Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovász Chihiro konyhájából

Kovász Chihiro konyhájából
Kovász Chihiro konyhájából
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kovász hagyományos tönkölykenyérhez, amire mindig is vágytam. Kissé savanykás és elég tömör kenyér készül belőle, ami elsőre szokatlan lehet. De számomra ez "A" kenyér, ami egyaránt jót tesz testnek, szívnek, léleknek a mostani bolti furcsaságokhoz képest.

Az éppen nem szaporított kovászt hűtőben tároljuk.

Ha megpenészedik, újra kell kezdeni a folyamatot. Ha csak az üveg falán keletkezik egy kis penész, tegyük át a kovászt egy másik sterilizált befőttes üvegbe, és folytathatjuk a szaporítást.

A leírás marioatreides.blogol.hu oldaláról származik.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A friss sajtból levágunk egy darabot, majd egy nejlonzacskóba tesszük, lazán ráhajtjuk a szélét, hogy csak résnyire kapjon levegőt. Négy napig hűvös szobahőmérsékleten tartjuk. Fontos, hogy közben ne legyen húsféle a közelében.
  2. Négy nap után akkor jó a sajt, ha nem barnult meg, és fehér penészréteg sincs rajta. Előbbi a bacillus, utóbbi a gomba elszaporodását jelzi. Az egyensúlyban lévő sajttal nem történik semmi, csak az illata változik meg kissé.
  3. Első nap: lereszelünk pár csipetnyit a sajtból, és beleszórjuk egy előzőleg sterilre kifőzött befőttes üvegbe, hozzákeverünk 10 dkg barna tönkölylisztet, és annyi felforralt, majd 40-45 fokig hűlni hagyott vizet, hogy nokedlitészta sűrűségű masszát kapjunk. Ha lehetőségünk van tisztított vizet használni, a felforralás elhagyható. Mindig fémkanállal keverjük a kovászt!
  4. Második nap: reggel és este megkeverjük a kovászt. Jó esetben már bugyborékolhat, és képezhet némi habot.
  5. Harmadik nap: újabb 10 dkg tönkölylisztet keverünk hozzá, és annyi felforralt, majd 40-45 fokra lehűlt vizet, hogy ismét nokedlitészta állagot kapjunk.
  6. Negyedik nap: reggel és este megkeverjük a kovászt.
  7. Ötödik nap: a kovászhoz keverünk 20 dkg tönkölylisztet, és megintcsak annyi felforralt, majd 40-45 fokra lehűlt vizet, hogy nokedlitészta állagot kapjunk.
  8. Hatodik nap: reggel és este megkeverjük a kovászt.
  9. Hetedik nap: megkaptuk a kész kovászt! :)
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 864
elküldve: 2
receptkönyvben: 69
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

chihiro

Mióta szakács: 2011.12.13.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

kovász tönkölykenyérhez, tönkölylisztes kovász, teljes kiőrlésű lisztből készült kovász

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Valus
Valus Fri, 2013-08-02 09:06

Kedves Chihiro !
Elég nagy mennyiség lesz belőle. Hogyan tárolható? Száritva,fagyasztva?
üdv.Valus

382
trappista sajt 5 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 40 dkg
víz 4 dl