Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Köttbullar

Köttbullar
Köttbullar
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor ritkán bejutok a svéd bútoráruházba, soha nem hagyom ki, hogy egyek egy adag Köttbullar-t.  Ez a recept ízben nagyon hasonlít rá, amit nem reméltem, de annál jobban örültem neki, hisz itthon is bármikor elkészíthetem.  Bővebben--> 

hozzávalók / 4 adag

A húsgolyókhoz

A szószhoz

ajánlat

Sült hasábburgonyával tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsgolyókhoz a hagymát nagyon apróra vágva a vajon üvegesre pirítjuk.
  2. A tojásokat felverjük, majd belekeverjük a tejszínt, zsemlemorzsát.
  3. A húsokhoz adjuk a fűszereket, sót, jól összekeverjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsás masszát, és összegyúrjuk a hússal jól eloszlatva.
  4. Kevés vaj és olaj keverékén serpenyőben rázogatva sütjük meg.
  5. A szószhoz a vajat megmelegítjük,  a lisztet világosra pirítjuk rajta. Megszórjuk a pirospaprikával, vigyázva hogy ne égjen meg,  majd a húslevessel felöntjük.
  6. Kicsit forraljuk, majd beletesszük a fehérborsot, szójaszószt, majd a tejszít is, és összeforraljuk. Ha kell még teszünk bele sót, szójaszószt, fehérborsot .
     

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 39 262
elküldve: 16
receptkönyvben: 871
elkészítve: 67/81
Facebookon megjelent: -

szakács

vimizo

Mióta szakács: 2008.05.05.
22 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

svéd húsgolyó, svéd húsgombóc, svéd fasírtgolyók, húsgolyók svéd szószban

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szacsiga
szacsiga / szacsiga Wed, 2014-03-05 10:26

Hétvégén 6 embernek szeretnék csinálni ilyet és azt szeretném tudni, hogy kb. hány gombóc lesz egy ekkora adagból és 1 emberre mennyi gombócot számoljak?

Artemisz
Artemisz Sat, 2014-08-30 13:32

Tapasztalataim szerint 1 kg darált húsból bőven elég lesz 6 személyre, ha a bútorboltival megegyező a gombóc mérete, akkor min. 10 db/fő kell. De az 1 kg húsból több lesz, mint 60 db, nem kell aggódni.

Én (általában) 1,2 kg husiból készítem (fele marha, fele sertés), a gyerekem (elsősorban az ő kedvéért készül) a gombócgyártó (én beleőszülnék...), kb. 150 db lesz belőle (elfogy), de nem nagyobbak, mint az éttermiek. Ennyihez is elég a receptben szereplő barnamártás mennyisége.

Fontos: a hagymát nagyon apróra kell vágni!

Jó a recept.

csahebo
csahebo Wed, 2013-04-17 20:46

Köszönöm a receptet. Sima feketeborsom és csak sertéshúsom volt itthon, azzal is nagyon fincsi lett. Jótanács: nem sikerült nagyon finomra vágnom a hagymát, ezért még forrón beleöntöttem a jéghideg tojás-tejszín keverékbe. Nem kapta össze a tojást, viszont így az egészet le tudtam botmixerrel pürésíteni. Így már nagyon "finom" lett.
Felvettem a repertoárba, biztosan sokszor elő fog még fordulni a konyhánkban. 1 kg-ból szerintem rengeteg lesz, de tutira nem fog rajtunk maradni!
A vajban sütés zseniális, nem lesz (annyira) átható ételszag a lakásban. Viszont a rázogatásos módszerre falapáttal rá kellett segíteni (vagy finomítani kellene a technikámon?).
A szószt nem csináltam meg hozzá mert főzelékkel ettük, de legközelebb mindenképpen kipróbálom azt is.
Bocsánat a sok megjegyzésért, azért írtam le, mert én is szeretem olvasni ki mit hogyan old meg illetve "korrigál", rokonok távol, így a hozzászólásokra hagyatkozva próbálok okulni mások észrevételeiből. Mégegszer köszönöm! Hibátlan recept! És tényleg olyan, mint az IKEA-s.

