Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákvirág kalács

Mákvirág kalács
Mákvirág kalács
70 perc / előkészület: 35 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves kollegám húsvéti sütinek ajánlotta. Még a locsolók megérkezése előtt abba a helyzetbe kerültem, hogy még egyet kellett sütnöm.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, majd meleg helyen kelesztjük
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, és kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a mákos-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral, és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.
  3. Ezután a kalácsunkat koszorúra hajtjuk, a végeit egymásba dugva, összedolgozva szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetszük a tésztakoszorút körben szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk. Figyeljünk arra, hogy a lapraigazítás egy irányban történjen, mert különben nem lesz szimmetrikus az alakja.
  4. A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 170-200°C-on, sütőpapírral bélelt gáztepsiben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatva a tetejét, kongó hangot ad.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 494
elküldve: 12
receptkönyvben: 348
elkészítve: 13/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Ilályka

Mióta szakács: 2010.04.07.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

virág alakú mákos kalács, különleges mákos kalács, ünnepi mákos kalács

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csimpippi
csimpippi Sat, 2012-04-07 15:19

Most sütöttem meg először. Könnyű elkészíteni, és nagyon finom! Magáért a látványért is érdemes elkészíteni. Mindenkinek bátran merem ajánlani én is! Köszönöm!

eperszeletke
eperszeletke Sun, 2011-11-20 17:47

megsütöttem, diós töltelékkel, nagyon finom lett! ezentúl mindig ez alapján fogom elkészíteni a kalácsot! köszi a receptet!

Csipicsupi
Csipicsupi Mon, 2011-08-15 12:26

Olyan kérdésem lenne hogy..Ha koszorúba hajtom a kalácsot, csak bevagdosom, vagy felszeletelem, és úgy rakosgatom egymás mellé, a szeleteket?Ha bevagdosom akkor így szét jön majd sütés közbe? Köszii

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-30 18:51

Megsütötem diós változatban is.Nagyon finom így is.A család egyik kedvence lett:)
Köszönöm a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-06 20:43

Nagyon guszta! Imádom a mákosat, biztos meg fogom sütni. :)

o.rsika
o.rsika / o.rsika Thu, 2010-05-06 11:52

Én is megsütöttem már egyszer (én is kollegámtól kaptam a receptet), nagyon jól sikerült, és konyharuhával letakarva nagyon finom puha maradt. Én a töltelékbe tettem még kis vízbe áztatott, puha mazsolát, tekerés közben is vajaztam a tésztát, még a mákra is locsoltam kicsit, hogy mindenhova jól odatapadjon. A tésztát kenyérsütőgép kelesztőprogramjával dagasztottam be, így egyáltalán nem volt macerás. És ahogy a képen is látszik, gyönyörű, igazi vendégváró, ünnepi sütemény!

ilalykaster
Ilályka / ilalykaster Thu, 2010-05-06 16:49

Én hagyományos módon kelesztem a tésztát, mert már többször megjártam a szárított élesztővel. A tekerés közbeni kivajazás pedig tényleg jó ötlet, főleg ha az ember gazdag töltelékkel szeretné elkészíteni. A sülés közben pedig semmihez nem hasonlítható finom illata van.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-05-06 11:08

Nagyon finom és nagyon jól néz ki.Én a fiam születésnapjára sütöttem meg a mákvirágnak. Nagyon nagy sikere volt. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

951
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 4 dkg
tej 350 ml
cukor 1 csipet
porcukor 3 ek
1 kk
napraforgó olaj 2 ek
tojássárgája 1 db
mák 16 dkg
porcukor 8 ek
vaj 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert