Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi mézi

Karácsonyi mézi
Karácsonyi mézi
38 perc / előkészület: 30 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hosszú évekig kísérleteztem a karácsonyi mézessel, de legtöbbször fogtörő eredményt kaptam. (Persze így is elfogyott.) Egyedül az a mézes sikerült, amihez Anyu gyúrta a tésztát. Lefagyasztottam, mi itthon csak figuráztuk.  Ugyanezt a tésztát nem sikerült produkálnom. Tehát keresgéltem....Eredménytelenül.

Míg végül a sógornőm tavaly elárulta az ő bevált receptjét, és valami csoda folytán ezzel én is sikerrel jártam!  Csináltam is tavaly vagy 4-szer, mindig dupla mennyiségből, mert ezt osztogattuk gasztroajándék gyanánt.

Igaz, a díszítésben még fejleszthetem magam, de jó úton vagyok.:)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A cukormázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  vajat (margarint), a mézet és a cukrot felmelegítjük, és langyosra hűtjük. Belekeverjük a tojást, a vizet, és hozzáadjuk a kakaóval összekevert lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát.
  2. Jól összedolgozzuk és egy napig hűtőszekrényben állni hagyjuk. (Egész puha, amikor összeállítjuk, de másnapra megkeményedik.)
  3. Másnap lisztezett gyúrótáblán max. fél cm vastagra kinyújtjuk, késsel vagy kiszúró formákkal kivágjuk belőle a süteményeket. Sütőpapírral borított vagy kivajazott tepsire, egymástól kis távolságra rakjuk.
  4. Az előmelegített sütőben közepes lángon kisütjük. (Villanysütőben 7-8 perc. Amikor azt gondoljuk nemsokára kész lesz, mert még kicsit puha, de már jó illata jön, akkor kell kivenni.)
Díszítés:
  1. Egy tojásfehérjét keményre  felverünk, amikor majdnem kész, hozzáadunk 20 dkg porcukrot. Így verjük tovább még egy kicsit. Egész sűrű lesz. Teszünk bele egy csipet sót, hogy ne túl gyorsan keményedjen meg.
  2. Egy nejlonzacskó sarkára egy nagyon kicsi lyukat vágunk. A mázat a félig visszatűrt zacskóba töltjük, aztán kiegyengetjük, begumizzuk. Így kényelmesen lehet kinyomni belőle az anyagot.
  3. Mintázáskor a mézeskalács fölé kicsit magasabban tartva (kb. fél cm) tartjuk a zacskót.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 67 731
elküldve: 36
receptkönyvben: 309
elkészítve: 20/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
254 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mézeskalács, karácsonyi mézes, cukormázas mézi

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

611
méz 25 dkg
vaj 12.5 dkg
cukor 12.5 dkg
tojás 1 db
finomliszt 50 dkg
cukrozatlan kakaópor 2.5 dkg
szódabikarbóna 1 kk
víz 1 ek
szegfűszeg 1 kávéskanál
fahéj 1 kávéskanál
kardamom 1 kávéskanál
tojásfehérje 1 db
porcukor 20 dkg
1 csipet