Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hidegen kelt mákos zserbó Zsuzsa módra (3.)

Hidegen kelt mákos zserbó Zsuzsa módra (3.)
Hidegen kelt mákos zserbó Zsuzsa módra (3.)
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Véletlenül sikerült így a tészta: vendégeket vártunk, és már reggel begyúrtam, hogy este csak sütni kelljen. Mindeközben az élesztő dolgozott a tésztában, és a sütés végén egy kifejezetten kelt tésztára hajazó süteményt kaptam. De isteni puha lett és nagyon finom. Nem egy hagyományos zserbó lett.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mázhoz

ajánlat

Nekem most éppen almalekvárom volt itthon, és mivel ez elég édes, a mákba már nem is tettem cukrot, egyszerűen csak meghintettem vele a lekvárréteget. Persze a mákhoz nyugodtan keverhetünk cukrot, ha jó édesen szeretjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tálba tesszük a margarinnal, a sóval, a cukorral, a tojással, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a szódabikarbónát, és a tejjel (lehet, hogy több kell) tésztát gyúrunk belőle. Fél napra vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük letakarva.
  2. A pihentetés után átgyúrjuk a tésztát, háromfelé vágjuk, és az első gombócot lappá nyújtjuk. Tepsibe tesszük (nem kell kikenni), és bőségesen megkenjük lekvárral.
  3. A második tésztagombócot is kinyújtjuk, kissé rányomkodjuk az előzőre, majd megint jöhet a lekvár-mák páros. Ezt befedjük a harmadik lappal.
  4. Egy villa segítségével megszúrkáljuk, és előmelegített sütőben sütjük. Ha látjuk, hogy már szépen barnul a teteje is, akkor biztosan jó.
  5. Ha kihűlt, elkészítjük a  csokimázat: a margarin kivételével a hozzávalókat lábasba tesszük, felforraljuk.
  6. Ha felforrt, beledobjuk a margarint, folytonos kevergetés közben hagyjuk elolvadni, és kicsit bugyogva forraljuk. Még melegen a tészta tetejére kenjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 34x24x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 121
elküldve: 0
receptkönyvben: 159
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt mákos zserbó, mákos zserbó Zsuzsi módra

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

775
finomliszt 35 dkg
cukor 5 dkg
1 csipet
tej 1 dl
tojás 1 db
élesztő 2 dkg
szódabikarbóna 0.5 tk
margarin 20 dkg
lekvár/ dzsem 10 dkg
mák 20 dkg
porcukor 4 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
víz 4 ek
margarin 2 dkg