r
Nosalty Logó

Jénais burgonyás kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Noy
Jénais burgonyás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 309 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3698 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 218 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    866 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    709 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 309 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    110.1 g

Zsír

  • Összesen
    49.7 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10391.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    352 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    259 mg
  • Foszfor
    1052 mg
  • Nátrium
    8509 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    686.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    817.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    569 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    627 micro
Összesen 3698 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    614.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    503 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 218 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Lemérjük a krumlipüréport (kb. 105-115 g/tasak), hozzáadunk annyi réteslisztet, hogy összesen 250 g legyen együtt. Hozzáadjuk a kenyérlisztet, a sót.
  2. A száraz hozzávalókat jól összekeverjük.
  3. 3 dl langyos vízben 2/3 élesztőkockát a cukorral felfuttatunk. A felfuttatott élesztőt a lisztes keverékre öntjük. Hozzáöntünk további 3 dl langyos vizet és az olajat.
  4. Jól kigyúrjuk a tésztát (ha nem venné fel az összes lisztet, még egy kis vizet öntünk hozzá).
  5. Mikróban 2 percig egy tál vizet melegítünk.
  6. A kelesztőtálba helyezett tésztát a meleg, de nem működő mikróba helyezzük, és 1 óra hosszat kelesztjük.
  7. A tésztát áthelyezzük a kizsírozott jénaiba, tetejét beirdaljuk és szilikonos ecsettel vízzel megkenjük, és vizezett tetejű jénai tetővel lefedve, további 10 percig kelesztjük.
  8. A sütőt közben előmelegítjük.
  9. A további 10 perc kelesztés után hagyományos gázsütőben 3-as fokozaton, továbbra is lefedve 50-60 percig sütjük (ekkor nekem még mindig fehér volt a tészta), majd a hőfokot 4-esre állítva egészen addig sütjük (további 50-60 perc), míg szép piros színt nem kap a kenyér, ill. ki hogyan szereti.
  10. A kész kenyeret vízzel ismét megkenjük, és konyharuha alatt kihűlni hagyjuk.
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 5066
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 03.

Receptkategóriák

Hagyományos bl 55-ös lisztből próbáltam először (fél kiló lisztből) ezt a receptet. Túl tömör volt a kenyér. Később egy kis krumplipüréporral könnyítettem a tésztán, és egy fokkal jobb lett. Az igazi azonban akkor lett, amikor kimondottam kenyérlisztből és a fent említett krumplipürépor és rétesliszt keverékéből készítettem el. Tartalmasabb, mint a bolti kenyér és nem is annyira felfújt, levegős, így jobban laktat. A fedőt nem szoktam levenni sütés közben, mert könnyen odapirul és nyers maradhat a közepe. Végig lefedve ugyanúgy kap egy vékony kis kérget a kenyér, belül viszont nem szárad ki. Én mindig szép pirosra, ropogósra sütöm, mert úgy szeretjük. Ebből az adagból melegen mérve 1445 g-os kenyér sült ki.

Hozzászólások (4)

Ancsocska

Szia! Nagyon szimpatikus az ötlet, de lenne néhány kérdésem. Mekkora jénai kell? Ha az nincs akkora akkor helyettesíthetem cserép edénnyel (pataki tállal pontosabban)? Kókuszzsír helyett mi használható? (vagy hol lehet Sopronban kókuszzsírt venni?) Milyen fajta burgonyapüréport használsz? (soha nem használtam még egyet se, lehet hogy ez hülye kérdés) Ezekkel a fokozatokkal mindig bajban voltam. Perpill két süt?nk van itthon, az egyik annyira régi hogy csak kis-közepes-nagy fokozat van rajta, a másik meg egy vadi új légkeveréses. Melyiket használjam és milyen h?fokon? Válaszodat el?re is köszi!

Noy

Szia! Min. 3-4 literes kell neki, hogy legyen helye terpeszkedni. Cserép tálban nem próbáltam, de úgy gondolom, abban is jó lehet. Én is ki akarom próbálni abban a sütést, csak még be kell szereznem egyet :) Kókuszzsír helyett bármi olajfélét/zsírfélét használhatsz. Pl. étolaj, süt?vaj. Én nem szoktam rálisztezni sem, mert nagyon kérges lenne a külseje. Süt?papírral bélelve sem vált, be mert nagyon rásült és nem bírtam levakarni, így azt sem javaslom, inkább csak vmilyen zsiradékkal kend ki a jénait. A krumplipüréport én a lidlben veszem. Piros-sárga dobozos, 3 tasak van egy dobozban. Minél többet használsz fel a tésztához, annál könnyebb a tésztája és kevésbé fojtós. 200 fok körül lehet ez a sütési hófok. Én azt javaslom, süsd közepesen, semmiképp se er?s lángon, mert nem lesz ideje átsülni, ha nagyon kapja a külsejét. Inkább alacsonyon süsd hosszabb ideig, majd fenntebb véve a h?fokot, süsd pirosra. Így biztosan át fog sülni. Nekem még sosem maradt így nyers a közepe.

Noy

A kenyér sajnos hamar szikkad, így csak akkor érdemes ezekkel a mennyiségekkel sütni, ha nagyobb a család. Az arányokkal amúgy lehet játszani. Fele mennyiséggel kb. 600-700 g-os kenyér sül ki.

Szeva

Kedve Noy! Ha szeretnéd megtanulni a kenyérsütés alapjait, és az összes kérdésedre profi választ vársz, akkor javaslom http://limarapeksege.blogspot.com/2008/11/mondhatom-ez-lett-mindennapi-kenyernk.html. Én is innen lettem "okos". Ancsocska mennyisége nem kezd?knek való. További ügyeskedést kívánok: Éva

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek