Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kakaós piskóta lekvárral és cukormázzal

Kakaós piskóta lekvárral és cukormázzal
Kakaós piskóta lekvárral és cukormázzal
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor nagyon gyorsan szeretnénk valamilyen finom süteményt a családi asztalra varázsolni, akkor jöhet az egyszerű lekváros piskóta egy kis citromos cukormázzal feldobva.:)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

ajánlat

Leggyakrabban házi baracklekvárral készítem, most meggylekvárral készült, de nagyon finom szilvalekvárral is. Ha nem szeretnénk cukormázzal megkenni, megszórhatjuk vaníliás porcukorral.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a kakaóval, a sütőporral és a szódabikarbónával. 
  2. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk.
  3. A fehérjébe egy csipetnyi sót szórunk, és kemény habbá verjük. Kanalanként hozzáadjuk a vizet, közben tovább verjük a habot.
  4. A kristálycukrot kanalanként adagolva belekeverjük. A sárgájákat is apránként adagolva hozzákeverjük a géppel a tojáshabhoz. 
  5. Most már csak fakanállal dolgozunk tovább:
  6. A hab tetejére rászórjuk a kakaós-sütőporos-szódabikarbónás liszt egy részét, hozzáadjuk a 2 ek étolajat, és óvatosan belekeverjük a liszttel együtt a habba. A többi lisztes keveréket is hozzákeverjük, de nagyon óvatosan, több részletben, nehogy összetörjön a hab.
  7. Egy előre kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük a tésztát. A tepsi közepétől kicsit húzogassuk a széle felé, mert úgy lesz szép egyenletes és egyforma vastagságú a piskótánk. A tepsi széleit egyáltalán ne zsírozzuk, akkor sütés után sem fog összeesni a széle a piskótának. Ha lehet, teflonos tepsiben süssük a tésztánkat.
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük, majd még 30 percig 180 fokon hőlégkeveréses sütőben.
  9. Ha a beleszúrt hústűre nem ragad már tészta, és elvált a tepsitől a széle, akkor átsült a piskótánk.
  10. Várjunk 1-2 órát, mielőtt még kettévágnánk egy nagy, vizes késsel a kihűlt piskótát.
  11. Kenjük meg vastagon finom lekvárral a tészta alsó részét, majd helyezzük vissza a tetejét.
  12. Keverjük ki a porcukrot 2 ek forróvízzel és citromlével, majd ezt a sűrű cukormázat kenjük a süti tetejére.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26x36x6 cm
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 28 039
elküldve: 24
receptkönyvben: 422
elkészítve: 21/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
alkalom: Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

lekváros piskóta, kakaós piskóta lekvárral töltve cukormázzal, kakaós piskóta citromos cukormázzal

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Sat, 2017-04-22 22:19

Kedves Kata!
Még ettől is egyszerűbben lehet ugyanezt készíteni, nem kell vesződni külön a fehérjével és a sárgájával, az egész tojást is ki lehet keverni a cukorral és a hozzáadott vízzel együtt, felverődik. A lényeg, hogy ugyanolyan tömegű legyen mint amikor a fehérjehabot a felvert sárgájával össze vegyítitek. A többi művelet ugyanaz, csak így egy edényben és sokkal gyorsabban elkészül. Ha egyszer kipróbáljátok többé biztosan nem kezelitek külön, az a módszer még a fakanalas keverésre érvényes volt, de gépi habverésnél már nincs jelentősége.
üdv: Margó

Kodak
Kodak / Kodak Sun, 2015-03-22 14:01

Kedves Kata!
Ez életem első jól sikerült piskótája ami nem esik össze...Nagyon örülök, hogy végre találtam egy olyan piskótareceptet ami 100%-ban működik! Ráadásul nem is volt bonyolult :-) Köszönöm! :-)

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2015-03-22 20:29

Ezek szerint most már adott egy egyszerű és könnyen elkészíthető piskóta, amit ezerféleképpen tölthetsz, különféle formákban süthetsz, csodás torták és sütik születnek majd a konyhádban! :)
Köszönöm a visszajelzésedet!
Üdv.:
Kata

dallam'75
dallam'75 Sun, 2013-12-15 14:58

Megcsináltam, tényleg egy egyszerű gyors süti.

Nekem a fél citromlé kicsit sok a cukormázba, de ízlések és pofonok. Köszönöm!

dallam'75
dallam'75 Tue, 2013-12-10 19:44

Na hétvégére meg is van a sütireceptem:) Megírom majd milyen lett!

csicsatt22
csicsatt22 / csicsatt22 Sat, 2013-08-24 08:03

Nagyon finom volt muszáj megcsinálnom még egyszer,és mééééééééééééééééééég:)
Köszönöm:)

356
tojás 8 db
finomliszt 25 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 dkg
sütőpor 0.5 csomag
szódabikarbóna 1 késhegynyi
cukor 32 dkg
víz 3 ek
napraforgó olaj 2 ek
1 csipet
lekvár/ dzsem 20 dkg
porcukor 20 dkg
citromlé 1 fél citromból nyert
víz 2 ek