Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos hot-dog kifli

Kovászos hot-dog kifli
Kovászos hot-dog kifli
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csak hogy ne kelljen kifúrni a kifliket...

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este vegyük ki a kovászt a hűtőből, és lehetőleg olyan időpontban etessük meg, hogy addigra legyen legaktívabb, amikor sütnénk.
  2. Másnap az összes lisztet, a zabpelyhet és a sikért az összes folyadékkal jól keverjük el, és hagyjuk állni egy órát.
  3. Kis adagokban adjuk a kovászt a lisztes keverékhez, jól dolgozzuk őket össze, majd hagyjuk a tésztát pihenni 10 percig.
  4. Alaposan dagasszuk ki a tésztát, majd újra pihentessük tíz percet.
  5. Adjuk hozzá a sót és az aszkorbinsavat, ismét dagasszuk át, formázzuk gombóccá, ismét pihentessük tíz percet.
  6. Liszttel körbehintve (rizsliszt a legjobb) tegyük kelesztőtálba, és letakarva hagyjuk meleg helyen duplájára nőni 1-2 óra alatt.
  7. Enyhén lisztezett deszkát finoman lapogassuk ki a tésztát, majd az egyik oldalát hajtsuk középre, nyomogassuk le, és ismételjük meg a többi oldallal is. Ezután kelesszük újabb fél órát, majd még kétszer hajtogassuk ugyanígy. A harmadik után lapítsuk ki újra, és vágjuk 4, 6 vagy 8 darabra attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk. (8 darabból kifejezetten kicsik lesznek, vékony kis virslikhez ideálisak. A hagyományos virslihez a 6 db az ideális.)
  8. Formázzunk a darabokból gombócokat, letakarva pihentessük őket 10 percig, majd lisztezett deszkán nyújtsuk őket oválisra, kimondottan vékonyra.
  9. Tekerjük a tésztadarabokat olajozott formára. Én papírtörlő gurigáját görgettem kisebb hengerré, majd ezt több rétegben bevontam alufóliával. A kiflik végeit csípjük össze, és egyengessük el szép kerek formára, a tekerés végét pedig enyhén bevizezve nyomjuk rá a többi tésztarétegre, különben sütés közben leválhat, felkunkorodhat.
  10. Helyezzük a kész kifliket tepsire, és letakarva kelesszük őket további fél-egy órát. Ez alatt melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és helyezzünk az aljába egy üres edényt.
  11. Spricceljük le a megkelt kifliket vízzel, szórjuk meg őket szezámmaggal, amit enyhén bele is nyomkodhatunk a tésztába, majd spricceljük le őket újra. Öntsünk vizet a sütő aljában lévő edénybe, és toljuk a tepsit a sütőbe.
  12. 15 perc után vegyük lejjebb a hőfokot, 180 fokra, majd folytassuk a sütést még 15-25 percig, amíg szép színt nem kapnak a kiflik. Amikor már majdnem készek, húzzuk ki belőlük a formákat, hogy a belsejük is biztosan megsüljön. Ha nagyon összenőnének, a sütés vége felé fordítsuk őket az oldalukra, hogy ott is kellően érje őket a hő.
  13. Ha készen vannak, szedjük őket rácsra, és spricceljük le őket alaposan vízzel. 10 perc után takarjuk le őket konyharuhával, míg teljesen ki nem hűlnek.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40*30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 272
elküldve: 0
receptkönyvben: 4
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: bagel, burek, croissant, édes leveles, pita, hamburger-buci, zsemle, buci, briós, perec

egyéb elnevezések

kifli hot-doghoz, lyukas kifli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

319
kovász 150 g
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 175 g
kenyérliszt BL80 325 g
zabpehely 75 g
sikér 20 g
író 160 ml
víz 130 g
14 g
aszkorbinsav 1 g
szezámmag 15 g