrósítottam, 2 nagy kanál házi görög joghurt, megszórtam prirított tökmaggal....NAGYON fincsi volt :)

803
rozsliszt 2 csapott ek
víz 3 ek
mazsola 1 dkg
teljes kiőrlésű liszt 8 csapott ek
víz 16 evőkanál
finomliszt 8 evőkanál