r
Nosalty Logó

A legtökéletesebb kakaspörkölt

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
A legtökéletesebb kakaspörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 731 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 4383 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.4 g

Zsír

  • Összesen
    48.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1633.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    458 mg
  • Nátrium
    980 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    330.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    183 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    181 mg
  • Retinol - A vitamin:
    116 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    720 micro
  • β-crypt
    125 micro
  • Likopin
    858 micro
  • Lut-zea
    479 micro
Összesen 731 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    326.4 g

Zsír

  • Összesen
    289 g
  • Telített zsírsav
    86 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    120 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    1304 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9799.3 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    249 mg
  • Kálcium
    417 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    453 mg
  • Foszfor
    2751 mg
  • Nátrium
    5882 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.5 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    1981.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1100 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    158 mg
  • D vitamin:
    201 micro
  • K vitamin:
    110 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    119 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    243 micro
  • Kolin:
    1085 mg
  • Retinol - A vitamin:
    697 micro
  • α-karotin
    291 micro
  • β-karotin
    4318 micro
  • β-crypt
    751 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    2876 micro
Összesen 4383 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    274 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    121 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    144 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 122 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Irány a piac: szerezzünk be egy háztáji, egész kakast! Megtisztítjuk, majd feldaraboljuk: a mellét két-három darabra vágjuk, a combot kettőbe, a szárnyat egészben hagyjuk.
  2. A vöröshagymákat megtisztítjuk, és igen apró kockákra (esetleg késes aprítógépben finomra) vágjuk, majd egy nagyobb vasedényben/lábosban/bográcsban nagyon lassú tűzön elkezdjük párolni a zsíron. Hagyjunk időt a hagymának, hogy pépesre párolódjon!
  3. Ha kellően puha és pépes lett a hagyma, adjuk hozzá a pirospaprikát. Keverjük össze a hagymával, majd egy kicsit pirítsuk meg a paprikát.
  4. Ezután mehetnek hozzá a kakasdarabok, a fokhagyma, az apró kockákra vágott (vagy turmixolt) paradicsom, paprika, só, bors, babérlevél (vagy a plusz fűszernövények és az őrölt kömény). Felöntjük 2 dl tiszta, szűrt vízzel, majd fedőt teszünk rá, mérsékeljük a tűzhely hőmérsékletét, és lassú tűzön elkezdjük főzni a pörköltet.
  5. Fedő alatt, alacsony hőfokon pároljuk 3-4 órán át, közben inkább rázogatjuk, mint keverjük. Félidőben adjunk hozzá 2 dl jó minőségű, száraz vörösbort. A folyadékot közben pótoljuk, ha szükséges, nehogy leégjen.
  6. Amíg fő a kakaspörkölt, készítsünk hozzá kapros galuskát, túrós-tepertős csuszát vagy bármilyen tésztaköretet.
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 147
  • 7 napos nézettség: 649
  • Össznézettség: 38671
  • Feltöltés dátuma: 2023. február 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legtökéletesebb kakaspörkölt
Hering András 166 recept

A legtökéletesebb kakaspörkölt alapszabályai közé tartozik, hogy mindenképpen háztáji, közvetlenül a gazdálkodótól beszerzett kakast vásároljunk. Szintén fontos tényező, hogy jó minőségű, ellenőrzött fűszerpaprikát válasszunk a pörkölthöz (egy ünnepi kakaspörkölthöz megengedhetünk egy-egy különlegesebb pirospaprikát is), jó választás lehet a szegedi vagy kalocsai fűszerpaprika. A pörkölthöz kizárólag zsírt használjunk (sertés- vagy mangalicazsírt), és legyen nagyon sok türelmünk hozzá. Akkor lesz igazán finom a végeredmény, ha kellő időt adunk a hús megpuhulásának: szánjunk rá 3-4 órát a lassú tűzön (bográcsban lesz a legfinomabb!) való főzésnek, hogy a főzési idő lejárta után sűrű, krémes pörköltszaftot (a kakaspörkölt nem bő szafttal készül), és a csontokról leolvadó, puha, lágy és szaftos húst kapjunk.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk