Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körte Szép Heléna módra

Körte Szép Heléna módra
Körte Szép Heléna módra
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A körte Szép Heléna módra klasszikus francia desszert: édes szirupban posírozott gyümölcs, amelyet forró csokoládéöntettel tálalnak. A modern francia konyhaművészet legendás alakja, Auguste Escoffier kreálta Párizsban, az 1864-ben bemutatott és kirobbanó sikert arató, antik tárgyú, Trójai Heléna történetét feldolgozó Offenbach-operett, a Szép Heléna tiszteletére. Ez a változat Lajos Mari receptje alapján készült.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, héjából kétujjnyit lehántunk, levét kinyomjuk, átszűrjük, és 2 liter vízzel együtt akkora fazékba töltjük, amekkorában a körték éppen elférnek.
  2. A kemény, de érett, lehetőleg azonos nagyságú körtéket megmossuk, száruk épségére ügyelve meghámozzuk, majd azonnal a citromos vízbe tesszük, hogy meg ne barnuljanak. A vízhez adjuk a cukrot, a szegfűszeget, a citromhéjat, fahéjat, valamint – ha szükséges – még annyi vizet, amennyi a körtéket teljesen ellepi.
  3. Mérsékelt tűzön, fedő alatt majdnem puhára főzzük őket, a főzőlében hagyjuk kihűlni, majd 3-4 órára (akár egész éjszakára) betesszük a hűtőbe.
  4. Tálalás előtt a körtéket rácsra emeljük, lecsepegtetjük, aljukról levágunk egy vékony szeletet, hogy ne billegjenek, majd lapos tálra ültetjük őket.
  5. A csokoládét forró vízfürdőbe állított edénykébe tördeljük, hozzáadjuk a porcukrot és a tejszínt, folyamatosan keverve felolvasztjuk. Bevonjuk vele a körtéket, és azonnal tálaljuk, mert a hideg-meleg összhatás teszi jellegzetessé, különlegessé. Mandulaforgáccsal, citromfű levelekkel díszíthetjük. További kényeztetésképpen édes ostyát, rolettit, tejszínhabot kínálhatunk mellé.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 492
elküldve: 2
receptkönyvben: 51
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokoládés körte, körtedesszert csokival

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

646
citrom 1 db
körte 4 nagy db
cukor 10 dkg
szegfűszeg 6 db
fahéj 0 ízlés szerint
étcsokoládé 15 dkg
vaníliás cukor 5 dkg
habtejszín 2 dl
mandulapehely 1 ek
citromfű 0 ízlés szerint