rapne
rapne Wed, 2013-02-27 14:59

Elkészítettem (csak én sütőben sütöttem) és nagyon-nagyon finom lett! A majdnem 2 éves kislányom is imádja! :)

judit1992
judit1992 Fri, 2013-02-08 14:29

nagyon szepen koszonom a receptet!!!! nagggggyon finom lett! :)
kicsit valtoztattam, mivel eppen Candida-dietan vagyok. ha mas is ebben a helyzetben van, akkor helyettesitse a zsemlemorzsat Candida kenyer morzsajaval (kirakod par napra osszekockazva a kenyeret, vagy kb. fel orara 100-120 fokot sutobe, aztan robotgeppel ledaralod), a hust daralt pulykamellel, illetve a szoszbol hagyja ki a szojaszoszt es a lisztet (par percnyi plusz forralassal ugyanaz a suruseg erheto el).
tenyleg nagyon koszi, egy az egyben olyan, mint az IKEA-ban! 20 eves vagyok, es mikor megcsinaltam, anyukam azt mondta, hogy nem is gondolta volna, hogy ilyen finom lesz! :)
Judit

yens
yens / yens Tue, 2012-11-27 14:24

szia! èpp ez a recept volt ma (Belgiumban) a hirado elott :) Most màr tuti nekiàllok :)

viqus
viqus / viqus Thu, 2012-10-25 21:05

Nekem is bevált ez a recept. Nagyon köszi. Én őzgerinc formában szoktam megsütni így nem kell végig a tűzhely felett állni és a hagymát is nyersen teszem bele. Ez időtakarékos megoldás.

mamacica
Mamacica / mamacica Wed, 2012-05-16 15:25

Azt hiszem ez a recept hasonlít talán legjobban az IKEA-shoz. Tényleg nagyon finom!! Köszi a receptet. Picit módosítottam, én a visszamaradt sült zsiradékot használtam, a rántásba pedig barna cukrot tettem, a piros paprikát nem annyira kedvelem. Nagyon kellemes ízt adott a szója szósszal harmonizálva, és egy nagyon kevés mustárral. Mindenkinek ajánlom!!! Üdv.mamacica

dius1107
dius1107 Tue, 2011-08-16 16:01

Tegnap elkészítettem,nagyon ízlett,és a szósz is tökéletes!.Dödöllét adtam hozzá.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-03-06 22:11

Örülök, hogy ízlik:)

Dunyana
Dunyana Sun, 2011-03-06 20:41

Eddig azt hittem, húsgolyóért muszáj az Ikeába mennem... de ez még sokkal-sokkal finomabb! :) Ettünk mellé áfonyalekvárt is a teljesség kedvéért, és a szintén nosalty-n szereplő svéd burgonyát! :)
Magamtól sose tudtam volna rájönni, a húsgolyó íze mitől más, mint a fasírté... A szószról már nem is beszélve...
Köszönöm! :):):)

Réka

giuditta25
Szofika / giuditta25 Thu, 2011-02-03 18:33

Szia!
Megcsináltam ma. Nagyon finom, de nekem sajnos nem lett ikeás nosztalgia fílingem tőle:(
Üdv:
Szofika

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2010-12-21 13:21

Kedves Vimizo!
De jó, hogy ezt megalkottad! Én is kipróbálom, mert nagyon szeretjük. Köszi, Edit.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-07-13 20:57

Hol voltam, mikor ez a recept felkerült?! Ezer köszönet érte, én is ezért járok a kék sárga helyre. Azt hiszem az egyetlen műkaja, amit egyszerűen imádok. A húsgolyóknak már nekiálltam, de soha nem lett olyan,a szósszal még nem kísérleteztem. Na de majd most!:)
Köszi még egyszer
Szép estét
Üdv:
Nóra

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Sat, 2010-07-03 22:06

Ezt mi is nagyon imádjuk. A mandula tortával együtt. Én is kipróbáltam már itthon, és én még annyit tennék hozzá, hogy a mártásba belefőztem egy pár percig egy babérlevelet . Próbáljátok ki. Megvettem az áruházban a húsgolyót meg az öntetet és miután megsütöttem, a papírján elolvastam mi kell hozzá és ami itthon volt belőle azokat tettem bele.Nekem is sikerült mindenkinek ajánlom . A gyerekek nagy kedvence.

1183
darált sertéshús 50 dkg
darált marhahús 50 dkg
vaj 10 dkg
vöröshagyma 1.5 nagy fej
tojás 2 db
főzőtejszín 2 dl
zsemlemorzsa 15 dkg
4 kk
fehér bors 1 kk
szegfűbors 1 kávéskanál
vaj 10 dkg
finomliszt 3 evőkanál
főzőtejszín 3 dl
szójaszósz 2 ek
fehér bors 1 kk
fűszerpaprika 0.5 kk
alaplé 3.5 dl