Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kavart mézes krémes

Kavart mézes krémes
Kavart mézes krémes
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azóta, hogy a fotó készült, már újra megsütöttem, annyit változtattam, hogy a piskótalapot vízszintesen elvágtam, és savanykás lekvárral megkentem. Így 4 lapos süti lett. Érdemes olyankor sütni, amikor vendégeink jönnek, mert kiadós sütemény. 8 személyt írtam az adagnál, de 16-an ettünk belőle.

Vigyázzunk, a mézes lapokat ne süssük túl! Az elkészült tésztát lefóliázva hűtőben tartjuk, amíg megpuhul. Jó, ha egy nappal előbb megsütjük.

hozzávalók / 8 adag

Krémhez:

Első tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1 ek kakaó
  • 4 dkg vaj
  • 1 ek méz
  • 10 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 1 tk szódabikarbóna

Második tészta:

  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 10 ek ásványvíz
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg liszt
  • 1/2 cs sütőpor
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pudingot megfőzzük, ha kihűlt, hozzáadjuk a porcukorral habosra kavart vajat, és hűtőbe tesszük.
  2. A mézes tészta összetevőit -a liszt kivételével- vízfürdőn összemelegítjük (kb 5-7 perc). A lángot elzárjuk, hozzáadjuk a lisztet, gyorsan elkavarjuk, amikor egynemű a tészta lemérjük, pontosan félbeosztjuk, az egyik darabot visszatesszük az edénybe, és lefedjük. A másikat fólia között gyorsan kinyújtjuk.
  3. Előmelegített sütőben tepsiháton, sütőpapíron megsütjük (10-12 perc). Ezalatt kinyújtjuk a másik lapot, azt is megsütjük.
  4. Kavart tészta: A 6 tojásfehérjéből habot verünk, miközben váltakozva adagoljuk kanalanként a cukrot és a vizet. Amikor már kemény a hab, egyenként belekavarjuk a tojások sárgáját 1-es fokozaton, majd beleforgatjuk a liszt, dió, sütőpor keverékét. Óvatosan, hogy ne törjük össze a habot.
  5. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. A tepsi mérete megegyezik a mézes lapok méretével.
  6. Amikor mindennel elkészültünk, összerakjuk a tésztát. Alulra teszünk egy mézes lapot, rásimítjuk a krém felét, rá a kavart lap, erre jön a krém másik fele, majd a mézes. A tetejét csokimázzal vonjuk be.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25x33 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 143
elküldve: 3
receptkönyvben: 334
elkészítve: 5/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mézes krémes, piskótás mézes krémes, diós piskótás mézes krémes

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

einzweidrei
einzweidrei Fri, 2019-04-19 01:03

Elkészült a mű. Nekem irtó lágy és ragacsos lett a kakaós réteg, úgyhogy fel kellett találnom magam: nem fólia között nyújtani, mert az életben nem jött volna le róla, hanem fel a tepsi hátára a tészta és vizes ujjakkal (folyamatos vízbe nyúlásokkal) elnyújtottam: király lett. A piskótánál nem vágtam, miért pont ásványvíz a víz, és ha az, akkor mentes vagy buborékos, úgyhogy kapott egyszerűen vizet, oszt' jóvan', azzal is működik.

A krémet megkóstoltam, remek. Nem kaptam tejszín ízű pudingport, úgyhogy kénytelen volt oroszkrémmel beérni a lelkem. Majd vagy 2 nap múlva kap csokit a tetejére, aztán felvágom.

Köszönet a receptért.

einzweidrei
einzweidrei Sat, 2019-04-13 21:13

Namármost: a 4 csomag pudingporhoz normál esetben 2 liter tej kell. Itt 1.1 l szerepel, ami addig oké, hogy sűrűbb textúra kell a vajhoz. De: főzés közben mikor kell lehúzni a tűzről? Amikor kicsit kezd sűrűsödni vagy később? Rögvest érdemes csomómentesre keverni még pudingkorában vagy kihűlve is sikerülni fog a csomómentesség? A pudinghoz tartozik a 20 dkg cukor?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2019-04-14 08:49

A pudingot úgy szoktam készíteni, hogy a tej nagyobb részét felteszem forrni. 3-4 dl-el elkavarom a pudingport, amikor forr a tej 2 merőkanálnyit a forró tejből hozzáöntök a hideg pudingos tejhez, elkavarom és rögtön öntöm a forrásban lévő tejhez és gyorsan kavarom amíg össze áll. 1-2 dl tejjel lehet többet tenni, de nem kell nagyon elhígítani a pudingot. Melegen kell simára kavarni. A 20 dg cukor a pudinghoz, a 20 dkg porcukor a vajhoz jön.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-05-19 19:17

Piroska, ez gyönyörű!!! :) Nagyon ügyes vagy, ilyen szépre vágni tudom, hogy nem könnyű. Mentem is, és sütöm is, amint lesz valami alkalom, mert nagyon tetszik.
Üdv: Fahéj

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2013-05-19 20:01

Köszönöm kedves Fahéj. Remélem tetszeni fog, ha majd elkészíted. Szép vasárnapestét kívánok . Üdv: Piroska

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-05-19 08:39

Csodásak Piroska, és olyan jól tanítod a hozzá-nem-értõt, mint pl. engem.. :) T

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2013-05-19 08:56

Köszönöm Tormikám. Te aztán igazán nem vagy hozzá-nem-értő, aki olyan csodás recepteket raksz fel. Szép vasárnapot. Piroska

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-05-19 11:24

De, de, ez igaz Piroska; édes sütésben totál kezdõ vagyok!!! Nekünk már el is múlt a vasárnap; de jól...párommal süöttünk egy szuper fincsi kenyeret, kinti tûzön! Félbarna-magosat; a lencse-gulyás mellé :)))
Kellemes hetet, minden jóval, Tormi :)