Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt hájas kifli Fahéj konyhájából

Kelt hájas kifli Fahéj konyhájából
Kelt hájas kifli Fahéj konyhájából
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hájat szerezni nem is olyan egyszerű manapság egy városinak. Szerencsére vidéki kolléganőm gondolt rám disznóvágáskor, és hozott nekem. Leszedtem a hártyáit, ledaráltam, és kiporciózva a mélyhűtőbe raktam. Úgy őrzöm, mint valódi kincset, és amikor előveszek egy-egy adagot, szinte ünnepi rituálénak élem meg a felhasználását. Imádjuk a hájas kiflit. Nagyanyám jut róla eszembe, aki igazi profizmussal készítette. Sajnos nem volt alkalmam tőle eltanulni, magamtól kellett rájönnöm a csínjára-bínjára, de elmondhatom, minél többet készítem, az én kiflijeim is egyre finomabbra sikerülnek.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

A tetejére:

ajánlat

Tölthetjük dióval vagy akár mákkal is. Akkor olyan tölteléket készítünk, mint a bejglihez.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához:

  1. Az élesztőt kevés langyos tejjel meg egy kis cukorral felfuttatjuk.
  2. A liszthez keverjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót, az olvasztott zsírt, és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Letakarva szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát sodrófával nagy (kb. 50x50cm) négyzetté nyújtjuk, egyenletesen szétkenjük rajta a háj harmadát, majd meghajtogatjuk. Mégpedig úgy, hogy hosszában háromba hajtjuk, utána a felső harmadát lehajtjuk a tésztára, az alsó harmadát aláhajtjuk a tésztának. Meglapogatjuk, és a deszkán hagyjuk letakarva 20 percre.
  4. A tésztát megint kinyújtjuk, rákenjük a háj másik harmadát, és ugyanúgy hajtogatjuk, pihentetjük, mint előtte.
  5. A tésztát ismét kinyújtjuk, rákenjük a háj utolsó harmadát, és ugyanúgy hajtogatjuk, pihentetjük, mint előtte.
  6. Kinyújtjuk a tésztát 50-60 cm-es négyzetté, és kis négyzetekre szabdaljuk (pizzavágó a legjobb, de lehet forró, éles késsel is). Én legutóbb 6x6, azaz 36 kis négyzetté vágtam. A lapocskákat kissé még megnyújtjuk, egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk a közepére, és kiflivé hajtjuk.

A tetejére:

  1. A tetejüket megkenjük felvert tojással, durvára vágott dió és kristálycukor keverékébe nyomjuk, majd tepsire rakjuk.
  2. 200°C-on pirulásig sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 796
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hájas kifli, hájas kelt tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1122
finomliszt 60 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
tej 3.5 dl
cukor 6 dkg
1 kávéskanál
sertészsír 3 dkg
sertésháj 30 dkg
szilvalekvár 30 dkg
tojás 1 db
dió 10 dkg
cukor 5 dkg