Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hájas tészta gesztenyével töltve

Hájas tészta gesztenyével töltve
Hájas tészta gesztenyével töltve
85 perc / előkészület: 60 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az élesztős, vajas tészta megfelelője vaj helyett libahájjal. Ahogy mondani szokás: ha a különbséget énekelni tudnám, én lennék Maria Callas. :o)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Az egyszerűség kedvéért darálhatjuk a hájat, előtte azonban alaposan le kell hártyázni. Magam inkább kaparok, mint húsdarálót mosogatok.
 
Ha gesztenye masszát vesztek, akkor óvatosan a cukorral, amennyiben az maga is cukros.
Gesztenye helyett köcsögös szilvalekvárral is tölthetjük.

A hájastészta igazi téli süti, ahogy a farsangi ajánlóban is láthattuk. Zord időben a meleg kályha zúgában egy jó könyvvel hájastésztát majszolni a tea (vagy forraltbor) mellé...

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta elkészítése:
 

  1. A hájat deszkán, késsel elkaparjuk, egyszer oda, egyszer vissza, közben a hártyákat kiszedjük.
  2. 25 dkg liszttel összegyúrjuk.
  3. A maradék lisztet az élesztővel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, tovább morzsoljuk.
  4. A cukros, sós lisztből kráter képezünk, beleütjük a tojásokat, összedolgozzuk.
  5. Megint kráter képezünk, hozzáadjuk a rumot, az ecetet és a tejfölt, összedolgozzuk.
  6. Hozzávesszük a lisztes hájat, összedolgozzuk. Kevés vízzel állítjuk be a tészta állagát.
  7. 2 órán át hideg helyen pihentetjük.
  8. Pihentetés után fél cm vastagra, négyszögletesre nyújtjuk a tésztát.
  9. 10 x 10 cm-es lapokat vágunk. A lapok közepére kisebb diónyi halmokat teszünk a töltelékből.
  10. Átlósan összehajtjuk, a széleket tenyéréllel lenyomkodjuk.
  11. Szorosan rakhatjuk egymás mellé a tepsiben, tetejüket felvert tojással megkenjük.
  12. Középerős lángon megsütjük.

  
A töltelék elkészítése:
 

  1. A gesztenyét a vajjal elmorzsoljuk.
  2. A cukrot hozzáadva összegyúrjuk.
  3. Végül a rumot is hozzáadjuk, összegyúrjuk.
  4. Megkóstoljuk, és ha nem elég cukros, vagy nem elég rumos, javítunk rajta.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 38 963
elküldve: 3
receptkönyvben: 215
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, Márton-nap
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: magas
mikor: uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gesztenyével töltött hájas tészta, gesztenyés hájas tészta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1171
libaháj 50 dkg
finomliszt 75 dkg
tojás 2 db
cukor 5 dkg
élesztő 3 dkg
tejföl 1 dl
1 ek
rum 1 ek
fehérborecet 1 ek
gesztenyemassza 25 dkg
vaj 10 dkg
cukor 10 dkg
rum 1 ek