r
Nosalty Logó

Húsvéti madárkák - foszlós kalácsból

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Húsvéti madárkák - foszlós kalácsból
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 605 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3027 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 297 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    199 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    567.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    198 mg
  • Nátrium
    194 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.1 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    193 micro
Összesen 605 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.6 g

Zsír

  • Összesen
    80.4 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    997 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2838 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    218 mg
  • Kálcium
    502 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    989 mg
  • Nátrium
    971 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    490.3 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    137.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    715 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    486 micro
  • Kolin:
    732 mg
  • Retinol - A vitamin:
    699 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    966 micro
Összesen 3027 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    278.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 297 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk cukrot és az elmorzsolt élesztőt, megvárjuk, amíg az élsztő felfut.
  2. A lisztet tálba szitáljuk. A maradék 1,5 dl tejben elkeverünk 1/2 kk sót, a cukrot, hozzáadjuk még a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citrom héjat.
  3. Mindezt a liszthez keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. (viszonylag kemény, rugalmas tésztát kapunk.
  4. A tetejét meghintjük liszttel, és konyharuhával letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük (25-30 perc).
  5. Ha megkelt, a tésztát lisztezett munkalapon erőteljesen átgyúrjuk, és megmérjük. Hosszú rudat sodrunk belőle, és 10 azonos súlyú (90-100 g-os) darabra vágjuk.
  6. A tésztadarabokat átgyúrjuk, mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúdra sodorjuk. Félbehajtjuk, a tésztarúd egyik végét átvetjük a másikon, és laza csomót, hurkot képezve átdugjuk a lyukon (ez lesz a madárka feje). A tészta szabadon maradó másik, 3-4 cm-es végét hosszában félbevágjuk, bemetsszük (ez lesz a madárka farka).
  7. A megformált kalácskákat egymástól 8-10 cm távolságra sütőlapra rakjuk (sütés közben jócskán megnőnek :), és konyharuhával letakarva, 15-20 percig ismét kelni hagyjuk. Megkenjük tojássárgával, a "fejek" két oldalára 1-1 szem mazsolát nyomunk.
  8. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 98
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 9567
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 12.

Ajánló

Ünnepi asztalra, vagy csak úgy....:)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kalács foszlós, isteni az illata, és az éppen csak édeskés tészta pompásan harmonizál a húsvéti sonka ízével!:) Nagyon finom, és dísze az ünnepi asztalnak. Egy ősrégi Nők Lapja húsvéti számból való a recept, de nem csak húsvétra... ha nem az ünnepre készülünk, akkor egyszerű fonott kalácsot sütök a tésztából. Áldott húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...