r
Nosalty Logó

Köles desszert

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
agnyeszkaa
Köles desszert
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
165 °C
  • 13% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A kölesfelfújthoz

A pudinghoz

Összesen 461 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A kölesfelfújthoz

A pudinghoz

Összesen 2757 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A kölesfelfújthoz

A pudinghoz

Összesen 125 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    761.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    316 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    201 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.1 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 461 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99.2 g

Zsír

  • Összesen
    70.1 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    900 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4567.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    86 mg
  • Kálcium
    1898 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    266 mg
  • Foszfor
    1087 mg
  • Nátrium
    1207 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    390.9 g
  • Cukor
    180 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    232.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    469 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    303 micro
  • Kolin:
    722 mg
  • Retinol - A vitamin:
    464 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1217 micro
Összesen 2757 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    207.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 125 Kcal

Hozzávalók

A kölesfelfújthoz

A pudinghoz

Elkészítés

A kölesfelfújthoz

  1. Először egy kölesfelfújtat készítünk. Ehhez megmosunk 20 dkg kölest, és dupla mennyiségű tejjel, pici sóval, ízlés szerint cukorral megfőzzük. Tehetünk bele egy pici vanília aromát is. Ha nagyon fő el a tej, akkor pótolhatjuk, illetve ha az elején egy kis vizet is teszünk a tej mellé, hamarabb megfő a kölesünk.
  2. Ha megfőtt, fedővel letakarva néhány percig pihentetjük, majd félrerakjuk hűlni.
  3. Az 5 tojást szétválasztjuk. Ha a köles már langyos, hozzákeverjük a tojások sárgáját. Ilyenkor a tojássárgákhoz keverhetünk még cukrot, ha nem érezzük elég édesnek a kölest (én jobban szeretem, ha összefő vele a cukor).
  4. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan ezt a is a többihez forgatjuk.
  5. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt vagy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  6. Míg hűl a köles felfújt, elkészítjük 4-5 dl tejjel a csomagon leírtak szerint a pudingot, és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  7. Ha kicsit kihűlt a kölesfelfújt összevágjuk/ törjük, és kelyhekbe, poharakba tesszük. Alulra kölesmorzsa, ezt meglocsolgatjuk baracklekvárral, erre megint kölesmorzsa, majd a végén szép kis halmokat kanalazunk a tetejére a pudingból (én zárásként még megszórtam morzsával és egy pici lekvárral díszítettem).
  • Sütés hőfoka: 165 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 129
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 16168
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 10.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
agnyeszkaa 1 recept

Szeretjük a kölest, és néhány éve nagyon ízlett a köleses országtorta ízvilága, gondoltam én is csinálok valamilyen egyszerűbb verziót. Gyümölcstorta formában akartam kisütni és azt megtölteni, csakhogy a kölesfelfújt fele a tepsiben ragadt kiborításnál, de nem szoktam nagyon elkeseredni ilyen esetekben. Gondolkoztam gyorsan valami mentőötleten, így lett belőle ez a kelyhes/poharas desszert. Legközelebb lehet egy kis mazsolával is megbolondítom. 

Hozzávalók

A kölesfelfújthoz

A pudinghoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek