Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszkrémes torta kókuszdióból

Kókuszkrémes torta kókuszdióból
Kókuszkrémes torta kókuszdióból
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem mondom, hogy sokféle tortát készítettem már életemben, de ha nekiállok, akkor fontos, hogy jó legyen a krém. A piskóta mindig adott, vagy sima vagy csokis, de a krémtől lesz olyan az adott süti, amilyen. Hosszú keresgélés után úgy döntöttem, hogy hanyagolom azokat a sütiket, amelyek kókuszreszelékből készülnek, és a magam kezébe veszem az irányítást. Vettem tehát egy kókuszdiót, és kipróbáltam, milyen nyers kókuszból krémet főzni. Mérföldekkel jobb, mintha reszelékből csináltam volna, érdemes kipróbálni, és szenvedni a kókuszdióval.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez

A csokiöntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta elkészítése:

  1. Egy "sima" piskótatészta kakaós változata, ahogy én tanultam. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk két tálba. A fehérjét kemény habbá verjük, majd félrerakjuk. A tojások sárgájához hozzáadjuk a 7 evőkanál vizet és a dupla annyi evőkanál cukrot, majd ezt is jól felverjük, míg sűrű masszát nem kapunk.
  2. A 13 evőkanál liszthez hozzáadunk 1,5 evőkanál kakaóport, ami gyakorlatilag a maradék 1 evőkanál lisztet váltja ki, attól a fél evőkanáltól kicsit sűrűbb lesz a tészta. Ehhez még hozzáadjuk a sütőport, majd kicsit összekeverjük. (8 tojásos piskótához ajánlok csak egy teljes csomag sütőport.)
  3. A lisztet hozzáadjuk a tojások sárgájából elkészített masszához, majd robotgéppel, alacsony fokozaton jól összedolgozzuk.
  4. Ezt követően a tojások fehérjéből készült habot hozzáadjuk a masszához, és fakanállal, óvatos kevergetés mellett szintén összedolgozzuk.
  5. Ezzel elkészült a tészta, előmelegített sütőben, zsírozott, lisztezett formában készre sütjük. Aki szeretne, a masszához adhat apró csokidarabokat, amik így belesülnek a tésztába.

Krém elkészítés:

  1. Előkészületek: érdemes először a kókuszdiót konyhakész állapotra hozni, és előbb megcsinálni a krémet, mint a tésztát. Aki már készített kókuszdióból kókuszos süteményt, azt tudja, hogy nagyon körülményes és pepecselős munka, de megéri vele bajlódni. A kókuszt a tetején található mélyedések egyikén kilyukasztjuk, és sűrű szűrőn át kifolyatjuk a kókuszvizet egy tálba, majd félrerakjuk. A kókuszról lefejtjük a vastag héját, majd apró szeletekre vágjuk, és ledaráljuk (diódarálóval). Ezzel megkaptuk a friss kókuszreszeléket, amit egy fél óráig pihenni hagyunk, míg kicsit rendet rakunk magunk után.
  2. A tejet két két részre osztjuk. Egyik tálba 4,5 dl kerüljön, a másikba 3 dl. A kevesebb tejbe beleöntjük a pudingport és a 10-12 dkg cukrot, ízlés szerint.
  3. A másik tálban lévő tejet rakjuk fel a tűzhelyre, és adjuk hozzá a lereszelt kókuszt (rakhatunk félre a díszítéshez is), valamint az előzőleg félrerakott kókuszvizet. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetés mellett forraljuk fel, majd forrástól számítva legalább 15 percig főzzük tovább.
  4. Ezt követően adjuk hozzá a pudingporos tejet, és főzzük tovább, forrástól számítva 3-5 percig, hogy jő sűrű krémet kapjunk. Vegyük le a tűzről, és szórjuk meg a tetejét cukorral.
  5. Elkészült a krém, aki szeretne, még a pudingporos tej hozzáadása előtt egy fél félbevágott vaníliarudat belerakhat a forrásban lévő kókuszos tejhez, 2-3 percre.

Összeállítás:

  1. A piskótát középen kettévágjuk, majd visszahelyezzük a tortaformába az alsó lapot.
  2. A krém 3/4-ét az alsó lapra kanalazzuk, és szépen elsimítjuk. Rárakjuk a másik lapot, majd a maradék krémet rákanalazzuk, és ezt is elsimítjuk.
  3. Készítsük el a csokiöntetet: a kakaóport, a cukrot és a vizet keverjük össze. Sűrű, de folyékony masszát kell, hogy kapjunk. Rakjuk fel a tűzhelyre, és lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett főzzük körülbelül 5-6 percig. A főzést követően rögtön öntsük rá a torta tetejére. Ideális esetben a tortánk nem lóg ki a tortaformából, így a csokiöntet sem folyik mindenfelé. A tetejére szórhatunk félretett kókuszreszeléket.
  4. A tortát hűlni hagyjuk 2-3 óráig, utána már fogyasztható is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 375
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Bönde Attila

Mióta szakács: 2013.03.31.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kókuszos süti, kókuszkrémes sütemény, kókuszos sütemény kókuszdióból

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

566
tojás 7 db
cukor 14 csapott ek
finomliszt 13 csapott ek
cukrozatlan kakaópor 1.5 csapott ek
víz 7 ek
sütőpor 0.75 csomag
kókusz 50 dkg
tej 7.5 dl
cukor 10 dkg
tejszínízű pudingpor 1 csomag
vanília 0.5 db
cukrozatlan kakaópor 3 csapott ek
cukor 6 csapott ek
víz 2 ek