r
Nosalty Logó

Kelt hájas kifli Fahéj konyhájából

Fahéj
Kelt hájas kifli Fahéj konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához:

A tetejére:

1122
Kalória
17.4g
Fehérje
118.6g
Szénhidrát
63.2g
Zsír
25.5g
Víz
63.3g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
21.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához:

A tetejére:

Összesen 1122 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához:

A tetejére:

Összesen 6727 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A tésztához:

A tetejére:

Összesen 358 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    63.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    726.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    215 mg
  • Nátrium
    308 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    118.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    25.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    73 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 1122 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    104.6 g

Zsír

  • Összesen
    379.2 g
  • Telített zsírsav
    121 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    151 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    85 g
  • Koleszterin
    380 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4360.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    250 mg
  • Kálcium
    627 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    312 mg
  • Foszfor
    1288 mg
  • Nátrium
    1850 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    711.4 g
  • Cukor
    128 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    152.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    436 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    476 micro
  • Kolin:
    313 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    360 micro
Összesen 6727 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    232.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    8.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 358 kcal

Elkészítés

A tésztához:

  1. Az élesztőt kevés langyos tejjel meg egy kis cukorral felfuttatjuk.
  2. A liszthez keverjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót, az olvasztott zsírt, és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Letakarva szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát sodrófával nagy (kb. 50x50cm) négyzetté nyújtjuk, egyenletesen szétkenjük rajta a háj harmadát, majd meghajtogatjuk. Mégpedig úgy, hogy hosszában háromba hajtjuk, utána a felső harmadát lehajtjuk a tésztára, az alsó harmadát aláhajtjuk a tésztának. Meglapogatjuk, és a deszkán hagyjuk letakarva 20 percre.
  4. A tésztát megint kinyújtjuk, rákenjük a háj másik harmadát, és ugyanúgy hajtogatjuk, pihentetjük, mint előtte.
  5. A tésztát ismét kinyújtjuk, rákenjük a háj utolsó harmadát, és ugyanúgy hajtogatjuk, pihentetjük, mint előtte.
  6. Kinyújtjuk a tésztát 50-60 cm-es négyzetté, és kis négyzetekre szabdaljuk (pizzavágó a legjobb, de lehet forró, éles késsel is). Én legutóbb 6x6, azaz 36 kis négyzetté vágtam. A lapocskákat kissé még megnyújtjuk, egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk a közepére, és kiflivé hajtjuk.

A tetejére:

  1. A tetejüket megkenjük felvert tojással, durvára vágott dió és kristálycukor keverékébe nyomjuk, majd tepsire rakjuk.
  2. 200°C-on pirulásig sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Hájat szerezni nem is olyan egyszerű manapság egy városinak. Szerencsére vidéki kolléganőm gondolt rám disznóvágáskor, és hozott nekem. Leszedtem a hártyáit, ledaráltam, és kiporciózva a mélyhűtőbe raktam. Úgy őrzöm, mint valódi kincset, és amikor előveszek egy-egy adagot, szinte ünnepi rituálénak élem meg a felhasználását. Imádjuk a hájas kiflit. Nagyanyám jut róla eszembe, aki igazi profizmussal készítette. Sajnos nem volt alkalmam tőle eltanulni, magamtól kellett rájönnöm a csínjára-bínjára, de elmondhatom, minél többet készítem, az én kiflijeim is egyre finomabbra sikerülnek.

Nosalty stories

További receptek

Tejbegrízgombóc

A legegyszerűbb és leggyorsabb gombócok bizony tejbegrízből készülnek: a sűrű masszából gurított labdacsok morzsában, mákban, dióban is megfürödhetnek, tálalásukhoz pedig sodót, ...

Lakos Benedek

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...