r
Nosalty Logó

Szerecsendiós, zöld fonott kalács

Szekeres Lajosné Klári
Szerecsendiós, zöld fonott kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Spenótos szósz

Tészta

642
Kalória
17.7g
Fehérje
86.7g
Szénhidrát
23.7g
Zsír
67.7g
Víz
153.5g
Koleszterin
4.1g
Élelmi rost
4.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Spenótos szósz

Tészta

Összesen 642 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Spenótos szósz

Tészta

Összesen 2568 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Spenótos szósz

Tészta

Összesen 227 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    23.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    963.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    216 mg
  • Nátrium
    480 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    86.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    67.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    390 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    193 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    210 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    2156 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4580 micro
Összesen 642 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.8 g

Zsír

  • Összesen
    94.9 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    614 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3853.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    639 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    226 mg
  • Foszfor
    863 mg
  • Nátrium
    1920 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    346.7 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    270.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1560 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    772 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    666 micro
  • Kolin:
    560 mg
  • Retinol - A vitamin:
    840 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    8625 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18321 micro
Összesen 2568 kcal
  • 9% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    340.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    170 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    763 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1620 micro
Összesen 227 kcal

Elkészítés

Spenótos szósz

  1. A fokhagymát olajon megfuttatjuk, rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk.
  2. Felengedjük tejjel, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Belerakjuk a spenótot és botmixerrel pürésítjük.

Tészta

  1. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőhöz szitáljuk a lisztet, belerakjuk a tojások sárgáját, a sót, majd elkezdjük összeállítani a tésztát.
  2. Amikor összeállt a tészta akkor apránként beledolgozzuk az olajos margarint, végzetül apránként a spenótot is beledolgozzuk.
  3. Olajos kézzel átsimítjuk, megszórjuk liszttel a tetejét, letakarjuk konyharuhával, majd meleg helyen 30 percig kelesztjük.
  4. Ha megkelt akkor lazán átgyúrjuk, három cipót formázunk belőle, majd kisodorjuk és háromágú fonással összefonjuk.
  5. Egy kalács sütőformát kikenünk olajjal, majd kibéleljük sütőpapírral és belerakjuk a fonott kalácsot.
  6. A tetejét lekenjük felvert tojással, majd újra kelesztetjük 25 percig. Ezután 180°C fokos előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt megsütjük.
  7. Langyosra hagyjuk kihűlni, mert így könnyebb felszeletelni. A húsvéti asztalra ajánlom, mutatós, és különleges.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

A húsvéti asztalra ajánlom ezt a sós kalácsot, mutatós és különleges.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...