r
Nosalty Logó

Hájas tészta gesztenyével töltve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Hájas tészta gesztenyével töltve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1172 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 9381 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 465 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    77.4 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    142 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    812.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    559 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 1172 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.4 g

Zsír

  • Összesen
    619.1 g
  • Telített zsírsav
    203 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    316 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    64 g
  • Koleszterin
    1134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6496.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    293 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    1204 mg
  • Nátrium
    4469 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    825.6 g
  • Cukor
    156 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    289.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    963 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    485 micro
  • Kolin:
    410 mg
  • Retinol - A vitamin:
    947 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    183 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    626 micro
Összesen 9381 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    30.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    321.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 465 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta elkészítése:
  2. A hájat deszkán, késsel elkaparjuk, egyszer oda, egyszer vissza, közben a hártyákat kiszedjük.
  3. 25 dkg liszttel összegyúrjuk.
  4. A maradék lisztet az élesztővel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, tovább morzsoljuk.
  5. A cukros, sós lisztből kráter képezünk, beleütjük a tojásokat, összedolgozzuk.
  6. Megint kráter képezünk, hozzáadjuk a rumot, az ecetet és a tejfölt, összedolgozzuk.
  7. Hozzávesszük a lisztes hájat, összedolgozzuk. Kevés vízzel állítjuk be a tészta állagát.
  8. 2 órán át hideg helyen pihentetjük.
  9. Pihentetés után fél cm vastagra, négyszögletesre nyújtjuk a tésztát.
  10. 10 x 10 cm-es lapokat vágunk. A lapok közepére kisebb diónyi halmokat teszünk a töltelékből.
  11. Átlósan összehajtjuk, a széleket tenyéréllel lenyomkodjuk.
  12. Szorosan rakhatjuk egymás mellé a tepsiben, tetejüket felvert tojással megkenjük.
  13. Középerős lángon megsütjük.
  14. A töltelék elkészítése:
  15. A gesztenyét a vajjal elmorzsoljuk.
  16. A cukrot hozzáadva összegyúrjuk.
  17. Végül a rumot is hozzáadjuk, összegyúrjuk.
  18. Megkóstoljuk, és ha nem elég cukros, vagy nem elég rumos, javítunk rajta.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 41432
  • Feltöltés dátuma: 2009. február 01.

Ajánló

Az egyszerűség kedvéért darálhatjuk a hájat, előtte azonban alaposan le kell hártyázni. Magam inkább kaparok, mint húsdarálót mosogatok.   Ha gesztenye masszát vesztek, akkor óvatosan a cukorral, amennyiben az maga is cukros. Gesztenye helyett köcsögös szilvalekvárral is tölthetjük. A hájastészta igazi téli süti, ahogy a farsangi ajánlóban is láthattuk. Zord időben a meleg kályha zúgában egy jó könyvvel hájastésztát majszolni a tea (vagy forraltbor) mellé...

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hájas tészta gesztenyével töltve
Harmathy Ildikó 313 recept

Az élesztős, vajas tészta megfelelője vaj helyett libahájjal. Ahogy mondani szokás: ha a különbséget énekelni tudnám, én lennék Maria Callas. :o)

Hozzászólások

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek