Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszban sült garnéla

Kókuszban sült garnéla
Kókuszban sült garnéla
15 perc / előkészület: 10 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a garnélát, annak ellenére, hogy igazán jó minőségűt sajna csak tengerparti nyaralásokkor ehet az ember. Utóbbiban az is a jó, hogy nem magunk kell tisztítanunk a rákokat. Nem vagyok finnyás, de azért a garnéla pucolása nem tartozik a kedvenc konyhai tevékenységeim közé - és ezzel nem elriasztani akarok bárkit.:)
Sokféle módon elkészíthető, ezt már Forrest Gump barátjától, BB-től is tudhatjuk: rák roston, rák kókuszmártással, rák kreol mártással, rákburger, rákos szendvics, rákleves, rákmártás, ...na jó, ökörködés befejezve. :D
Karácsonyra kaptam a barátnőmtől egy könyvet, Egér a levesben a címe, és külföldi (főleg francia) gasztroblogokból válogatott recepteket tartalmaz. Abban szerepelt a "garnéla kókuszkabátban" receptje. Szerelem volt első látásra, alig vártam, hogy kipróbálhassam. Most amúgy sem vágyom tömény, nehéz ételekre így az ünnepek után.
Az eredmény nem maradt el. Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy ez a legfinomabb garnéla, amit valaha ettem. Bevallom, kicsit féltem, hogy a garnéla az olajban sütéstől gumis lesz, de ez egy cseppet sem volt így.
Ja, és aki ódzkodna tőle, szólok, hogy nem édes (a kókuszreszeléktől) ,hanem valami semmihez sem fogható, fenomenális íze van. Szerintem. Legközelebb, azt hiszem, készítek mellé koktélszószt is, de magában is nagyon finom.

hozzávalók / 2 adag

A garnélához

  • 600 g garnéla (10 db közepes méretű, előfőzött)
  • 1 közepes db lime (leve és lereszelt héja)
  • 2 gerezd fokhagyma (nyomón átnyomva)
  • 1 dl édes fehérbor (nekem Tokaji aszúm volt itthon)
  • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • ízlés szerint

A panírozáshoz és a sütéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A garnélákat tisztítjuk: fejüket és lábaikat eltávolítjuk. Aki még soha nem csinált ilyet: a fejét egy határozott mozdulattal letörjük, a lábait pedig kézzel letépkedjük, vagy akár ollóval is levághatjuk (ugyanez vonatkozik a fejére is, azt is lehet ollóval nyisszantani). Megtisztítjuk a páncéljuktól. Ezt úgy a legcélszerűbb, hogy a lábai felől haladva fejtjük le. Nem kell aggódni, könnyen lejön. A farkukat meghagyjuk. Tapasztalatom szerint a közepes (és kis) garnélában nincs bélsár (más néven algakaki:D), de biztos, ami biztos, a hátukon hosszanti irányban ejtsünk egy kis bemetszést végig, és folyó víz alatt mossuk ki, ha lenne.
  2. A pác hozzávalóit összekeverjük, beleforgatjuk a garnélákat, és egy óráig hűtőszekrényben érleljük.
  3. A garnélákat a pácléből kivesszük, kissé lecsöpögtetjük (nem baj, ha marad rajta a pácból, fokhagymadarabokból, sőt!), lisztbe, sóval ízesített, felvert tojásba és kókuszreszelékbe forgatjuk, majd forró olajban hirtelen megsütjük. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 194
elküldve: 6
receptkönyvben: 208
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
fogás: amuse-bouche
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: halételek
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
kalória: magas

egyéb elnevezések

kókuszos garnéla, garnéla kókuszos panírban, garnéla kókuszos bundában

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mangalica
minichef / mangalica Sat, 2013-06-22 22:13

Nekem kissé száraz lett. Úgy érzem a továbbiakban maradok a panír mentes rákoknál, de egy próbát mindenképp megér. :)

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Tue, 2011-01-25 09:19

Kedves mislenbaba, túl van ez bonyolítva:))) egyszerűen menj be a Metróba, és kérjél 10 db közepes friss garnélát a halaspultnál, még 1000 Ft sincs, szépen megtisztítod, és egyáltalán nem lesz sokkal kevesebb a súlya...mondjuk olyan 10 % veszteség max.

