Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jénais burgonyás kenyér

Jénais burgonyás kenyér
Jénais burgonyás kenyér
140 perc / előkészület: 20 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hagyományos bl 55-ös lisztből próbáltam először (fél kiló lisztből) ezt a receptet. Túl tömör volt a kenyér. Később egy kis krumplipüréporral könnyítettem a tésztán, és egy fokkal jobb lett. Az igazi azonban akkor lett, amikor kimondottam kenyérlisztből és a fent említett krumplipürépor és rétesliszt keverékéből készítettem el. Tartalmasabb, mint a bolti kenyér és nem is annyira felfújt, levegős, így jobban laktat. A fedőt nem szoktam levenni sütés közben, mert könnyen odapirul és nyers maradhat a közepe. Végig lefedve ugyanúgy kap egy vékony kis kérget a kenyér, belül viszont nem szárad ki. Én mindig szép pirosra, ropogósra sütöm, mert úgy szeretjük. Ebből az adagból melegen mérve 1445 g-os kenyér sült ki.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Lemérjük a krumlipüréport (kb. 105-115 g/tasak), hozzáadunk annyi réteslisztet, hogy összesen 250 g legyen együtt. Hozzáadjuk a kenyérlisztet, a sót.
  2. A száraz hozzávalókat jól összekeverjük.
  3. 3 dl langyos vízben 2/3 élesztőkockát a cukorral felfuttatunk. A felfuttatott élesztőt a lisztes keverékre öntjük. Hozzáöntünk további 3 dl langyos vizet és az olajat.
  4. Jól kigyúrjuk a tésztát (ha nem venné fel az összes lisztet, még egy kis vizet öntünk hozzá).
  5. Mikróban 2 percig egy tál vizet melegítünk.
  6. A kelesztőtálba helyezett tésztát a meleg, de nem működő mikróba helyezzük, és 1 óra hosszat kelesztjük.
  7. A tésztát áthelyezzük a kizsírozott jénaiba, tetejét beirdaljuk és szilikonos ecsettel vízzel megkenjük, és vizezett tetejű jénai tetővel lefedve, további 10 percig kelesztjük.
  8. A sütőt közben előmelegítjük.
  9. A további 10 perc kelesztés után hagyományos gázsütőben 3-as fokozaton, továbbra is lefedve 50-60 percig sütjük (ekkor nekem még mindig fehér volt a tészta), majd a hőfokot 4-esre állítva egészen addig sütjük (további 50-60 perc), míg szép piros színt nem kap a kenyér, ill. ki hogyan szereti.
  10. A kész kenyeret vízzel ismét megkenjük, és konyharuha alatt kihűlni hagyjuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 910
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Noy

Mióta szakács: 2011.12.02.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

burgonyás kenyér, 1,5 kg-os jénais kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

noy1985
Noy / noy1985 Tue, 2012-01-03 18:23

A kenyér sajnos hamar szikkad, így csak akkor érdemes ezekkel a mennyiségekkel sütni, ha nagyobb a család. Az arányokkal amúgy lehet játszani. Fele mennyiséggel kb. 600-700 g-os kenyér sül ki.

noy1985
Noy / noy1985 Tue, 2012-01-03 18:19

Szia!
Min. 3-4 literes kell neki, hogy legyen helye terpeszkedni.
Cserép tálban nem próbáltam, de úgy gondolom, abban is jó lehet. Én is ki akarom próbálni abban a sütést, csak még be kell szereznem egyet :)
Kókuszzsír helyett bármi olajfélét/zsírfélét használhatsz. Pl. étolaj, sütővaj. Én nem szoktam rálisztezni sem, mert nagyon kérges lenne a külseje. Sütőpapírral bélelve sem vált, be mert nagyon rásült és nem bírtam levakarni, így azt sem javaslom, inkább csak vmilyen zsiradékkal kend ki a jénait.
A krumplipüréport én a lidlben veszem. Piros-sárga dobozos, 3 tasak van egy dobozban. Minél többet használsz fel a tésztához, annál könnyebb a tésztája és kevésbé fojtós.
200 fok körül lehet ez a sütési hófok. Én azt javaslom, süsd közepesen, semmiképp se erős lángon, mert nem lesz ideje átsülni, ha nagyon kapja a külsejét. Inkább alacsonyon süsd hosszabb ideig, majd fenntebb véve a hőfokot, süsd pirosra. Így biztosan át fog sülni. Nekem még sosem maradt így nyers a közepe.

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Tue, 2012-01-03 08:36

Szia!

Nagyon szimpatikus az ötlet, de lenne néhány kérdésem.
Mekkora jénai kell? Ha az nincs akkora akkor helyettesíthetem cserép edénnyel (pataki tállal pontosabban)?
Kókuszzsír helyett mi használható? (vagy hol lehet Sopronban kókuszzsírt venni?)
Milyen fajta burgonyapüréport használsz? (soha nem használtam még egyet se, lehet hogy ez hülye kérdés)
Ezekkel a fokozatokkal mindig bajban voltam. Perpill két sütőnk van itthon, az egyik annyira régi hogy csak kis-közepes-nagy fokozat van rajta, a másik meg egy vadi új légkeveréses. Melyiket használjam és milyen hőfokon?

Válaszodat előre is köszi!

309
burgonyapüré 100 g
rétesliszt 150 g
kenyérliszt BL80 750 g
élesztő 3.5 dkg
víz 600 ml
olívaolaj 2 ek
3 tk
cukor 1 teáskanál
kókuszzsír 1 ek