r
Nosalty Logó

Kovász Chihiro konyhájából

NS
Kovász Chihiro konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

382
Kalória
17.5g
Fehérje
70.3g
Szénhidrát
6g
Zsír
116.6g
Víz
15.4g
Koleszterin
10.7g
Élelmi rost
6.9g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 382 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1528 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 180 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.5 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    801.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    446 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    70.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    116.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 382 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.2 g

Zsír

  • Összesen
    23.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3204.5 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    445 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    560 mg
  • Foszfor
    1784 mg
  • Nátrium
    315 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    281 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    466.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    189 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    676 micro
Összesen 1528 kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    377 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    54.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 180 kcal

Elkészítés

  1. A friss sajtból levágunk egy darabot, majd egy nejlonzacskóba tesszük, lazán ráhajtjuk a szélét, hogy csak résnyire kapjon levegőt. Négy napig hűvös szobahőmérsékleten tartjuk. Fontos, hogy közben ne legyen húsféle a közelében.
  2. Négy nap után akkor jó a sajt, ha nem barnult meg, és fehér penészréteg sincs rajta. Előbbi a bacillus, utóbbi a gomba elszaporodását jelzi. Az egyensúlyban lévő sajttal nem történik semmi, csak az illata változik meg kissé.
  3. Első nap: lereszelünk pár csipetnyit a sajtból, és beleszórjuk egy előzőleg sterilre kifőzött befőttes üvegbe, hozzákeverünk 10 dkg barna tönkölylisztet, és annyi felforralt, majd 40-45 fokig hűlni hagyott vizet, hogy nokedlitészta sűrűségű masszát kapjunk. Ha lehetőségünk van tisztított vizet használni, a felforralás elhagyható. Mindig fémkanállal keverjük a kovászt!
  4. Második nap: reggel és este megkeverjük a kovászt. Jó esetben már bugyborékolhat, és képezhet némi habot.
  5. Harmadik nap: újabb 10 dkg tönkölylisztet keverünk hozzá, és annyi felforralt, majd 40-45 fokra lehűlt vizet, hogy ismét nokedlitészta állagot kapjunk.
  6. Negyedik nap: reggel és este megkeverjük a kovászt.
  7. Ötödik nap: a kovászhoz keverünk 20 dkg tönkölylisztet, és megintcsak annyi felforralt, majd 40-45 fokra lehűlt vizet, hogy nokedlitészta állagot kapjunk.
  8. Hatodik nap: reggel és este megkeverjük a kovászt.
  9. Hetedik nap: megkaptuk a kész kovászt! :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p

Kovász hagyományos tönkölykenyérhez, amire mindig is vágytam. Kissé savanykás és elég tömör kenyér készül belőle, ami elsőre szokatlan lehet. De számomra ez "A" kenyér, ami egyaránt jót tesz testnek, szívnek, léleknek a mostani bolti furcsaságokhoz képest. Az éppen nem szaporított kovászt hűtőben tároljuk. Ha megpenészedik, újra kell kezdeni a folyamatot. Ha csak az üveg falán keletkezik egy kis penész, tegyük át a kovászt egy másik sterilizált befőttes üvegbe, és folytathatjuk a szaporítást. A leírás marioatreides.blogol.hu oldaláról származik.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek