Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kefirkovászos kamut lisztes kenyér

Kefirkovászos kamut lisztes kenyér
Kefirkovászos kamut lisztes kenyér
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kamut lisztet Olaszországban farró-nak hívják, egy ősi gabonát újra termesztő cég pedig khorasan néven illeti. Usika részletesebben ismerteti a kamut liszt tulajdonságait a kamut  keksz receptjében.

Puha héjú, kovászos kenyér. A belseje nedves a kamut liszt magas fehérjetartalma miatt.

A bögrém 2 dl-es.

A kerámia sütőedényem 14 cm átmérőjű és 10 cm magas a fedővel együtt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Az egyik kedvencem a rozskenyér után.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kefirt és 2 púpozott evőkanál kamut lisztet csomómentesre keverjük. 3 napig konyhapulton pihentetjük napi keveréssel. A nyári melegben enyhén szárazabb és sötétebb színű kéreg képződik rajta, amit visszakeverhetünk a keverékbe. Belül buborékos lesz. Az élesztő illat egyértelmű bizonyíték arra, hogy kész van.
  2. A kefires keverékhez hozzáöntjük a vizet, és csomómentesre keverjük.
  3. A lisztet bögrénkként adjuk hozzá. A második bögrével belekeverjük a sót is. Csak addig gyúrjuk, míg összeáll. Csak szilikon spatulát használok erre. A kamut liszt gluténtartalma nagyon alacsony, így ha túlgyúrjuk, nem fog megkelni.
  4. Egy éjszakán át letakarva pihentetjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 240 Celsius fokra a sütőedénnyel, és fedőjével a sütőben (vagy a legmelegebbre, amit a sütő képes produkálni). Fél órán át hagyjuk az edényt a sütőben, hogy átforrósodjon. Egy kávéskanál búzadarát szórunk az edény aljára, ami meggátolja, hogy a kenyér az edénybe ragadjon. A megkelt tésztát az edénybe kaparjuk szilikon spatulával. Az edény fedőjét ráillesztjük, és a forró sütőbe tesszük. A sütőt 200 Celsius fokra átállítjuk. 45 percig sütjük. A sütőből kivéve a fedőt félretesszük, és hagyjuk hűlni. A kenyér szélét elnyomkodjuk az edény szélétől. Ha annyira kihűlt, hogy megfoghatjuk az edényt, a kenyeret kiborítjuk. Ha még mindig ragad, várjunk 5 percet, és próbáljuk újra. Rácson hűlni hagyjuk, ami órákig eltarthat. Csak miután teljesen kihűlt, szeleteljük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 14 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 452
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

sWaddyWaddy

Mióta szakács: 2013.09.01.
398 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

puha kovászos kenyér, khorasan kenyér, farró kenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2014-06-30 21:54

Köszönöm a javítást!

Sene
Sene Mon, 2014-06-30 00:16

Klassz a recept, viszont annyi megjegyzésem lenne, az olasz "farro" maga a tönkölybúza, a kamut-ot ők is így használják, hogy kamut.

390
kefir 2 dl
kamut liszt 2 ek
kamut liszt 40 dkg
víz 2 dl
1 kávéskanál
búzadara 1 teáskanál