r
Nosalty Logó

Kelt hájas kifli Fahéj konyhájából

Fahéj
Kelt hájas kifli Fahéj konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához:

A tetejére:

1122
Kalória
17.4g
Fehérje
118.6g
Szénhidrát
63.2g
Zsír
25.5g
Víz
63.3g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
21.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához:

A tetejére:

Összesen 1122 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához:

A tetejére:

Összesen 6727 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához:

A tetejére:

Összesen 358 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    63.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    726.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    215 mg
  • Nátrium
    308 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    118.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    25.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    73 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 1122 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    104.6 g

Zsír

  • Összesen
    379.2 g
  • Telített zsírsav
    121 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    151 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    85 g
  • Koleszterin
    380 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4360.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    250 mg
  • Kálcium
    627 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    312 mg
  • Foszfor
    1288 mg
  • Nátrium
    1850 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    711.4 g
  • Cukor
    128 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    152.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    436 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    476 micro
  • Kolin:
    313 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    360 micro
Összesen 6727 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    232.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    8.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 358 kcal

Elkészítés

A tésztához:

  1. Az élesztőt kevés langyos tejjel meg egy kis cukorral felfuttatjuk.
  2. A liszthez keverjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót, az olvasztott zsírt, és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Letakarva szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát sodrófával nagy (kb. 50x50cm) négyzetté nyújtjuk, egyenletesen szétkenjük rajta a háj harmadát, majd meghajtogatjuk. Mégpedig úgy, hogy hosszában háromba hajtjuk, utána a felső harmadát lehajtjuk a tésztára, az alsó harmadát aláhajtjuk a tésztának. Meglapogatjuk, és a deszkán hagyjuk letakarva 20 percre.
  4. A tésztát megint kinyújtjuk, rákenjük a háj másik harmadát, és ugyanúgy hajtogatjuk, pihentetjük, mint előtte.
  5. A tésztát ismét kinyújtjuk, rákenjük a háj utolsó harmadát, és ugyanúgy hajtogatjuk, pihentetjük, mint előtte.
  6. Kinyújtjuk a tésztát 50-60 cm-es négyzetté, és kis négyzetekre szabdaljuk (pizzavágó a legjobb, de lehet forró, éles késsel is). Én legutóbb 6x6, azaz 36 kis négyzetté vágtam. A lapocskákat kissé még megnyújtjuk, egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk a közepére, és kiflivé hajtjuk.

A tetejére:

  1. A tetejüket megkenjük felvert tojással, durvára vágott dió és kristálycukor keverékébe nyomjuk, majd tepsire rakjuk.
  2. 200°C-on pirulásig sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Hájat szerezni nem is olyan egyszerű manapság egy városinak. Szerencsére vidéki kolléganőm gondolt rám disznóvágáskor, és hozott nekem. Leszedtem a hártyáit, ledaráltam, és kiporciózva a mélyhűtőbe raktam. Úgy őrzöm, mint valódi kincset, és amikor előveszek egy-egy adagot, szinte ünnepi rituálénak élem meg a felhasználását. Imádjuk a hájas kiflit. Nagyanyám jut róla eszembe, aki igazi profizmussal készítette. Sajnos nem volt alkalmam tőle eltanulni, magamtól kellett rájönnöm a csínjára-bínjára, de elmondhatom, minél többet készítem, az én kiflijeim is egyre finomabbra sikerülnek.

Nosalty stories

További receptek

Karácsonyi fatörzs

A karácsonyi ünnepkör talán legillusztrisabb süteménye garantáltan a fatörzs: rönkre emlékeztető, feldíszített külseje minden ünnepi asztalt leural. Baj legtöbbször a krémmel akad: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek