r
Nosalty Logó

Hájas tészta gesztenyével töltve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Hájas tészta gesztenyével töltve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1172 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 9381 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 465 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    77.4 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    142 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    812.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    559 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 1172 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.4 g

Zsír

  • Összesen
    619.1 g
  • Telített zsírsav
    203 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    316 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    64 g
  • Koleszterin
    1134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6496.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    293 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    1204 mg
  • Nátrium
    4469 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    825.6 g
  • Cukor
    156 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    289.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    963 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    485 micro
  • Kolin:
    410 mg
  • Retinol - A vitamin:
    947 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    626 micro
Összesen 9381 kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    30.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    321.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 465 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta elkészítése:
  2. A hájat deszkán, késsel elkaparjuk, egyszer oda, egyszer vissza, közben a hártyákat kiszedjük.
  3. 25 dkg liszttel összegyúrjuk.
  4. A maradék lisztet az élesztővel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, tovább morzsoljuk.
  5. A cukros, sós lisztből kráter képezünk, beleütjük a tojásokat, összedolgozzuk.
  6. Megint kráter képezünk, hozzáadjuk a rumot, az ecetet és a tejfölt, összedolgozzuk.
  7. Hozzávesszük a lisztes hájat, összedolgozzuk. Kevés vízzel állítjuk be a tészta állagát.
  8. 2 órán át hideg helyen pihentetjük.
  9. Pihentetés után fél cm vastagra, négyszögletesre nyújtjuk a tésztát.
  10. 10 x 10 cm-es lapokat vágunk. A lapok közepére kisebb diónyi halmokat teszünk a töltelékből.
  11. Átlósan összehajtjuk, a széleket tenyéréllel lenyomkodjuk.
  12. Szorosan rakhatjuk egymás mellé a tepsiben, tetejüket felvert tojással megkenjük.
  13. Középerős lángon megsütjük.
  14. A töltelék elkészítése:
  15. A gesztenyét a vajjal elmorzsoljuk.
  16. A cukrot hozzáadva összegyúrjuk.
  17. Végül a rumot is hozzáadjuk, összegyúrjuk.
  18. Megkóstoljuk, és ha nem elég cukros, vagy nem elég rumos, javítunk rajta.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 117
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 43199
  • Feltöltés dátuma: 2009. február 01.

Ajánló

Az egyszerűség kedvéért darálhatjuk a hájat, előtte azonban alaposan le kell hártyázni. Magam inkább kaparok, mint húsdarálót mosogatok.   Ha gesztenye masszát vesztek, akkor óvatosan a cukorral, amennyiben az maga is cukros. Gesztenye helyett köcsögös szilvalekvárral is tölthetjük. A hájastészta igazi téli süti, ahogy a farsangi ajánlóban is láthattuk. Zord időben a meleg kályha zúgában egy jó könyvvel hájastésztát majszolni a tea (vagy forraltbor) mellé...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hájas tészta gesztenyével töltve
Harmathy Ildikó 313 recept

Az élesztős, vajas tészta megfelelője vaj helyett libahájjal. Ahogy mondani szokás: ha a különbséget énekelni tudnám, én lennék Maria Callas. :o)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...