Nosalty Logó

Artizán péksütemény bármikor

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Torma
Artizán péksütemény bármikor
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 308 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3691 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 204 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    672.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    495 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 308 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8064.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    348 mg
  • Kálcium
    227 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    270 mg
  • Foszfor
    1251 mg
  • Nátrium
    5938 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    749.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    903.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    425 micro
  • Kolin:
    253 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    484 micro
Összesen 3691 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    445.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    328 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 204 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az edénybe szórjuk az instant élesztőt, a sót, ráöntjük a langyos vizet, beleöntjük a lisztet, és teljesen csomómentesre, simára keverjük egy fakanállal. Dagasztani nem kell!
  2. Tetejét kevés liszttel leszórjuk, majd 2 órát kelesztjük a konyhapulton (nem baj, ha nem emelkedik meg akétszeresére).
  3. Ezután a hűtőben tartjuk, és bármikor használhatjuk 2 hét leforgása alatt .
  4. Használatkor enyhén lisztezett kézzel kiemelünk egydarabot(amennyitsütni akarunk) a tároló dobozból;ollóval/késsel lenyisszantjuk a tésztadarabunkat,a többitvisszatesszük a hűtőbe.
  5. A tésztánkat tetszés szerintire formázzuk, meghintjük liszttel (itt lekentem felvert tojással és megszórtam magokkal), majd sütőpapírral bélelt sütőlapon kelesztjük40 percig.
  6. Ezalatt előmelegítjük a sütőt egy kisebb fém edénnyel vagy tepsivel az aljában.
  7. A tészta tetejét bemetsszük, és a forró sütőbe tesszük. Az alsó forró edénybe/tepsibe óvatosan forró vizet öntünk (vigyázzunk, mert a gőz kicsaphat a kezünkre, arcunkra!).
  8. 230 fokon sütjük 5-10 percig, majd visszavesszük a hőt 200-ra és aranybarna ropogósra sütjük (kiflinek/zsemlének kb. 20perc kell összesen).
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 27131
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 14.

Ajánló

Sok szempontból nekem is jónak tűnik ez a technika. A keverék összeállítása és tárolása a mi öregtésztánkéhoz hasonló; már sokan tudjuk annak előnyeit! Azt pedig a lusta lángos receptjéből is tudjuk, hogy ha lassabban is, de a hűtőben is kel az élesztős vagy kovászos tészta. Azt tapasztalatból tudom, hogy hosszabb, lassabb kelesztéssel egyre jobb lesz a kenyér íze és állaga. A kenyér tarthatósági ideje is meghosszabbodik. A gőzös sütéssel jó ropogós kérget kaphatunk. A tészta mindig kéznél van egy gyors formázásra, sütésre; a 40 perces kelesztési időt pedig még hétköznap este is ki lehet várni - ha nem vagyunk nagyon fáradtak. Kisebb zsemlék, kiflik gyorsabban sülnek és hamarabb hűlnek, ezzel is rövidíthetjük az időt! Ha nagyobb cipót vagy kenyeret sütünk, akkor ahhoz igazítjuk a sütési időt. Fél kiló kenyércipónak kb. 50 perc szükséges (persze minden sütő kicsit más!). Ebben a mai rohanó világban ez a kenyérsütési technika igen hasznos lehet sok háztartásban! 

Receptkategóriák

A kenyérsütéssel kapcsolatos net-kutatásaim során bukkantam rá erre az amerikai, eléggé "forradalmi", villámgyors, és nagyon sikeres kenyérsütési technikára! További információk a artisanbreadinfive.com oldalon találhatóak. (Az eredeti receptet írtam le, de én a só mennyiségét csökkentettem 1 ek-ra és a képen látható péksütik fele fehér, fele teljes kiőrlésű liszt keverékéből készültek.)  

