Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kétféle lisztből készült pizzatészta

Kétféle lisztből készült pizzatészta
Kétféle lisztből készült pizzatészta
47 perc / előkészület: 35 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy jó hangulatú kora délután alkalmával, éppen az olasz származású kollégámmal sztorizgattunk, amikor az aznapi menü átbeszélését követően a családi témákra került a sor. Ekkor Giuseppe száját egy olyan varázslatos mondat hagyta el, ami zene volt a füleimnek. "A testvérem mint pizzaiolo dolgozik Dél-Olaszországban." - mesélte. Persze rögtön lecsaptam a lehetőségre és megpróbáltam kideríteni, vajon mi a valódi olasz pizzarecept titka. Nevetve csak annyit mondott: "Fogalmam sincs és csak az evésben vagyok profi". Beszélgetésünk az olasz konyha leghíresebb fogásáról azonban mégsem volt hiábavaló, ugyanis annyi kiderült, emlékezete szerint a testvére mindig többféle lisztből készíti a pizzatésztát, s az így tud egyszerre ropogós, de finom puha is lenni. Azóta én is mindig kétféle (vagy háromféle) lisztből készítem a pizzatésztát. Nekem bevált, remélem, más tetszését is elnyeri.

hozzávalók / 1 adag

A tésztához

A képen lévő pizza feltéte

ajánlat

Dobhat rám akár tucatnyi követ vagy ráncolhatja hosszan szemöldökét bármelyik sommelier vagy bármixer, én akkor sem tágítok a véleményem mellől, miszerint egy szelet pizzához kizárólag egy nagy pohár jéghideg és citrusfélével (citrom vagy lime) ízesített kóla dukál.... :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A kétféle lisztből, az élesztőből, a sóból és a cukorból egy száraz saját lisztkeveréket készítünk.
  2. A lisztkeverék közepébe mélyedést formázunk kézzel, és beleöntjük a langyos víz nagy részét.
  3. A langyos vízbe - belülről kifelé haladva - hozzákeverjük a lisztkeveréket. Minél csomómentesebbre sikerül, annál kevesebbet kell később vele dolgoznunk.
  4. A félkész (ragadós vagy túl száraz) tésztát egy gyúródeszkára helyezzük, és állagától függően liszt vagy víz további hozzáadásával, 5-10 perc alatt a kezünkkel készre gyúrjuk.
  5. A kész tésztát alul és felül kicsit meglisztezzük, majd konyharuhával lefedjük, és kb. 40-60 percen keresztül állni hagyjuk.
  6. A teljesen megkelt pizzatésztát kézzel kinyújtjuk, és a kissé kiolajozott tepsibe vagy teflonból készült pizzasütőbe helyezzük, majd még 15-20 percig állni hagyjuk. (Itt már nem kell lefedni semmivel.)

A feltéthez

  1. A nyers pizzatésztára ízlés szerint feltétet (szósz, sajt, stb.) helyezünk rá, és 250 fokon készre sütjük. (Normál fokozaton, légkeverés nélkül.) TIPP: A zsírosabb feltéteket, mint kolbászkarika, baconszalonna, stb. érdemes legfelülre helyezni, így azok nem csak "megfőnek", hanem meg is sülnek.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 741
elküldve: 5
receptkönyvben: 150
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Norbert

Mióta szakács: 2014.06.28.
2 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
adag: 1 főre
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék húsból
kategória: pizza
szakács elkészítette: család kedvence receptek
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Kétféle lisztből készült, igény szerint ízesített pizzatészta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bea-68
Bea-68 Sat, 2014-07-05 12:21

Ez bizony igen jól néz ki. Igaz, a 405 típusú lisztnek utána kellett néznem a googleban, de ez a sima BL55 liszt német megfelelője. Köszi a receptet, mentettem :)

2083
finomliszt 250 g
rétesliszt 100 g
instant élesztő 5 g
víz 2 dl
2 csipet
cukor 1 csipet
kolbász 5 dkg
pepperoni 1 db
trappista sajt 15 dkg
ketchup 2 ek