Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus zserbó Katicától

Klasszikus zserbó Katicától
Klasszikus zserbó Katicától
70 perc / előkészület: 35 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyikámtól hallottam, hogy akkor tudunk finom zserbót készíteni, ha a tészta hozzávalói szobahőmérsékletűek, a tej pedig langyos, de nem forró...minél vékonyabb a tészta, minél több a töltelék...sőt, ha házi sárgabaracklekvárt használunk...biztos, hogy eteti magát!

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Töltelék

Bevonat

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, melybe tettünk 1 kávéskanál cukrot, és meleg helyen, lefedve futtassuk föl.
  2. A lisztbe keverjük bele a sót, a maradék cukrot, morzsoljuk el benne a margarint/zsírt. Közepébe csináljunk egy kis fészket, üssük bele a tojást, öntsük hozzá az élesztős tejet, és alaposan gyúrjuk össze.
  3. Osszuk a tésztát 3 kis cipóra, majd mindegyik cipót nyújtsuk tepsi méretű (30×40 cm) téglalappá. A tepsit kenjük ki vékonyan margarinnal, és az egyik lapot fektessük bele, kenjük meg a rummal átkevert lekvár felével, és szórjuk meg a porcukros dió felével.
  4. Terítsük rá a második lapot. Kenjük meg a maradék lekvárral, szórjuk meg a maradék dióval. Fedjük be a harmadik tésztalappal, a széleket enyhén nyomkodjuk rá, és szurkáljuk meg egy villával. Konyharuhával takarjuk le, és meleg helyen 1-1,5 órát kelesszük.
  5. 180 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tésztánk teteje egyenletes, szép aranybarnára sült. Deszkára borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Amikor kihűlt, tetejét a csokoládéval bevonjuk, és hagyjuk teljesen megdermedni. Igazán akkor finom, ha legalább 1 éjszakát állni hagyjuk. Tetszőleges szeletekre vágva szervírozzuk.

Bevonat

  1. A csokoládét vízgőz felett az olajjal felolvasztjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30×40 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 894
elküldve: 2
receptkönyvben: 35
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

házi zserbó, lekváros-diós sütemény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

614
finomliszt 35 dkg
1 csipet
porcukor 5 dkg
friss élesztő 2 dkg
margarin 20 dkg
tojás 1 db
tej 1 dl
dió 30 dkg
porcukor 10 dkg
sárgabaracklekvár 35 dkg
rum 3 ek
étcsokoládé 15 dkg
napraforgó olaj 1.5 ek