Hozzászólások

Évi néni

Szia Torma! Megláttam a képet és tudtam, hogy csak te lehetsz a megalkotója. Nagyon jó a recept, olyan,mint a lusta lángos. Erre tuti vev? leszek. Gondolom sokan mások is. Gyors helyzetjelentés:Józsit betettem a h?t?be és ott elkezdett magához térni, úgyhogy este dagasztok vele egy kenyeret, amit holnap megsütök. Azért van már Jen? I és Jen? II is. Majd meglátom mit kezdek velük.- Ugye artizán friss éleszt?vel is m?ködik? Köszi a remek receptet. Üdv: Vass

Torma

Szia Vass :) a friss elesztoset Neked kéne kipróbálni, mert én nem tudom ( itt nem kapok)! ?rületesen egyszer? ezzel a tesztaval dolgozni! 4 nap múlva a maradékból sutottem egy kenyeret; mint a Doxa óra...gyönyör? lett! És ez félbarna, ne felejtsd el...a fehér lisztes még magasabbra kelt volna! Megmondom ?szintén, en el?ször egyszer?en nem hittem el, hogy ez ilyen jol m?ködjön! Úgyhogy feltettem a kenyeret is, "Lusta kenyér bármikor" címmel a NS-ra...mert ez tényleg a lusta lángosunk technikája...ráadásul 2 hétig tarthatók a h?t?ben!!! Szenzációs!!! Jen?I és Jen?II??? Kevered a liszteket? A jó hír, hogy ma reggelre végre jól beindult az új fehér kovaszom!!! A Fecó :) lesz próba sütés...valószín? kalács, mert lusta kenyerem még van tegnapról. Kellemes hétvégét, Torma :)

Gabys

Húúúúúúúúúúú ez baromi jól hangzik (bocsánat:)))) ) Máris keverek-kavarok. Gondolom ez az a recept amit ajánlottál. Nagyon tetszik, mert a Józsi + a Bözsi a napi kenyérsüt?knek tökéletes. Ez meg az olyan hébe-hóba sütöget?knek való, mint amilyen én vagyok. Köszi, pusszancs: G Jaj, még valami...az ek. mennyiség csapott vagy púpos legyen?

Torma

Szia Gabica! Ez az! Szerintem nem púpozott, itt a video...itt látod a keverés folymatát, a tészta állagát...a formázást, majd a kisült kenyeret... Ezek találtak ki ezt a módszert: a pasas orvos, a n? cukrász....jó kevergetést és sütéseket!!! Puszi, Torma :) http://m.youtube.com/#/watch?v=JFJZPm-_2-M&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DJFJZPm-_2-M

Gabys

Szijjja Tormus:) figyu a linket megnyitni nem tudtam.Viszont megkerestem a youtube-on, az ? kanala + az enyém más típusú. De ezt majd megoldom.Viszont péksütiset nem találtam, (többet megnéztem t?lük) csak kenyereset. A kiflinél kinyújtottad és úgy tekerted fel, vagy kis darabokat formáztad meg kiflinek úgy mint a kenyérnél? Puszi:)

Torma

Na, megint gy?jtöm a beceneveket, mint gimiben, de " teccik" ;) figyi, 15 ml az ev?kanál, 5 ml a teáskanál, 2,5dl a bögre " hivatalosan" :) Ezt ugy csináltam, hogy a tésztát kb 1 cm vastag nagyjából kör alakra nyújtottam, majd 4 cikkre vágtam. Háromból kiflit sodortam ( de minden sodrásnál kicsit lenyomtam, mint, amikor a bagettet formázod), a negyediket mini-cipóra (a mákos), úgy, ahogy a doktor bácsi tekergeti a videón... :) az a jó, ha kifeszül a tészta és leginkább felfelé tud csak kelni/emelkedni. En kipróbáltam a linket innen, nekem tutin m?ködött! Dobd a Google- ba : arttisan bread in five minutes ....feljonnek a videók! Csirió, Tormus:)

