Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamell torta Szani konyhájából

Karamell torta Szani konyhájából
Karamell torta Szani konyhájából
95 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyum szülinapjára készült ez a tortácska. A kedvence a karamell, így könnyű volt a dolgom a választást illetően. :) Nagyon jól sikerült! ;)

 

hozzávalók / 10 adag

Kakaós-olajos piskóta

Krém

Karamell

Szólj hozzá!

elkészítés

Kakaós-olajos piskóta

  1. A lisztet szitáljuk át. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjébe szórjuk a sót, és elkezdjük gépi habverővel felverni, majd ha habosodik, adjuk hozzá apránként a cukrot, és magas fokozaton addig dolgozzuk, míg annyira kemény nem lesz, hogy a fejtetőre állított tálban is megmarad.
  2. A cukrot adjuk a külön tálba elhelyezett sárgájához, és keverjük el mixelve a habverővel alacsony fokozaton, és a sütőport is adagoljuk hozzá, majd ismét magas fokozaton dolgozva habosra keverjük. Ezután adjuk hozzá a tejet és az olajat, amit szintén csak összemixelünk.
  3. Következhet a liszt és a kakaó, amit újfent csak alacsony fokozaton keverünk el, majd amikor eléggé beleforgattuk, magas fokozaton egyenletesre keverünk. A tojáshabot kézi habverő segítségével forgatjuk a keverékbe, a széleket alját is jól átkavarva, hogy egyenletesen eloszlassuk.
  4. A forma alját sütőpapírral fedjük, amit előtte méretre vágtunk (vagy kikenjük, lisztezzük). A tortaforma oldala fedetlen lesz, kenni sem kell, mert ez segít "felmászni" a tésztának, hogy szép magas legyen. 180 C°-os sütés az előírt hőfok 60 percig, de én ezen is változtattam a sütő erőssége miatt. 175 C°-ra előmelegített sütőben sütöttem kb. 70 percig.
  5. Tűpróbával ellenőrizhetjük előbb is, ha már nem ragad rá tészta, akkor jó! Bár ez nem hagyományos piskóta, azért ezt sem nézegetjük legalább 20 percig, de ha tovább bírod, az még jobb! Pár perc pihentetés után késsel kilazítjuk a formából, és fejjel lefelé rácsra tesszük, díszítésnél is ez a sima rész lesz a torta teteje. Ha hűlést követően is puklis marad az alja, késsel egyenesítsük ki.

Krém

  1. A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük, és karamellízaljuk. A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk!
  2. A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat. A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk. Vigyázzunk a gőzre, és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!
  3. Amikor a cukor ismét megpuhult, és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet, és sűrűre főzzük. Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést, és kihűtjük.
  4. A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk, vagy kiszúrunk (én kis torta szeleteket vágtam). A lapot félbevágjuk. Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.

Karamell

  1. A sima karamellhez a cukorból és a hozzáadott vízből egy szép, sötét karamellt készítünk. Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint, és összemelegítjük. Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.
  2. A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát. Kinyomóforma segítségével halmokat nyomunk a torta tetejére. Ezekre fektetjük a kis tortalap díszeinket. Az egészet ismét "megöntözzük" sima karamellel. (Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet, ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle! Ha a két művelet közben megszilárdul, melegítsük meg ismét.)
  3. Helyezzünk a torta tetejére, vagy szúrjuk bele csokidarabokat, esetleg reszeljünk is rá keveset, és tálalásig helyezzük hűtőbe.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 21-22 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 763
elküldve: 0
receptkönyvben: 53
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Szani konyhája

Mióta szakács: 2012.03.10.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
receptverseny: Nosalty receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

pudingos karamellkrémes torta, pudingkrémes karamell torta, karamellás torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

567
finomliszt 17.5 dkg
tojás 2 db
1 csipet
cukor 14 dkg
sütőpor 1 csomag
tej 75 ml
napraforgó olaj 75 ml
cukrozatlan kakaópor 2 púpozott ek
cukor 15 dkg
tej 5 dl
vaníliás pudingpor 2 tasak
margarin 25 dkg
1 csipet
cukor 15 dkg
víz 3 ek
margarin 1 ek