Húsvéti madárkák - foszlós kalácsból
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
50g tej28 kcal
-
6g élesztő6 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g cukor46 kcal
-
12g vaj86 kcal
-
8 kcal
-
12g tojássárgája39 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
4g mazsola13 kcal
A tetejére
-
4g tojássárgája13 kcal
Összesen
605
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g tej140 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
2g só0 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
22g mazsola66 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
3027
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
49g finomliszt179 kcal
-
24.5g tej14 kcal
-
2.9g élesztő3 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
5.9g cukor23 kcal
-
5.9g vaj42 kcal
-
4 kcal
-
5.9g tojássárgája19 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
2.2g mazsola6 kcal
A tetejére
-
2g tojássárgája6 kcal
Összesen
297
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 199 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 567.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 198 mg
-
Nátrium 194 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.1 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 146 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 193 micro
Összesen
605
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75.6 g
Zsír
-
Összesen 80.4 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 997 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2838 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 218 mg
-
Kálcium 502 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 989 mg
-
Nátrium 971 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 490.3 g
-
Cukor 99 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 137.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 715 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 486 micro
-
Kolin: 732 mg
-
Retinol - A vitamin: 699 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 966 micro
Összesen
3027
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
297
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
2.5 dl tej
-
3 dkg élesztő
-
0.5 kávéskanál só
-
6 dkg cukor
-
6 dkg vaj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 db tojássárgája
-
1 marék mazsola
A tetejére
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk cukrot és az elmorzsolt élesztőt, megvárjuk, amíg az élsztő felfut.
- A lisztet tálba szitáljuk. A maradék 1,5 dl tejben elkeverünk 1/2 kk sót, a cukrot, hozzáadjuk még a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citrom héjat.
- Mindezt a liszthez keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. (viszonylag kemény, rugalmas tésztát kapunk.
- A tetejét meghintjük liszttel, és konyharuhával letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük (25-30 perc).
- Ha megkelt, a tésztát lisztezett munkalapon erőteljesen átgyúrjuk, és megmérjük. Hosszú rudat sodrunk belőle, és 10 azonos súlyú (90-100 g-os) darabra vágjuk.
- A tésztadarabokat átgyúrjuk, mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúdra sodorjuk. Félbehajtjuk, a tésztarúd egyik végét átvetjük a másikon, és laza csomót, hurkot képezve átdugjuk a lyukon (ez lesz a madárka feje). A tészta szabadon maradó másik, 3-4 cm-es végét hosszában félbevágjuk, bemetsszük (ez lesz a madárka farka).
- A megformált kalácskákat egymástól 8-10 cm távolságra sütőlapra rakjuk (sütés közben jócskán megnőnek :), és konyharuhával letakarva, 15-20 percig ismét kelni hagyjuk. Megkenjük tojássárgával, a "fejek" két oldalára 1-1 szem mazsolát nyomunk.
- Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 98
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 9567
- Feltöltés dátuma: 2011. március 12.
Ajánló
Ünnepi asztalra, vagy csak úgy....:)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A kalács foszlós, isteni az illata, és az éppen csak édeskés tészta pompásan harmonizál a húsvéti sonka ízével!:) Nagyon finom, és dísze az ünnepi asztalnak. Egy ősrégi Nők Lapja húsvéti számból való a recept, de nem csak húsvétra... ha nem az ünnepre készülünk, akkor egyszerű fonott kalácsot sütök a tésztából. Áldott húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!