Hájas tészta gesztenyével töltve
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
63g libaháj563 kcal
-
94g finomliszt341 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
13g tejföl25 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g rum2 kcal
-
1g fehérborecet0 kcal
A töltelékhez
-
31g gesztenyemassza56 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
1g rum2 kcal
Összesen
1172
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
500g libaháj4500 kcal
-
750g finomliszt2730 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
11g só0 kcal
-
8g rum18 kcal
-
5g fehérborecet1 kcal
A töltelékhez
-
250g gesztenyemassza448 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
8g rum18 kcal
Összesen
9381
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
24.7g libaháj223 kcal
-
37.1g finomliszt135 kcal
-
5.4g tojás7 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
1.5g élesztő2 kcal
-
4.9g tejföl10 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0.4g rum1 kcal
-
0.2g fehérborecet0 kcal
A töltelékhez
-
12.4g gesztenyemassza22 kcal
-
4.9g vaj35 kcal
-
4.9g cukor19 kcal
-
0.4g rum1 kcal
Összesen
465
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.6 g
Zsír
-
Összesen 77.4 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 142 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 812.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 559 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 36.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 120 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
1172
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100.4 g
Zsír
-
Összesen 619.1 g
-
Telített zsírsav 203 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 316 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 64 g
-
Koleszterin 1134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6496.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 293 mg
-
Kálcium 302 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 201 mg
-
Foszfor 1204 mg
-
Nátrium 4469 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 825.6 g
-
Cukor 156 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 289.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 963 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 485 micro
-
Kolin: 410 mg
-
Retinol - A vitamin: 947 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 183 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 626 micro
Összesen
9381
kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 30.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 321.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 221 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
465
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg libaháj
-
75 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
5 dkg cukor
-
3 dkg élesztő
-
1 dl tejföl
-
1 ek rum
-
1 ek fehérborecet
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- A tészta elkészítése:
- A hájat deszkán, késsel elkaparjuk, egyszer oda, egyszer vissza, közben a hártyákat kiszedjük.
- 25 dkg liszttel összegyúrjuk.
- A maradék lisztet az élesztővel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, tovább morzsoljuk.
- A cukros, sós lisztből kráter képezünk, beleütjük a tojásokat, összedolgozzuk.
- Megint kráter képezünk, hozzáadjuk a rumot, az ecetet és a tejfölt, összedolgozzuk.
- Hozzávesszük a lisztes hájat, összedolgozzuk. Kevés vízzel állítjuk be a tészta állagát.
- 2 órán át hideg helyen pihentetjük.
- Pihentetés után fél cm vastagra, négyszögletesre nyújtjuk a tésztát.
- 10 x 10 cm-es lapokat vágunk. A lapok közepére kisebb diónyi halmokat teszünk a töltelékből.
- Átlósan összehajtjuk, a széleket tenyéréllel lenyomkodjuk.
- Szorosan rakhatjuk egymás mellé a tepsiben, tetejüket felvert tojással megkenjük.
- Középerős lángon megsütjük.
- A töltelék elkészítése:
- A gesztenyét a vajjal elmorzsoljuk.
- A cukrot hozzáadva összegyúrjuk.
- Végül a rumot is hozzáadjuk, összegyúrjuk.
- Megkóstoljuk, és ha nem elég cukros, vagy nem elég rumos, javítunk rajta.
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 117
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 43199
- Feltöltés dátuma: 2009. február 01.
Ajánló
Az egyszerűség kedvéért darálhatjuk a hájat, előtte azonban alaposan le kell hártyázni. Magam inkább kaparok, mint húsdarálót mosogatok. Ha gesztenye masszát vesztek, akkor óvatosan a cukorral, amennyiben az maga is cukros. Gesztenye helyett köcsögös szilvalekvárral is tölthetjük. A hájastészta igazi téli süti, ahogy a farsangi ajánlóban is láthattuk. Zord időben a meleg kályha zúgában egy jó könyvvel hájastésztát majszolni a tea (vagy forraltbor) mellé...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Harmathy Ildikó
313 recept
Az élesztős, vajas tészta megfelelője vaj helyett libahájjal. Ahogy mondani szokás: ha a különbséget énekelni tudnám, én lennék Maria Callas. :o)