r
Nosalty Logó

Húsvéti kalácskosár

Hajni pöttyös konyhája
Húsvéti kalácskosár
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

1139
Kalória
22g
Fehérje
142.8g
Szénhidrát
51.7g
Zsír
42.3g
Víz
177.3g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
17.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 1139 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 4553 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 369 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    51.7 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    916.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    261 mg
  • Nátrium
    440 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    142.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    42.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    262 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    112 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    248 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    161 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 1139 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    87.8 g

Zsír

  • Összesen
    206.8 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    709 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3666.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    260 mg
  • Kálcium
    414 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    1043 mg
  • Nátrium
    1761 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    571 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    169.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1049 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    229 micro
  • K vitamin:
    95 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    447 micro
  • Kolin:
    608 mg
  • Retinol - A vitamin:
    994 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    645 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    798 micro
Összesen 4553 kcal
  • 8% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    297.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    13.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 369 kcal

Elkészítés

  1. Egy kelesztőtálba szitáljuk a lisztet, közben a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük a liszthez és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, majd jól kezelhető rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
  2. Ha megkelt, 2 egyenlő részre, majd az egyiket újabb 2 egyenlő részre osztjuk. A nagyobbik adag tésztából készül a kosár, az egyik kisebből készül a pereme, a másik kisebből a kosár füle. A kosár készítéséhez egy körülbelül 20 cm átmérőjű hőálló tálat bevonunk sütőpapírral. A nagyobbik 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és körülbelül 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk.
  3. A tálon először 16 csíkot helyezünk el hosszában, majd ezen csíkok alatt és fölött átbújtatva a tészta csíkokat "megfonjuk" a kosarat. Ha elkészültünk, akkor letakarjuk és 20 percet pihentetjük. Ha letelt az idő, lekenjük felvert tojással és 160 fokra előmelegített sütőben arany barnára sütjük, majd kihűtjük.
  4. A kosár füléhez kivett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és ujjnyi vastag henger alakú tésztát sodrunk, majd 3-as fonással összefonjuk. Kosár fül alakban sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 20 percet pihentetjük, lekenjük felvert tojással és 160 fokos előmelegített sütőben arany barnára sütjük, majd kihűtjük.
  5. A kosár pereméhez megmérjük a tál átmérőjét és a második kisebb adag tésztából, szintén 3-as fonással fonatot készítünk, majd kör alakúra formázzuk és sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük. 20 percet pihentetjük, felvert tojással lekenjük és 160 fokra előmelegített sütőben arany barnára sütjük, majd kihűtjük.
  6. Amikor mindhárom tészta kihűlt, fogvájókkal összeillesztjük és így készen is van a kalácskosár. Tetszés szerint tojásokat tehetünk bele, és ízlés szerint díszítjük.
  7. Tipp: szellős helyen megszaríthatjuk, úgyhogy jóval húsvét előtt megsüthetjük és csodálatos asztaldíszt varázsolhatunk az ünnepi asztalra.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 150 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek