r
Nosalty Logó

Klasszikus spárga Mártitól

Marti48
Klasszikus spárga Mártitól
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

191
Kalória
10.8g
Fehérje
8.8g
Szénhidrát
14g
Zsír
188.9g
Víz
26.9g
Koleszterin
4.1g
Élelmi rost
3.8g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 191 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 762 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 61 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    188.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    258 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    1374 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1870 micro
Összesen 191 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    43.4 g

Zsír

  • Összesen
    55.9 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    864.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    246 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    407 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    755.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    797 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    122 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1033 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    446 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    63 micro
  • β-karotin
    5497 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7481 micro
Összesen 762 kcal
  • 5% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    68.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    60.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    438 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    596 micro
Összesen 61 kcal

Elkészítés

  1. Megtisztítjuk a spárgát, a végeiből picit levágunk.
  2. Egy széles lábasban citromlé, pici vaj, és só hozzáadásával felforraljuk a 1.5 l vizet. Beletesszük a spárgát, és 1-2 percen keresztül forraljuk. Redukáljuk alacsony fokra a hőmérsékletet, és főzzük így további 10 percen keresztül a spárgát roppanósra.
  3. A sonkát vágjuk fel nagyobb kockákra, és a vajban pirítsuk ressre.
  4. A petrezselymet mossuk meg és aprítsuk fel ízlés szerinti méretre. Egy gyengén kivajazott tűzálló tálba szedjük ki a lecsöpögtetett spárgát (szűrőlapát!).
  5. Az első lerakott rétegre osszuk el a sonka és a petrezselyem felét. Ezt fedjük be a maradék spárgával, sózzuk, és szintén megszórjuk petrezselyemmel, majd elrendezzük rajta a sült sonka második felét.
  6. Tegyük előmelegített sütőbe kb. 15 percre.
  7. Tálaljuk előmelegített tányérokra, és szükség szerint locsoljuk meg egy kis olvasztott vajjal. (Én hollandi mártással -lsd. receptem-, mielőtt a sütőbe tettem.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x4

Minden évben repesve várjuk a spárgaszezont. A sokféle elkészítési mód közül legjobban a "klasszikus" változatot szeretjük.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek