Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós-tejfölös mézes

Kakaós-tejfölös mézes
Kakaós-tejfölös mézes
75 perc / előkészület: 35 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A cukormáz a Citrom szeletemnél leírt módon készült. Készíthetjük nem emeletesnek, ilyenkor 4 kisebb lapot nyújtunk. 40 éve készítem ezt a süteményt. Az unokám szerint ez a kedvenc a kedvencek között. Siettethetjük a puhulást, ha nedves konyharuhával letakarjuk, még mielőtt a máz rákerülne.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A rétegzéshez

ajánlat

Fólia között könnyebb a nyújtás.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a pudingot, a cukrot csak akkor tesszük bele, amikor a puding megfőtt, mert kevesebb a tej a szokásosnál, ezért könnyen odakap. Még melegen belekavarjuk a tejfölt, és kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, majd fokozatosan adagolva a pudingba keverjük.
  2. Tészta: A liszt kivételével a hozzávalókat gőz felett felmelegítjük (habzásig). Hozzáadjuk a lisztet, és simára kavarjuk. A masszát három részre osztjuk, kettőt az edényben hagyunk, lefedjük, és a lángot elzárjuk. A sütőt begyújtjuk, lisztezett deszkán az első adagot kinyújtjuk. Kezdetben ragad, ezért alul-felül lisztezzük.
  3. Sütőpapíron tepsi háton előmelegített sütőben megsütjük. Gyorsan sül, figyeljük, mert könnyen megég (kb. 8 -10 perc). Ezalatt kinyújtjuk a második, majd a harmadik lapot, ezeket is megsütjük. Sütés előtt a lapokat villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel.
  4. A kihűlt lapokat megtöltjük. Az első lapra krém, rátesszük a második lapot, újra krém, rá a harmadik lap, ekkor középen a tésztát keresztbe félbevágjuk, a fél lapot (harmadik lap) megkenjük lekvárral, majd ráhelyezzük a másik tészta tömböt. A tetejét bevonjuk cukormázzal vagy csokival, de megszórhatjuk porcukorral is.
  5. Fóliával letakarva hidegre tesszük, amíg megpuhul.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 28x38 cm
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 40 396
elküldve: 26
receptkönyvben: 665
elkészítve: 21/40
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mézes sütemény, cukormázas mézes szelet, kakaós tésztájú mézes sütemény

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Milumano
Milumano / Milumano Sat, 2014-06-07 11:32

Kedves Piroska!Már több sütijét elkészítettem!Ma ez a soros! :) Holnap megírom a végeredményt! ;) Szép hétvégét kívánok!Andrea

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2014-06-07 18:48

Kedves Andrea! Várom a beszámolót. Fontos időt hagyni a puhulásra. Minél többet áll, annál finomabb. Kívánok én is szép hétvégét! Piroska

Iziyke
Iziyke Fri, 2014-01-31 07:49

2 kis pohár tejfölt teszel bele?:) 175g-at szoktam használni..az elèg, nem?:)

Iziyke
Iziyke Fri, 2014-01-24 23:49

Ma is sütöttem és a krém nagyon tuti lett :-) szép sima és isteni! Elôször biztos a pudingport nem kevertem ki alaposan a tejjel és emiatt is lehetett csomós.. bár az ízén nem rontott :P de most tökéletes minden szempontból, imádom <3

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2014-01-25 08:10

Amikor a pudingot nem sikerül csomómentesre kavarni, szűrőn keresztül töltsd a forró tejbe, egy kanál hátával szétnyomkodod a szűrőben maradt csomókat és kész a tökéletes puding. Örülök, hogy most tökéletes lett:)

Iziyke
Iziyke Sun, 2014-01-19 20:32

Köszönöm a vàlaszt! Hètvègèn megint fogok csinàlni. Nagyon finom lett ès szerencsère nem èrezni a csomókat.. :D fantasztikus süti <3 a tèsztàt mennyire kell kinyújtani? Èn szerintem vèkonyabbra nyújtottam mint ami a kèpen van de így is tuti

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2014-01-20 08:16

A tésztát nyújthatod amilyen vékonyra csak tudod ( kb 3 mm-re), mert a sütéssel még vastagszik. Minél vékonyabb a tészta annál könnyebben puhul meg majd a krémtől. Fólia között könnyebb a nyújtás, vagy akár a sütőpapíron amivel majd sütöd.

Iziyke
Iziyke Sun, 2014-01-19 15:40

Köszönöm a receptet :-) reggel megcsinàltam, mèg nem szeleteltem fel de kèszítès közben kóstoltam ès biztos nagyon finom lesz :) csak egy problem volt nagyon csomós lett a krèm :( ez normàlis vagy èn szúrtam el? :D

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2014-12-22 18:50

Miközben hűl a krém időnként bele kell kavarni és nyugodtan lehet mixelni, amikor a vajat hozzáadod.
Másik módszer, hogy a forró pudinghoz hozzákavarunk egy keveset a vajból, hogy ne dermedjen meg nagyon. A vajkrémet pedig fokozatosan adjuk hozzá és kavarjuk
amíg sima lesz. Remélem azért finom volt.

katica86
Katica86 / katica86 Fri, 2013-08-30 17:12

Még régebben készítettem el az Apukám névnapjára ezt a süteményt, most pedig újból ráakadtam. Utólag is köszönjük ezt a csodás receptet! :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-08-30 18:40

Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik a recept. A családom nem bánná, ha minden héten megsütném egyszer:)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2013-03-31 18:10

Örülök, hogy tetszik a sütim, köszönöm a visszajelzést. Kívánok én is kellemes ünnepeket. Piroska

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2012-12-30 18:10

Kedves Piroska!
Ma megsütöttem ezt a finom süteményt! A tésztája nagyon könnyen nyújtható, a krémje csodálatos, a citromos máz pedig még különlegesebbé teszi ezt a szuper sütit! Most már értem, hogy miért éppen ez a kedvence az unokáidnak! :)
Köszönöm a receptet! Boldog új évet kívánok az egész családnak!
Kata

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-12-30 19:05

Kedves Kata!
Örülök, hogy nem csalódtál benne és köszönöm a visszajelzést. Kívánok én is békés, boldog új esztendőt. Piroska

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2012-12-26 22:38

Piroska, szépséges a sütid, az ízét meg el tudom képzelni, mert én is szoktam hasonlót sütni. Ez a tejfölös krém felkeltette az érdeklődésemet, így szilveszterre el is készítem.
Áldott karácsonyt kívánok neked!
Edit

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-12-27 08:59

Kedves Edit!
Bátran megsütheted, mert nagyon finom. Az eredeti recept 3 dl tejfölt ír, de én mindig 2 dl-el készítem, mert így nagyon jó a krém állaga.
Köszönöm a jókívánságot, én is kívánok áldott ünnepeket és nagyon boldog Új évet. Piroska

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2012-12-30 16:14

Piroskám, remek lett a sütid (már meg kellett kóstolni), köszönöm a receptet!
Békés, boldog új évet kívánok!
Edit

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-12-30 17:53

Editkém, örülök a sikerednek és köszönöm a visszajelzést. Én is kívánok minden jót az elkövetkező új évben. Piroska

magdi.kresz
magdi.kresz Sun, 2012-12-23 18:06

Engem is érdekelt, hogy milyen lehet ez a mézes. Az a tejfölös krém izgatott. Megcsináltam, holnap én csokit teszek a tetejére. A több napos állás gondolom csak javít rajta, mint általában a mézeseknél. Köszönöm a receptet.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2012-12-22 11:26

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.12.21. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-12-21 17:17

Édes Piroskám ! Ez Istenien néz ki !Szerintem az ünnepi asztalunkon lesz a helye.
Gyönyörű ! Gratulálok, Boldog ünnepeket ! Puszi: Anci

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-12-21 19:29

Ancikám, nagyon szépen köszönöm. Nem bánod meg, ha elkészíted, mert nagyon finom. Kívánok én is kegyelmekben gazdag áldott karácsonyi ünnepeket Neked és a családodnak. Puszi: Piroska

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2012-12-22 15:34

Piroskám ! Már azt is tudom, hogy Szilveszterre fog elkészülni ez a csoda !
Nagyon köszönöm a jókívánságokat, én is viszont kívánom neked ! Puszi: Anci

erikaeger
erikaeger / erikaeger Fri, 2012-12-21 14:08

ezt a sütit úgy megcsinálom mint a fene :D reggel óta szemezek vele és ezt választottam újdonságnak a karácsonyi asztalunkra .. köszi pussz :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-12-21 11:43

Piroska!

Annyira guszta, olyan szép!!,- azok az egyenletes rétegek, íze finom, köszönöm, mentettem.:-O
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-12-21 12:18

Köszönöm szépen Éva. Írtam neked, hogy Karácsonyig még küldök be, hát ez az egyik. Kívánok neked és családodnak kegyelmekben gazdag Karácsonyt. Piroska

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-12-21 10:15

Juj, ez nagyon fincsin hangzik Piroska! puha mezes, puding es a savanykás lekvár...azt hiszem ez izlene nekem is, pedig nem vagyok édes szájú...szerettem anyukám mézes béles sutijet, az igaz :) nagyon szépek ezek a sütik IS, várom a többit :) T :)

874
finomliszt 45 dkg
porcukor 15 dkg
vaj 5 dkg
méz 2 ek
tej 3 ek
tojás 2 db
cukrozatlan kakaópor 2 ek
szódabikarbóna 1 teáskanál
tejszínízű pudingpor 3 csomag
tej 9 dl
cukor 10 ek
tejföl 2 dl
vaj 20 dkg
porcukor 15 dkg
sárgabaracklekvár 5 ek