Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács tál

Mézeskalács tál
Mézeskalács tál
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tészta receptjét édesanyám adta, ő évtizedekkel ezelőtt kapta egy kézműves vásáron.

Ebből a mennyiségből, tál méretétől függően (nekem 16 cm átmérőjű van) kb. 4 db lesz, és 2-3 gáztepsi a figurákból.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A margarint felolvasztjuk mikróban, majd miután kihűlt, elkeverjük vele a mézet, porcukrot, szódabikarbónát, 4 tojást, fűszerkeveréket (robotgéppel).
  2. A masszához hozzákeverjük a lisztet, először egy fakanállal, majd kézzel összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik a táltól, nem baj, ha kicsit ragacsosnak tűnik, pihentetés után nagyon könnyen lehet dolgozni vele.
  3. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, felhasználás előtt egy órával vegyük elő.
  4. Egy fém tálat fejjel lefelé fordítunk, és a külsejét bevonjuk alufóliával (a gyűrődéseket kézzel eldolgozzuk, minél simább legyen), a végeit belehajtjuk az alján.
  5. A tésztát 4 felé osztjuk, lisztezett gyúródeszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk egyesével, nagyjából kör alakúra.
  6. Az alufóliás tálat bevonjuk a tésztával, simára eldolgozzuk (mintha tortát vonnánk be marcipánnal), éles késsel vagy pizzavágóval körbevágjuk a lelógó széleket, a perem felett 1-2 mm-rel. Ne lógjon túl, mert sütés közben még megdagad a tészta.
  7. A levágott részből két kb. 5 mm átmérőjű, hosszú hurkát készítünk, összesodorjuk őket, és körben a tál peremére illesztjük. (Ez lesz a tálkánk pereme, de el is hagyható, vagy elég egy hurkát is körbetekerni rajta.) A tál oldalára illeszthetünk még kiszúróval készített formát, de közvetlenül perem fölé, hogy az megtartsa, sütés közben ne csússzon le. Lyukas mintát is készíthetünk a tésztába kiszúróval a tál oldalán.
  8. Áthelyezzük a tálat a sütőpapírral bélelt tepsire (továbbra is így, fejjel lefelé, tésztaréteggel kifelé), majd aranybarnára sütjük, kb. 25-30 perc alatt.
  9. Egy tojást felverünk, és a megsült tálat még forrón, ahogy kivettük a sütőből, átkenjük vele. Ha kihűlt, kivesszük a tálat, és lefejtjük a fóliát a tésztáról.
  10. A maradék tésztákat újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és figurákat szaggatunk belőle, majd ezeket is aranybarnára sütjük, és forrón megkenjük a tojással.

Díszítés

  1. A tojást kettéválasztjuk.
  2. Kemény habot verünk a tojásfehérjéből, hozzáadjuk a citromlevet, majd az átszitált porcukrot (folyamatosan adagolva) belekeverjük, vízgőz fölött (végig lehet robotgéppel dolgozni). Akkor jó, ha már nem folyik a massza, ezután zacskóba töltjük, kisollóval 1-2 mm-es lyukat vágunk rajta.
  3. A tojássárgáját elosztjuk annyi felé, ahányféle ételfestékünk van, majd megszínezzük őket.
  4. Ecsettel megfestjük színesre a teljesen kihűlt mézeskalácsfigurákat (akár a tálakat is), majd ha megszáradtak, a cukormázzal díszítjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30*40 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 932
elküldve: 0
receptkönyvben: 34
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lillia

Mióta szakács: 2013.11.09.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

ehető tálak, tálak mézeskalácsból

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1047
méz 25 dkg
finomliszt 100 dkg
margarin 20 dkg
tojás 5 db
szódabikarbóna 1 ek
porcukor 35 dkg
mézeskalács fűszerkeverék 27 g
tojás 1 db
porcukor 20 dkg
ételfesték 3 kávéskanál
citromlé 5 csepp