r
Nosalty Logó

Indiai lencseleves citrommal és csicseriborsóval

Fifinger
Indiai lencseleves citrommal és csicseriborsóval
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

434
Kalória
24.1g
Fehérje
71.9g
Szénhidrát
7.2g
Zsír
319.4g
Víz
-
Koleszterin
13.8g
Élelmi rost
8.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 434 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1739 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 100 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    519.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    306 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    71.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    319.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    176 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    535 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    622 micro
  • β-karotin
    1799 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 434 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    96.4 g

Zsír

  • Összesen
    29 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2079 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    325 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    305 mg
  • Foszfor
    1222 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    287.5 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

Víz

  • Összesen
    1277.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    705 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    160 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2138 micro
  • Kolin:
    410 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2486 micro
  • β-karotin
    7197 micro
  • β-crypt
    61 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    449 micro
Összesen 1739 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    73.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    143 micro
  • β-karotin
    415 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 100 kcal

Elkészítés

  1. Az előző nap beáztatott csicseriborsót enyhén sós vízben egy óráig főzzük. Mikor leöntjük a főzőlét, tartalékolunk egy keveset (1-2 ek) a turmixoláshoz.
  2. A csicseriborsót, a fokhagymát, 1 ek olívaolajjal és a koriander zölddel, valamint a citromlével és a maradék főzőlével péppé daráljuk a turmixgépben. Ezzel a péppel fogjuk sűríteni a kész levest.
  3. A főzőedénybe olajat öntünk, és mikor már forró, beleszórjuk a curryport. Hagyjuk, hogy az illata betöltse a konyhát, majd lecsendesítjük a főzőlapot, és beleszórjuk az apróra vágott hagymát. Üvegesre pirítjuk.
  4. Felöntjük kb. egy liter vízzel, belerakjuk a karikára vágott zöldségeket és a mosott lencsét. Sózzuk, és a fűszereket is most rakjuk bele. Addig főzzük, míg a lencse megpuhul, ez kb fél óra. Lassú tűzön főzzük, hogy ne fusson ki!
  5. Végül a már készre főtt levest a csicseriborsó péppel sűrítjük, vigyázva, hogy ne csomósodjon össze. Forrón tálaljuk valamilyen pékáruval.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 35 p

Valamikor régebben találtam ezt a receptet, már nem is emlékszem, hol. Annyira finomra sikeredett, hogy azóta is a család egyik fő kedvence. Sokszor készítettem már el, de a legfinomabb nannal, egy fajta indiai kenyérrel. Aki szereti a fokhagymát, bátran egye fokhagymás pirítóssal is!

További receptek

Vaníliás almakrémleves

Attól még, hogy elmúlt a nyár, nem kell lemondanunk a gyümölcslevesekről. A téli időszakban is készíthetünk friss gyümölcsből, például almából, krémlevest, ami még zamatosabb ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...