Kókusz

Kókusz

Leírás

A trópusi területeken élő kókuszpálma gyümölcse a kókuszdió. Nagyon kemény, fás héj veszi körül az üreges belsejében lévő édes, frissítő ízű folyadékot, amit kókuszvíznek hívnak. A fehér gyümölcshús közvetlenül a héjhoz tapadva található. Ennek vastagsága általában 1-1,5 cm vastagra hízik az érés során, a gyümölcs ezt a kókuszvízből produkálja. A frissen vásárolt kókuszdió, kis szerencsével még tartalmaz kevés kókuszvizet is, amely a betakarítás után, a tárolás során lassan eltünik, és a kókuszbél teljesen keményre szilárdul. Hazánkban, a nyugati országokhoz hasonlóan, leggyakrabban a szárított kókuszreszeléket használjuk a konyhában, ezt is főként édességek, sütemények, fagylaltok készítéséhez. A termőhelyén azonban, a trópusi országokban, legtöbbször friss kókuszt használnak, és zöldségeket, halakat, curryket, rizst, húsos ételeket, leveseket ízesítenek vele.

Mikor vegyem

Amikor kapható éppen.

hogyan tároljam

; Az egész kókuszdiót szobahőmérsékleten. A friss kókuszdarabokat vízbe téve, hűtőben. A szárított kókuszreszeléket pedig légmentesen záródó dobozban, a konyhaszekrényben.

36 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!

20 laktató egytálétel 1 órán belül

Kolbász, sonka, virsli, tejföl, sajt... Ezekkel mind-mind laktatóbbá és ízletesebbé tudjuk varázsolni ételeinket. Mellé egy kis zöldség vagy rizs/tarhonya, és kész is az ebéd!

Ennyibe kerül évente, ha kapszulás kávét iszol

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 148 kapszulás, automata és manuális kávéfőzőt tesztelt. Vizsgálták az elkészített kávé hőmérsékletét, az eszpresszó minőségét, az elkészítési időt, a tejhabosítást, az energiafogyasztást és a tisztítást. Emellett pedig megosztottak pár hasznos tippet is, hogyan spórolj a kávéfőzésen.