Gabys

Köszi, megvilágosodtam teljesen:) Megmutattam a képet este a páromnak is, a látvány alapján kedvesen felkért arra, hogy akár ma neki is kezdhetnék. Eszembe sincs vitatkozni, tehát megyek kevergetni:))) Majd beszámolok, puszi: G

Csiki Piroska

Szia Torma. Nagyon tetszik nekem ez a recept, hogy nem kell mindennap vacakolni vele. Amikor megkívánod el?veszed, sütöd és kész. De jó, hogy feltetted. Köszi: Piroska

Torma

Szia Piroska! Igen, nagyon orulok, hogy ezt megtaláltam! Képzeld ez már 5 éve feltalált módszer!! Ha tudtuk volna! Na mindegy, jobb kés?n, mint soha :) meglep?en hasonlít a kovászos kenyér ízéhez! A weboldalon sok más recept is van; majd mások biztos sütnek édeset is, mert én a kalácson kívül csak tortát keszitek, meg a csokikrémet. Nem igazán szeretjük az édeset. Viszont, ha látok egy Neked való sütit a weboldalukon, azt megírom, jó? Puszi, Torma :)

Csiki Piroska

Aranyos vagy, köszi szépen. Puszi: Piroska

nbzsuzsa

Szia Torma! Friss éleszt?b?l mennyit kell ehhez a mennyiséghez tenni?

Torma

Zsuzsa, szerintem nem púpozott, itt látod a videón! http://m.youtube.com/#/watch?v=JFJZPm-_2-M&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DJFJZPm-_2-M

Torma

Hoppá, nem ez volt a kérdés, bocs Zsuzsa!!! Nem tudom; én követtem az eredeti receptet, de ki lehet próbálni friss éleszt?vel...T:)

Bjkata

Kedves Torma! Nagyon tetszik ez a recept! Biztosan ki fogom próbálni! Köszi a receptet! Kata

Torma

Szivesen, jo sütögetést, itt a hétvége, üdv, Torma :)

pussycat

Oooo! kedves Tormika, ez fantaztikus. Eppen nekem valo reci. En szeretem, ha a keltteszta mindig keznel van a sutesre. Ma ki is fogom probalni. Gyonyoruek a kis aranyosak, gratula hozza! Puszi, Csuki:)) Ui. Este, mielott lefekudtem, meg nem volt fent a recept, most keltem fel, es mar millio hozzaszolas is van.!!!

Torma

Szia Csukikám! Tudtam, hogy el?bb-utóbb ideérsz...különben mindenképpen riasztottalak volna, mert ez a reci kihagyhatatlan! Csukott szemmel lehet csinálni, annyira könny?! Itt alattunk beböktem egy videót is a feltalálókról; bemutatják az ötperces "forradalmi" folyamatot... ;) Jó sütögetést! Képzeld, beindult a harmadik, fehér kovászom, a " Fecó "!!!! Bedagasztottam vele ma reggel egy kisebb kalácsot, aszalt szilvával és remélem a legjobbakat :) puszillak, Tormika

pussycat

Szia Tormica! Remelhetoleg a Feco olyan is lesz, hogy megerdemli a nevet....naaagyon tetszik! Turelmetlenul varom az aszaltszilvas kalacsodat:) pussz, Cs.

Torma

Keleget....az illata orjitoen jo; de csak ugy a jo, ha a vege jo ;) T

Fahéj

kedves Torma! Nagyon-nagyon guszták! ?berprofi munka! :)) Nagyon ügyes vagy, és érdekes a recept is. Talán majd sort kerítek rá, de most épp az els? kovászommal vagyok elfoglalva. Teljes ki?rlés?, de mivel csak 2. napos, és még egyáltalán nem kommunikál velem, így nevet se adtam még neki. Mert azt ki kell érdemelni. Majd beszámolok. Üdv: Fahéj

Torma

Szia Fahéj! Neked egy "mesés" szakácskönyvet kéne írni! Biztosan nagy sikere lenne, mert olyan jól tudsz mesélni...:) Örülök, hogy tetszik, de ez semmi munka nem volt, komolyan!! "Fél kézzel, fél szemmel" csináltam, mert közben a barátnõm kérdezgetett mellettem... Egyetértek, a nevet ki kell érdemelni; én is vártam "Fecóval" (törtem a fejem, de semmi fehérrel kapcsolatos lány név nem jutott eszembe, csak a Hófehérke ;) Kellemes hetet, Torma :)

aantee

Aki próbálta már friss éleszt?vel (vagy át tudja számolni a mennyiségeket :), ossza meg a tapasztalatait, plíz! :-)

Gabys

Szió aantee, én már összekevertem, de még nem sütöttem ki. Instant éleszt?t használtam és nem frisset. De 1 cs. instant éleszt? 2,5 dkg. friss éleszt?nek felel meg. Friss éleszt?b?l szerintem kb. 3-3,5 dkg. kellene bele. A 6,5 bögre (2.5 dl) liszt = 1 kg. liszt. A 2.5 dl. (3x) bögre langyos víz adott, mér?edényt is tudsz hozzá használni. Normál 1 ev?kanál (jódozott) sót használtam. 2 óra alatt elkezdett kelni. Letakarva a h?t?be tettem kb. 2,5 óra után. Ott is b?szen "dagadt" tovább. 2 napja a h?t?ben van, az állaga jelenleg is hibátlan. Bár még nem sütöttem bel?le (holnap fogok) de eddig a véleményem pozitív. Remélem tudtam segíteni. Üdv: Gabi Tormus, bocs h beledumáltam:)))

Torma

Szia Gabóca :) nagyon kedvesen és profin " belebeszéltél" ;) ez a hely itt mindenkié!!! Minél többen dumálunk, annál jobb!!! Pláne, ha okosakat is mondunk :))) Mint Te! Nagyon köszönöm! Tormus :)

Gabys

Nem tudtam, mikor leszel, így vettem a bátorságot:) Hátha más is gyorsan el? akarja készíteni. Holnap lesz a f?próba, remélem minden jól sül el. A szó szoros értelmében:) Pusszancs:)))

Torma

Biztos jo lesz, foleg, ha fehér lisztet kevertél; az még könnyebben kel, emelkedik!!! Nézd meg a lusta kenyeremet; ebb?l a keverékb?l sutottem ( ez félbarna) 4 nap h?t?zés utan!!! Jó artizán- sütögetést!!! T :)

Gabys

Na végre most este (mikor máskor?:)))) -megsütöttem az els? adagot. Zsemléket csináltam, sajttal megszórtam a tetejét. Az íze nagyon finom, de képzeld Tormus ellapultak:( Nem lett olyan szép mint Neked a képen. Bevagdalni se nagyon tudtam, annyira lágy, nyúlós volt a tészta. Ett?l függetlenül, kellemes íze van, puha lett és leveg?s. Mi a véleményed? Gyúrjam át még liszttel miel?tt felhasználom? Tegyem tömörebbé legközelebb??? Ami maradt, megsütöm kiflinek úgy döntöttem, nem nyúlok hozzá. De a következ? adaghoz van valami tipped? Puszi, jó hétvégét:) G

Torma

Gabuci, sajnalom!!! Milyen lisztet hasznaltal? Probalj kenyerlisztet hasznalni, ne finomat..En nagy batran kevert liszttel csinaltam rogton (fele feher kenyerliszt, fele teljes kiorlesu)...bevallom, nem hittem, hogy sikerulni fog, ugyhogy nem is erolkodtem... Gabi, akarhogy gondolkozom, csak a liszt lehet, mert ha kovetted az utasitasokat, sikerulnie kellett volna...biztos millioszor leteszteltek a receptet, mert konyveket (!) is publikaltak rola. Talan erdemes megvenni a konyvet: valoszinu "5 perces kenyer minden nap" a cime, de a weboldalrol leveszed a kacifantos nevuket, akkor biztos megtalalod a konyvesboltban. 5 evvel ezelotti ez a felfedezes!!! Nezd meg a videot megint; ott latod, milyen a teszta allaga...az enyem is lagy es nyulos volt, de tartotta magat szepen, ugyhogy tudtam vagni/bevagni, nem lapult le. Mennyi ideig volt a hutoben? A kiflim 24 oras, a lusta kenyerem 4 napos hutos volt, mikor sutottem oket... Biztos nem kelesztetted tul masodszor? Tulkelesztett kenyer osszeesik sutes kozben... Semmi mas nem jut eszembe; remelem ezeknek valami hasznat tudod venni; ne add fel! Puszillak, sok sikert, Tormus :)

Gabys

Nahh, megpróbálok összeszedetten válaszolni:))) A liszt az egyik legjobb liszt típus volt. Nálunk kapható "Nagyi titka" liszt. Kenyérlisztet nem szeretem, mert nagyon s?r?, tömör lesz a tészta t?le. Próbáltam nem vált be. Nézd meg a "kenyeres" típusú receptjeimet, mind nagyis lisztb?l készült, nem volt gond sosem. 4 napig állt a h?t?ben a bekevert tészta. Ahogy írtad kivettem és 40 percig kelesztettem, de kelesztés közben elterült, nyúlós lett...Nem az a fajta vagyok, aki feladja könnyedén:) Arra gondoltam, hogy a következ? sütési adagnál mikor formázom teszek hozzá teljes ki?rlés?t, hátha jobban megtartja a formáját. Van még 2 adagnyi tészta, reménykedem.....:)) Puszi: Gabi

Torma

Hát ez bosszantó Gabikám..többen panaszkodtak...én tényleg kétszer próbáltam, hogy higgyek a receptnek...és nekem sikerült a kevert liszttel is..többször nem is sütöttem ezzel....fura..nem tudok mire gondolni. Nagy kedvem nincsen tovább kísérletezni ezzel a recepttel, mert biztos tudod, hogy a vadéleszt?s kovásszal sütögetek... Kellemes vasárnapot, puszillak, köszönöm a visszajelzést!!! És persze sajnálom a csalódást! Tormus :)

Gabys

sose bosszankodj Tormusom:) Nem ért nagy veszteség, meg még van esélyem a maradékból. De ha nem jön össze bánatomba nem megyek a Dunának:) El?fordul az ilyesmi. Puszim, süss, hogy legyen mit nézegetnem:) G

Torma

Cuki vagy Gabóca :) Figyi, elolvastam a kerdes-felelet oldalt az artizan weboldalon; mondjak, hogy szamit, milyen lisztet hasznal az ember...meg, ha nagyobb kenyeret sutunk, akkor emeljuk a sutes elotti kelesztesi idot! Beirtam a recepthez! Probald meg talan csokkentett vizzel...az en ezereves, holtbiztos feher kenyerem>>>: 3 bogre feher kenyerliszt, 300-330 ml langyos viz, 2 dkg friss eleszto (1,5 tk szaritott), 1 tk cukor, 1 tk so (en "alul" sozok), 1 ek olaj. Dagasztas, kelesztes>1 ora, sutes tetszes szerint (kb 50 perc, ha kenyernek sutod)! Ha jol emlekszem, ez pontosan az oregteszta recept is! Szerintem ezzel az osszeallitassal biztos mukodne a lusta kenyer! En ma sutottem ezzel a recepttel kis kenyer-kosarkakat; most teszem fel a NS-ra, hogy legyen mit nezned ;) Puszillak, T:)

pussycat

Szia Tormi! Megtudnad mondani nekem, hogy kb. min. hany literes edeny kell hozza? Pussz, Cs.:)

