r
Nosalty Logó

Juhtúrós borjúkötél

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Juhtúrós borjúkötél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 606 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3635 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 266 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1284.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    948 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 606 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.2 g

Zsír

  • Összesen
    133.7 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7705 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    214 mg
  • Kálcium
    710 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    909 mg
  • Nátrium
    5685 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    494.3 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    241.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    404 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    117 micro
Összesen 3635 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    565.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    417 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 266 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A sót a lisztbe keverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, a langyos tejet, 2 ek olajat, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. Kiolajozott tálban, a tetejét olajjal megkenve duplájára kelesztjük.
  3. Lisztezett deszkán téglalap alkúra szétlapogatjuk, majd 18-20 hosszúkás darabra vágjuk vagy tépjük.
  4. A darabokat kb. 30-40 cm hosszú rudakká sodorjuk, finoman megkenjük olajjal, majd kettéhajtva kettes fonással megfonjuk.
  5. Egymás mellé tesszük egy tepsibe úgy, hogy az oldalukat olajjal megkenjük.
  6. Hagyjuk kicsit kelni, közben bemelegítjük a sütőt.
  7. Míg a sütő melegszik, a tejfölt összekeverjük a sóval, a zúzott fokhagymával, a köménnyel és a juhtúróval, majd ezt a masszát a tészta tetejére kenjük.
  8. Pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x35x8
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 14837
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 06.

Ajánló

Kiváló bor-és sörkorcsolya, vagy teával, hideg tejjel kitűnő reggeli, illetve vacsoraétel. A juhtúró, annak aki nem szereti az ízét, kihagyható! Anélkül is finom.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A borjúkötéllel Bogi receptjének segítségével ismerkedhettem meg. Örök hála és köszönet neki! Nekem, ahogy megláttam ennek a fantasztikus sós kalácsnak a fotóját, azonnal nagyon megtetszett, mert látszott rajta, hogy csak finom lehet. Mióta először elkészítettem, azóta már sokszor sütöttem a családom kívánságára. Mindannyiunk rajong érte. Itt-ott változtattam rajra (ezért bátorkodom feltenni a saját verziómat), mert én tojást nem teszek a tésztájába, viszont a fokhagymát állandósítottam az öntetében. A juhtúró meg már csak "hab a torta tetején".:)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

:-DDD A borjúkötél az innen elmentett recik közül az egyik legels? volt. Az okot leírtad a story-ban. :-) Ideje lenne már megsütn?m, hiszen azóta megtanultam dagasztani, szóval ez lenne a minimum. A te verziód is nagyon tetszik, azon is az látszik, h. fini lehet. Puszi: Gabi

Fahéj

Minimum, hogy meg kell sütni! :))) Nagyon bele lehet szeretni. Én Ho-ban sütöttem ilyet is, és nagy sikere volt. A rokonaim azt mondták, teljesen új és izgalmas ízvilág a megszokott kelt tésztákhoz képest. Imádnivaló! -ezt meg én mondom. :) Puszi! Éva

Csiki Piroska

Kedves Fahéj! Nagyon szeretem az éleszt?s receptjeidet - is. A Szász búzakenyered is nagyon finom. Ez a borjúkötél is gyönyör? magas. Kedvem lenne édes változatban is megsütni. Gondolom úgy is lehet. Szia: Piroska

Fahéj

Olyan aranyos vagy, Piroska! Köszi, amiket gondolsz az éleszt?s receptjeimr?l. :) Egyébként a kedvenceim, mindegy, hogy édes vagy sós változatban, de imádom sütni is, enni is. És hogy ezt édes változatban? Hát ez nagyon jó ötlet! Csak akkor levenném a h?fokot 160-ra h?légkeveréssel vagy 180 fokon, de akkor h?keverés nélkül. Mert ugye a cukor az pirul gyorsan. Üdvözlettel: Fahéj

Torma

Fenomenális az ötlet is, a készítés menete is, a hozzavalok es a fotó IS! Virtuálisan többször beléjük haraptam ;) ezt feltétlen meg kell csinálnom!!! További "batorkodast" a kreativitasoddal es várjuk a további csodákat! Üdv, Torma:)

Fahéj

Kedves Torma! Hát az ötlet nem az enyém, mert ez egy ?si kun recept állítólag. Én csak "átírtam" a magam esze szerint. Sok vásárban árusítják országszerte, kemencében sütve. Ezekr?l hallottam, hogytöbb helyen tesznek a tetejére juhtúrót is. Így én is megpróbáltam. Csak ennyi. :) De van még kelt tésztás ötletem, egész más jellg? is... :)) Üdv: Fahéj

Torma

Akkor jöjjenek! Várjuk... :) T:)

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! Nagyon csodás kelt finomságot készítettél megint, mentve.:-D Éva-A.

Fahéj

Köszönöm! Süsd meg egyszer, nem fogod megbánni! :) Üdv: Fahéj

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! Nagyon készülök rá, és ha minden igaz, ma vagy holnap kapok friss, házi juhtúrót, úgyhogy amint itt van, belevágok!!! Ha sikerült elkészíteni, beszámolok róla,-ennek a feltétele :az igazi ,házi friss, saját készítés? juhtúró, nagyon várom az én drága barátnémat ,hogy hozza.:-D Ígéretem, az van.:-O Szép napot kívánok! Éva-Anyíóca

Olaszné Anci

Már megint csodálatosat alkottál ! Még jobban szeretném, hogy az álmod egyszer teljesüljön.Puszi: Anci

Fahéj

Jaj, de kedves vagy! :) Köszi! Hát én is nagyon szeretném, csak a körülmények, csak a körülmények... csak azok mások lennének. :) Puszi: Fahéj

Olaszné Anci

Kedves Fahéj ! Bízzunk benne, hogy egyszer a körülmények is barátságosabbak lesznek számodra, számunkra ! Kivárjuk csak azért is ! Puszi: Anci

Fahéj

Köszi! :) Nem is tudod, hogy ez milyen jól esik nekem. És meger?sít, és lassan tényleg hinni kezdek benne. :)) Szép estét! Puszi: Fahéj

Olaszné Anci

Nagyon szívesen és nagyon örülök, hogy ha er?t tudtam adni ! Puszi, jó éjt: Anci

Torma

Bocs, hogy belekotyogok...de szerintem álmodozzunk csak :))) sok álom valóra válik :) udv, Torma:)

Fahéj

Úgy legyen! :))

Törölt felhasználó

Szia kedves Fahéj! Megsütöttem, és nagyon nagyon finom lett! Ajánlom másoknak is, érdemes kipróbálni! Örülök, hogy rátaláltam a receptre :) Nem hiába szeretem a kelt tésztáidat. Arra kíváncsi lennék, hogy a két tojástól (az eredeti receptben) milyen lesz a tészta? Üdv: Bea

Fahéj

Kedves Bea! Én úgy tudom (egy "igazi" élelmiszeripari mérnökt?l kérdeztem, aki pékségben dolgozik), hogy 1. a tojás tartalmasabbá teszi a tésztát tápértékben 2. a tojássárgát azért teszik bele, mert egyrészt színesít (nekem a hófehér is tetszik), másrészt segít elkeveredni a zsiradéknak a liszttel(robotgépnél ennek már nincs jelent?sége) 3. a tojásfehérje keményíti a tésztát, az valóban fölösleges bele. Esetleg kevésbé áztatja el a töltelék (de én ilyet nem tapasztaltam). Ha tojásfehérjét teszünk bele habbá verve, na az esetleg leveg?sebbé teheti a tésztát, de itt nincs rá szükség, magától is pihe-puha. Hát én ennyit tudok err?l. :) Az esetek 99%-ában én nem teszek a kelt tésztába tojást. Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Köszönöm a kimerít? választ! Profi vagy :)

Fahéj

Szívesen! Csak szeretnék... :)

Torma

Kedves Fahéj, egyetértek, imadnivalo recept...mennyei lett, most ettem 2 kötelet ;) Üdv, Torma:)

Fahéj

Az szuper! :) Most én is ennék egyet-kett?t! Sajna nekem csak bolti kenyerem van itthon szégyenszemre, de nem volt id?m sütni a héten. Pedig menyivel finomabb a házi péksüti! Üdv: Fahéj

Bató Edit

Imádom a kelt tésztáidat! :))) Alig várom a holnapot, amikor meg fogom sütni ezt a csodás kalácsot! Puszi, Edit

Fahéj

Köszönöm! :)) Nem fogsz csalódni benne, nekem az a gyanúm. :)) Szép, kelttészta illatú hétvégét kívánok: Fahéj

Bató Edit

Nem csalódtam, ez nagyon finom, mint az összes kelt tésztád és finomságaid!

Fahéj

Köszönöm! Örülök, hogy ez is ízlett! :)

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! Szilveszterkor mesés volt, juhtúrósan, hmmm, alig bírtam abba hagyni...:-O Máskor is elkészítem. Éva-Anyóca

Fahéj

Kedves Éva-Anyóca! Ennek igazán örülök! :) Én most hétvégén fogom megsütni, mert mi is imádjuk. Boldog, békességes, sikeres új évet Kívánok Neked és családodnak! Szeretettel: Fahéj

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! Nagyon szépen köszönjük a jó kívánságokat, Békés, boldog egészséget hozó megértéssel teli új évet kívánok! Éva-Anyóca

Trixi63

Kedves Fahéj! Azt szeretném kérdezni,hogy ha el?z? este bedagasztom, és másnap reggelig a h?t?ben kel, az nem baj-e? Mert szeretném elkészíteni, de aznap amikor sütném nem lesz id?m kelesztgetni. Szerinted lehet így? Válaszodat el?re is köszönöm! Üdv. Trixi

Fahéj

Kedves Trixi! Az az igazság, hogy én így még nem próbáltam. Vannak, akik csinálják ezt, hogy este dagasztanak, aztán h?t?be teszik a tésztát. Ott is kel, csak lassabban. Nem merek neked mit mondani, mert mi lesz, ha túlkel. Akkor megint át kell gyúrni és várni az újabb kelést, az meg megint id?. Talán nézz meg pár hasonló kelttészta receptet, amit éjszakára h?t?be pakolnak, biztos találsz, talán segít eldöntened. Üdv: Fahéj

Bogi

Kedves Fahéj! Köszönöm szépen az ajánlásod, csak most találkoztam vele. :) Annak idején mikor feltöltöttem, nem gondoltam hogy ilyen sikere lesz. A különböz? verzióknak csak örülök, mert ezekb?l lesznek az új ízvilágok és az új családi kedvencek. :) Bogi

Fahéj

Kedves Bogi! Pár napja sütöttem utoljára ezt a finomságot, mert a családban mindenki imádja. Én meg azért vagyok hálás, hogy általad megismerhettem, hogy egyáltalán "mi fán terem" a borjúkötèl. ÜDV: Fahéj

Levendula5

Kedves Fahéj! Nagyon megtetszett a fotó és elkészítettem, igaz juhtúró nélkül, és fél adagot bableves mellé. A kis tepsiben nagyon szépen megkelt a 8 db kalácska és szép magasra sikerült. Hamar elfogyott, finom volt, máskor is elkészítem. Tetszenek a receptjeid, f?leg a hagyományos ételeket kedvelem. Sokat hasonlóan készítek én is, de néha a számomra ismert ételek elkészítési módját is megnézem, ahány ház, annyi szokás. Így találtam rá egy tejjel készült köménymagos tojáslevesre, ami nagyon ízlett, de én még eddig nem ismertem, és eszembe sem jutott volna így készíteni. Köszönöm a borjúkötél receptet! Szép estét kívánok. Üdv.: Levendula5

Fahéj

Kedves Levendula5! Nagyon örülök, hogy jól sikerült a borjúkötél. Én is sokszor kihagyom a juhtúrót bel?le, mert az ugye csak ritkán van itthon, és ha borjúkötelet ennénk (de azonnal), akkor mell?znöm kell bel?le. Így is, úgy is finom. Megtisztel?, ha tetszenek a receptjeim. Remélem, találsz köztük sok számodra érdekeset. Üdvözlettel: Fahéj

Gubigabi

Kedves Fahéj! Ma végre elkészítettem ezt a csodát. Igaz kissé több juhtúrót tettem, de csak gazdagabb lett. Fantasztikus pihe-puha tészta, nagyon köszönöm a receptet. Nem csalódtam benned most sem :-) Üdv. Gubigabi

Fahéj

Kedves Gubigabi! Köszönöm, hogy beszámoltál róla. Mindig nagyon örülök, ha másnak is beválik egy-egy receptem, és nem okozok vele csalódást. Szép hétvégét! Üdv: Fahéj

Elaichi

Kedves Fahéj! Nagyon szimpatikus ez a recepted (is), a napokban szeretném elkészíteni. A kérdésem az volna, hogy az összetekert "kötelek" tetejére kenjem csak a juhtúrós keveréket, avagy lekenhetem vele inkább összetekerés el?tt a rudakat? Azt látom, hogy a receptben az összetekert tészta tetejére kell kenni a juhtúrós szószt, de a képen olyan, mintha a fonott rudak közt is lenne túró, vagy az a tetejér?l csurog le sütés közben? Köszönöm a választ el?re is. :) Üdv, Meli

Fahéj

Kedves Meli! Én a tetejére kenem. Úgy kerül közé, hogy amikor lekenem a tetejét, akkor még nincsenek annyira megkelve a tekercsek, szóval az oldalukra is kerül. Minden résbe bejut ilyenkor a kence, s amikor megduzzadnak és megsülnek a tekercsek, addigra már közöttük is van a túróból-tejfölb?l. Nagyon finom! Üdv: Fahéj

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Ne tedd a nyers krumplit a hűtőbe: kampány indul az...

Valószínűleg volt már olyan, hogy elgondolkodtunk a boltban, vajon biztonságos-e az étel, amit veszünk, miből van a csomagolása, honnan származik, vagy hogy mit jelentenek az E-számok a címkéjén. A bizonytalanságnak vége, van ugyanis egy honlap, ahol mindenre választ találunk.

Nosalty

További cikkek