Juci

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Fri, 2011-01-21 13:08

Na sikerült a lehető legkisebbeket megvenni . Az ikeában vettem, egy kiló 1900 körül volt. Mire megtisztítottam , 25 : ) deka lett . Na nem baj, valami mást készítek belőle. De nem adom fel : )

Giovanni
Giovanni Thu, 2013-08-29 05:01

Mindeg kozepes meretet vegyen,a Rozmarban kaphato, tisztitas utan a folosleget lelehet fagyasztani, tisztelem Onnel az akaratot, hogy nem adja fel. Tovabi sok sikert kivanok.
Giovanni
Sarasota
FL

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Sun, 2011-01-16 16:30

Köszi, megnéztem. A legolcsóbb mélytengeri garnéla egész, héjas, előfőzött. 1380. / kg. A többinek elég húzós az ára. Ha ezt veszem akkor csak a farokrészét lehet megenni ugye?

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-01-16 19:51

Kedves mislenbaba! Az, amit mondasz, most már én is megnéztem, sajnos ehhez a recepthez nem használható, mert az túl kicsi. Ami ehhez a recepthez jó, az a Chilei. Viszont megnéztem, Erzsébeten, az Intersparban Taivani garnélafarkakat lehet kapni 2000ft kb 500 g -os kiszerelés, ha jól emlékszem. az 4000 kilója, a chileinek 4800 a rozmarban. Ebből nem az egészet használja fel az ember úgy sem egyszerre, hanem harmadát-felét. A legjobbakat: Mrs Smith

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Sat, 2011-01-15 15:57

Köszi Csajok! Ha elmegyek a Rozmárba, csak simán mondjam, hogy kérek 1 kiló garnélát? Nyers, vagy az már előfőzött? Hétfőn megpróbálok oda eljutni.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-01-16 01:29

Csak simán mond azt, így van! Nézz szét a kínálatban, mert szerintem van mindkétféle is! De ott vannak prospektusok, (lapok) amin rajta van a kínálat, meg az is, hogy éppen mi az, ami akciós. Érdemes szétnézni, mert vadhúsoktól, különböző halaktól kezdve a tengeri mindenféle herkentyűig sokminden van. Segítenek, ha kell. A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2011-01-14 23:38

Jaj de faragatlan vagyok kedves Juci! A recepthez meg hozzá sem szóltam...bevallom őszintén, már rég le is futottam magamban, hogy elkészítem, és milyen chilis mártogatót, fogok hozzá enni...ebbe úgy belefeledkeztem, hogy már természetesnek vettem, hogy itt a recept oszt jól van...Szóval, nagyon tetszik a recept, tutira elmentve! Puszi: Mrs Smith

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-01-14 22:55

Nekem ma ez volt a legnézetteb recept...Ma ugyanis ezt néztem meg a legtöbbször. :-ppp

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Fri, 2011-01-14 19:57

Ki szeretném próbálni! Egy kis segítség kellene. Van erre felé mindenféle nagy hipermarket. Melyikbe van? Melyik osztályon? Vagy esetleg fagyasztott? És ha igen pontosan kellene a neve. Vagy a hal osztályon, ahol csak úgy a jégen "napoznak" a halacskák ott keressem? Honnan tudom, hogy nem valami romlott vagy állott rákot akarnak rám sózni? Hát csak ennyi : )

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2011-01-14 20:59

Kedves mislenbaba! Neked zonban lehet egy kis előnyöd...:))) A Rozmár nagykereskedés itt a Csepel -szigeten, az Auchan-nel szembeni oldalon. Ott nagyszerű fagyasztott termékekekt lehet kapni, kiskereskedelmi mennyiségben is. A legjobbakat: Mrs Smith

1567
garnéla 600 g
lime 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
édes fehérbor 1 dl
fekete bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
finomliszt 10 dkg
tojás 1 db
kókuszreszelék 10 dkg
napraforgó olaj 2 dl