Torma

Szia, nem mértem, csak elkaptam itthon egy edényt; a tészta kétszeresénel kicsit nagyobb kell....4-5 literesre saccolok...az enyém majdnem kibujt a dobozbol :) Sok sikert! T

pussycat

Koszi, egy 5 literes fagyis dobozba raktam, annak van teteje is:)Cs

Torma

Szia Csuki! Neked hogy sikerült? Több szakácsnak nem ...írd meg légyszi! Tormi:)

pussycat

Szia Tormi! Bocsi, hogy csak most valaszolok, de en is most jottem haza, a lanyomnal voltam. A kenyerteszta nagyon jo, en betettem a hutoben es masnap kivettem belole, de csak 20 dekanyit, mert ugy hasznaltam mint egy oregtesztat, bekevertem meg 20 dkg feher liszttel, es 15 dkg rozsliszttel, plusz mindenfele magokkal, persze mindezt este, (ahogy en szoktam) es nem tettem hozza semmi elesztot, de reggelre igy is megkelt, ha nem is annyira mintha tiszta feherliszttel es magok nelkul csinaltam volna. Azert feljott, es finom lett. Fel is raktam a nosaltyra mint "oregtesztas rozsos magvas kenyer". Holnap megprobalom, megsutni a maradekot ami meg a hutoben van, ugy, hogy nem teszek hozza semmit. Meglatjuk, hogy hogyan viselkedik ugy, es majd referalok. Puszi, Csuki:)

Éva-Anyóca

Kedves Torma! Köszönöm, mentettem. :-) Éva-Anyóca

Torma

Szívesen :-)

Gabimami58

Szia Torma! Nagyon köszönöm e jó kis receptet kifogom a hétvégén próbálni e lusta asszony kenyeret én is. S ha nem gond a Facebook oldalamon közzé fogom tenni,természetesen úgy kerül fel,hogy t?led kaptam a receptet,s nem úgy mint ott egyes szeméyek más képével dicsekednek. Köszönöm el?re is . További jó sütést f?zést kivánok. UI: Olvastam szeretsz kertészkedni is,nem tudom esetleg tudnál e segíteni abban,hogy hol lehet kínai kel maghoz jutni,ill. venni. Meg a sáfrányos szeglice magot ,amit elvethetnék,( másnéven kurkuma) Nagyon meg köszönöm,ha esetleg tudnál benne segíteni. Üdv...Gabriella..

Torma

Persze Gabriella, nyugodtan tedd fele Facebook-odra! Minél többen megismerik és hasznosnak tartják a receptet, annál jobb :) A magokban sajnos nem tudok segíteni, mert nem láttam ezeket a ritka magokat a kertészeti szakboltokban, de az interneten biztos találsz, ott már mindent árulnak! Sikeres kenyérsütést és kellemes hétvégét kívánok! Torma :)

Torma

Szia Gabriella! Megsütötted a lusta kenyeret? Hogy ment? T:)

nyihaj

Kedves Torma! Megsütöttem én is... azt hiszem, ez is olyan, mint sok amerikai dolog: nem mind arany, ami fénylik... Kérlek, ne vedd magadra, nem téged szeretnélek megbántani! A tapasztalataimat azért írom le, mert ahogy a neten utánaolvastam, mások is így jártak, vis nem én bénáztam el :-D Nekem a 2 óra alatt nagyon megkelt a tészta, csak finomlisztet kevertem be. Másnap sütöttem kenyeret bel?le, 3.napon pedig kifliket. A tésztát nagyon nehéz formázni, elterül. A kenyér még csak-csak formás lett, a kiflik ma viszont elég laposak. A tészta megsülve kissé nedves érzet?, frissen ragacsos, kih?lve már nem. Elég s?r? szerkezet?, de ízre nem rossz. Tyúkanyó blogján olvastam, hogy ? is ezeket tapasztalta, majd kialakított egy saját variációt (többféle liszttel), akit érdekel rá tud keresni. Azt gondolom neked azért lettek szebbek a péksütijeid, mint az enyémek, mert felerészben teljes ki?rlés? lisztet használtál, ami több nedvességet vesz fel. Ment?ötletnek épp nem rossz (vagy más liszt arányokkal dolgozva), de én maradok legközelebb a hagyományos kenyérkészítésnél (még ha munkásabb is). :) Kipróbálását egyáltalán nem bánom, mert érdekes volt :) Hajni

