Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti diós kalácskoszorú

Húsvéti diós kalácskoszorú
Húsvéti diós kalácskoszorú
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elkezdtem a húsvéti próba sütést-főzést. Fontos számomra ez az ünnep, mert ilyenkor mindig együtt van a család. Egy régi újságból van az alapreceptje a tésztának. A tölteléket átvariáltam a kedvemre.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A bevonathoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, majd a cukorral és az élesztővel elkeverjük. A lisztet egy tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük az élesztős tejet, meghintjük egy kis liszttel, majd negyed órát állni hagyjuk.
  2. Ezután a maradék hozzávalóból egy lágyabb tésztát gyúrunk. 1 órát kelesztjük.
  3. A töltelékhez a vajat és a cukrot felolvasztjuk, hozzáadjuk a darált diót. 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a narancs levét, reszelt héját és a tejet, hűlni hagyjuk.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel úgy, hogy minden oldalán 2 centit hagyjunk szabadon.
  5. A hosszabbik felétől feltekerjük, majd egy sütőpapírral vagy szilikonos lapra helyezzük, koszorú alakúra formázzuk, két végét összenyomkodjuk, majd a tetejét egy éles késsel kb. 8 helyen bevagdossuk.
  6. 180 fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  7. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a citromlével, majd még melegen rácsurgatjuk a tetejére. Néhány szem félretett dióbéllel díszíthetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 200
elküldve: 8
receptkönyvben: 158
elkészítve: 3/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós koszorú, diós kalács, húsvéti kalács

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kertmami
kertmami Thu, 2013-04-04 16:16

Kedves Mercedes! Megsütöttem a kalácsot. Kiváló a recept, minden rendben ment, és nagyon finom, és szép kalácsot sikerült sütni.Az én kalácsom kinézete is olyan, mint a fotón lévő kalács,és az íze is fenséges. Köszönöm szépen, többször is elkészítem a jövőben.
üdv. kertmami:))

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Thu, 2013-04-04 19:55

Kedves Kertmami!Nagyon örülök,hogy ilyen jól sikerült és hogy ennyire ízlett is.Szerintem is nagyon finom.Üdv:Mercedes

kicsiszoke
kicsiszoke Mon, 2013-04-01 09:48

Tegnap elkészítettem így husvét alkalmából. A tészta tényleg nagyon finom és puha
de nekem a töltelék nagyon édes,bár ez ízlés dolga,a család többi tagja dícséri hogy finom.
A másik pedig hogy nekem nem lett ilyen szép színe mint neked a képen,inkább egy szépen
kisült kiflire emlékeztetett,nem kell valamivel lekenni hogy fényes legyen?
És a legvégén a citromos máz sem lett olyan mint a képen,színtelen lett,nem fehér.
Robotgéppel csináltad? Nemtudom mit ronthattam el. Szerinted?

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Mon, 2013-04-01 15:12

Szia!A receptben direkt odaírtam a cukor mellé,hogy eritrittel készítettem,az a kristálycukor édességének kb a 70-80 %-át teszi ki,tehát nem olyan édes,mint a kristálycukor.
Nem kentem le semmivel a tetejét,a fényességét a citromos máz adta meg,ha színtelen lett neked,akkor kevés volt benne a porcukor szerintem.
A tésztáját robotgéppel készítettem,a mázat simán kikevertem egy kanállal,de nagyon sűrűnek kell lennie.
Arra figyeltél,hogy amikor meleg a kalács,akkor kend le?
Remélem tudtam segíteni és legközelebb tökéletes lesz,mert ez tényleg egy nagyon finom kalács.
Üdv:Mercedes

kicsiszoke
kicsiszoke Tue, 2013-04-02 12:51

Szia! Pedig 80 g porcukrot használtam a mázhoz ahogy a receptben is írtad.
Igen,meleg volt a kalács amikor lekentem,pár percel előtte vettem ki a sütőből.
Megpróbálok venni eritritet,amígnem találok addig legfeljebb kevesebb cukorral
készítem el,mert biztos nem ez volt az utolsó alkalom,nem adom fel mert tényleg
finom a tésztája. Jó pap is holtig tanul. ;-)
Köszi a segítséget!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Thu, 2013-04-04 16:26

Szia!Akkor nem tudom mi lehet.Próbáld meg legközelebb több porcukorral.Eritritet akkor vegyél,ha figyelsz a kalóriabevitelre,vagy ha egészséges cukrot szeretnél.Elég húzós ára van,viszont a kalóriaértéke elenyésző a normál kristálycukoréhoz képest,még a 10%-át sem éri el,az íze viszont teljesen olyan.Viszont arra figyelj,hogy a kelt tésztákhoz ugyanúgy nem jó,mint a nyírfacukor,mert gombaölő hatással bír,ezért én magához a tésztához hagyományos kristálycukrot használok,de minden máshoz Eritritet.További jó sütés-főzést:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-03-04 02:02

Kedves Mercedes! Nagyon szep a kalacsod es a foto is gyonyoru, igazi husveti hangulatot ad! Udv. pussycat:))

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Wed, 2013-03-06 22:16

Köszönöm szépen,és komolyan mondom a legfinomabb kalácstészta recept amit valaha készítettem.2 napig ettük,de még akkor is pihe-puha volt:)

523
finomliszt 300 g
élesztő 20 g
cukor 60 g
tojás 1 db
tej 125 ml
vaj 50 g
1 csipet
dió 200 g
cukor 100 g
narancs 0.5 db
tej 8 ek
vaj 30 g
porcukor 80 g
citromlé 3 ek