r
Nosalty Logó

Karamell torta Szani konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Karamell torta Szani konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Kakaós-olajos piskóta

Krém

Karamell

Összesen 567 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Kakaós-olajos piskóta

Krém

Karamell

Összesen 5678 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír

Kakaós-olajos piskóta

Krém

Karamell

Összesen 322 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    30.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    479.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    139 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.4 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    215 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 567 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.1 g

Zsír

  • Összesen
    307.3 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    139 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    93 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4794.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    1634 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    1596 mg
  • Nátrium
    1394 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    684 g
  • Cukor
    463 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    169.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2284 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    55 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    247 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    335 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2152 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1586 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    518 micro
Összesen 5678 kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    272.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    122 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 322 kcal

Hozzávalók

Kakaós-olajos piskóta

Krém

Karamell

Elkészítés

Kakaós-olajos piskóta

  1. A lisztet szitáljuk át. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjébe szórjuk a sót, és elkezdjük gépi habverővel felverni, majd ha habosodik, adjuk hozzá apránként a cukrot, és magas fokozaton addig dolgozzuk, míg annyira kemény nem lesz, hogy a fejtetőre állított tálban is megmarad.
  2. A cukrot adjuk a külön tálba elhelyezett sárgájához, és keverjük el mixelve a habverővel alacsony fokozaton, és a sütőport is adagoljuk hozzá, majd ismét magas fokozaton dolgozva habosra keverjük. Ezután adjuk hozzá a tejet és az olajat, amit szintén csak összemixelünk.
  3. Következhet a liszt és a kakaó, amit újfent csak alacsony fokozaton keverünk el, majd amikor eléggé beleforgattuk, magas fokozaton egyenletesre keverünk. A tojáshabot kézi habverő segítségével forgatjuk a keverékbe, a széleket alját is jól átkavarva, hogy egyenletesen eloszlassuk.
  4. A forma alját sütőpapírral fedjük, amit előtte méretre vágtunk (vagy kikenjük, lisztezzük). A tortaforma oldala fedetlen lesz, kenni sem kell, mert ez segít "felmászni" a tésztának, hogy szép magas legyen. 180 C°-os sütés az előírt hőfok 60 percig, de én ezen is változtattam a sütő erőssége miatt. 175 C°-ra előmelegített sütőben sütöttem kb. 70 percig.
  5. Tűpróbával ellenőrizhetjük előbb is, ha már nem ragad rá tészta, akkor jó! Bár ez nem hagyományos piskóta, azért ezt sem nézegetjük legalább 20 percig, de ha tovább bírod, az még jobb! Pár perc pihentetés után késsel kilazítjuk a formából, és fejjel lefelé rácsra tesszük, díszítésnél is ez a sima rész lesz a torta teteje. Ha hűlést követően is puklis marad az alja, késsel egyenesítsük ki.

Krém

  1. A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük, és karamellízaljuk. A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk!
  2. A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat. A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk. Vigyázzunk a gőzre, és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!
  3. Amikor a cukor ismét megpuhult, és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet, és sűrűre főzzük. Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést, és kihűtjük.
  4. A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk, vagy kiszúrunk (én kis torta szeleteket vágtam). A lapot félbevágjuk. Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.

Karamell

  1. A sima karamellhez a cukorból és a hozzáadott vízből egy szép, sötét karamellt készítünk. Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint, és összemelegítjük. Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.
  2. A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát. Kinyomóforma segítségével halmokat nyomunk a torta tetejére. Ezekre fektetjük a kis tortalap díszeinket. Az egészet ismét "megöntözzük" sima karamellel. (Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet, ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle! Ha a két művelet közben megszilárdul, melegítsük meg ismét.)
  3. Helyezzünk a torta tetejére, vagy szúrjuk bele csokidarabokat, esetleg reszeljünk is rá keveset, és tálalásig helyezzük hűtőbe.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 21-22
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 17191
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Anyum szülinapjára készült ez a tortácska. A kedvence a karamell, így könnyű volt a dolgom a választást illetően. :) Nagyon jól sikerült! ;)  

Hozzávalók

Kakaós-olajos piskóta

Krém

Karamell

Címlapról ajánljuk

Rájöttem, mi a nagymamák kelt tésztájának titka: Így lesz a...

Amikor én buktát sütök, az sosem lesz ugyanolyan, mint a nagymamámé – még akkor sem, ha végigtelefonáljuk az egész folyamatot. Miért lehet ez, és van-e remény azok számára, akik szeretnének ugyanolyan kelt tésztát készíteni, mint amit a dédijüknél, mamájuknál kóstoltak? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ…azt azonban nem ígérem, hogy meg is találtam.

Lakos Benedek

További cikkek