Torma

Köszi a visszajelzést! Persze, nem veszem zokon, nem az én receptem, csak követtem. De kellene, hogy m?ködjön, ha 5 éve sikeresen sütik az emberek...könyvek is jelentek meg róluk, és a weboldaluk is aktív, sikerekr?l jelentenek vissza... Lehet, hogy kísérlet-képpen visszatérek rá, de én igazán a vadkovászos kenyereket sütöm és szeretem. Minden jót, üdv, Torma :)

Törölt felhasználó

Én csak vadászom a jó recepteket!!! Nekem ez a legjobb!!! Többféle kenyér és süti receptet próbáltam már ki!!! Ebb?l a tésztából kiflit, kenyeret sütöttem. A vízzel nekem is volt gondom, megoldható. Vadkovászt is kipróbáltam, nekem ez sokkal jobban tetszik!!!! Talán pont a "lustaság" miatt. Ezzel nem kell annyit foglalkozni!! Imádom!!!!! Üdv. Erika

Torma

Kedves Erika! Köszönöm az " imádós" visszajelzést; örülök, hogy bejött Neked is! További jó "lustálkodást" kellemes hétvégével, üdv, Torma :)

Torma

Szia Hajni! Sok hozzászólást elolvastam ma az artisan weboldalon...a vizet lehet, és néha kell is igazitani a liszthez...persze az sem mindegy milyen lisztet használunk (még a fehér lisztek között is sok a különbség, mennyi vizet igényelnek). Sok ember rosszul mérte a bögrényi lisztet is.... állítólag nem jó, ha kanalazzuk a lisztet a bögrébe, mert akkor kevesebb megy bele, mint ha a bögrével merjük ki a lisztet és késsel lekotorjuk a tetejét vizszintre (én csak megráztam, hogy szintre ugorjon :) Remélem sokan lesznek, akiknek sikerül elõsszörre, mint nekem, vagy kisérleteznek egy kicsit, amíg eltalálják az optimális készítési folyamatot! Kellemes hetet, üdv, Torma :)

nyihaj

Szia Torma! Tegnap én is böngésztem a netet és én is a lisztre lyukadtam ki végül. Itthon is különfélék a lisztek, nemhogy messzihonban! Bögrével nem volt gond, mert 1 kg-t egyben belezuttyantottam :) Közben rájöttem, hogy a blog nem tyúkanyó, hanem lúdanyó :p Azóta azt is olvastam, h. van aki víz-g?z nélkül süti, lefedett, forró (vas)edényben, így a tésztában lev? g?z emeli és képzi a ropogós héjat. A produktum végül kárba nem ment, mert bundáskifli falatokként elfogyott vacsorára :) Szép napot, Hajni

pussycat

Szia Tormika! Most lett kesz a kenyer amit a Te artizan tesztadbol sutottem. Egyszer vettem csak ki belole egy 20 dekanyi adagot harom nappal ezelott, de mint oregtesztakent hasznaltam a rozsos kenyeremhez. Az osszesbol ami megmaradt, most egy nagy kenyeret sutottem. Liszten kivul nem tettem bele mast, de azt viszont rengeteget, mert olyan hig volt mint egy nokedli teszta. Szoval, raktam hozza egy csomo lisztet, hogy egyaltalan betudjam tenni a tepsibe. Ott hagytam meg kelni, aztan betoltam az elomelegitett sutobe es megsutottem. A vegen eleg jol feljott. Le is fotoztam, gondoltam felkene rakni ugy, hogy a te artizan tesztadbol csinaltam. Mit szolsz hozza? Addig nem teszem fel amig nem valaszolsz. OK? Egyebkent biztos azert volt hig a teszta, mert en is bolti feherlisztbol csinaltam. Olvastam, hogy azt irtad a Gabinak, hogy kenyerlisztbol kellett volna. Amugy maskor is megfogom csinalni, csak esetleg kevesebb folyadekkal, es kenyerliszbol. Puszi,Csuki:))

Torma

Szia Csuki :) Olvasd el, mit irtam Hajninak; sokat olvastam a neten ma, mert ki akartam figurazni, miert hig a keverek tobbeknek....Igazitani kell a vizzel...es pontosan merni a lisztet. Azt irjak a szerzok, hogy valtoztatva a receptet lehet publikalni; nekem jol jott, mert nem akartam feher lisztbol sutni (ami az o alap-receptjuk); az enyem fele barna...so is kevesebb az enyemben. Egyebkent nemigen ajanljak a nagy kenyeret ebbol a keverekbol, mert a hutoben allas alatt veszit a rugalmassagabol. T:)

Törölt felhasználó

Kedves Torma most bukkantam erre a receptre és ma meg is csinálom , mivel ujonc vagyok az interneten még nem tudok jol írni ezért nem írtam eddig ,nagyon finom receptieid vanna néhányat ki is probaltam mondhatom el vagyok ragatatva.

Torma

Nagyon kedves vagy, köszönöm dajko :) Kérlek, figyeld a vizet, ne legyen túl híg a keverék! Közepes állagú legyen; se lágy, se kemény...Kisebb kenyereket könnyebb sütni ebbõl... Minden jót, kellemes sütést, Torma :)

Jolimami

Kedves Torma! Megjelenése óta kacérkodom ezzel a recepttel, végül tegnap estefelé "P-artizánkodtam" : bekevertem ennek egy szénhidrátszegényebb változatát - no nem azért, mert mazochista vagyok, hanem mert a szükség így diktálja. Az arányokat pedig az diktálta, hogy mindössze 18 deka teljeski?rlés? tönkölylisztem maradt, ehhez 12 deka nehezebb, s?r?bb Diabestart és 15 deka igen jó min?ség?, magasabb sikértartalm? BL 55-öt kevertem. Megkínáltam 2 deka friss éleszt?vel, amit 1 dl meleg tej, 1 mokkáskanál porcukor és 2 dl meleg víz keltett életre. 2 óra múlva alig fért el a keleszt?tálban. Ma alig bírtam magammal, majdnem megsütöttem, de gy?zött az önfegyelem és csak 2 diónyit szakítottam ki a tésztából, príma lángosokat sütöttem bel?le. Remekül lehetett nyújtani, ilyen szép lángost még sose sütöttem. Hát nem állítom, hogy habkönny? lett, de az íze nagyon finom. Ezt akartam megosztani Veled. Köszönet ezért és a sok többi remekm?ért! Egyébként mit jelent az ARTIZÁN?

Torma

Kedves evapauer! Köszönöm fõleg a lelkesedésedet, mert jól esik másokkal "lelkendezni" a kenyerekrõl :) Ahogy olvasom, jók az arányok és igen jól hangzik a keverék! Ez fele mennyiség az artizán receptnek...Artizán egyszerûen kézzel készítettet jelent; én sem igazán tudtam eddig :) Remélem felteszed a NS-ra; ez a tiéd egy teljesen újított, reformos összetétel! Minden jót, sok sikert a konyhádban, üdv, Torma :) ui: légyszi írjad meg, hogy ment a további p-artizánkodásod! ;)

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek