r
Nosalty Logó

Foszlós kalács húsvéti sonkához

én kicsi konyhám
Foszlós kalács húsvéti sonkához
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tésztához

forma kikenéséhez

lekenéshez

632
Kalória
14.8g
Fehérje
101.9g
Szénhidrát
17.2g
Zsír
25g
Víz
108.5g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
23g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tésztához

forma kikenéséhez

lekenéshez

Összesen 632 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tésztához

forma kikenéséhez

lekenéshez

Összesen 3788 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír

tésztához

forma kikenéséhez

lekenéshez

Összesen 284 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1367.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    1012 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    101.9 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    25 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 632 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    88.6 g

Zsír

  • Összesen
    103.3 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8204.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    641 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    1062 mg
  • Nátrium
    6072 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    611.3 g
  • Cukor
    138 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    149.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    802 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    639 micro
  • Kolin:
    580 mg
  • Retinol - A vitamin:
    760 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    480 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    766 micro
Összesen 3788 kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    613 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    454 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    11.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 284 kcal

Elkészítés

tésztához

  1. 1 dl tejet egy teáskanál cukorral langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük, amíg felfut.
  2. Keverőtálba kimérjük a liszteket. A maradék 2 dl tejet és a margarint meglangyosítjuk, megvárjuk, amíg elolvad benne a margarin, majd belemérjük az olajat, a cukrot, a sót, kevergetjük.
  3. A két tojássárgáját villával kissé felverjük, és az előző elegyhez csurgatjuk, közben kevergetjük.
  4. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, majd fakanállal kevergetve, apránként a margarinos tojásos olajos tejet. Amikor már nincs száraz liszt a tálban, akkor robotgép dagasztó karjának segítségével majdnem sima tésztát dagasztunk. Kivesszük a tálból, és enyhén lisztezett deszkán kézzel szép fényesre dolgozzuk.
  5. 1 órát kelesztjük langyos helyen. Margarinnal vagy vajjal kikenünk, és liszttel kiszórunk egy 25 cm-es szögletes sütőformát (ha van).
  6. A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, egy-egy részből négy, kb. 30-35 cm-es rudat sodrunk, majd négyes fonással megformázzuk. Lekenjük 1 dl tej és egy tojássárgája keverékével, és még egy órát hagyjuk kelni. Az egyiket beletesszük sütőformába, ott keljen meg. A másikat takarjuk le egy tiszta konyharuhával. Amikor az egyik kisült, akkor kiborítjuk a formából. A formát elmossuk, és újra kenjük, lisztezzük, beletesszük a második kalácsot. Ha nincs sütőformánk, akkor sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük mindkét fonatot.
  7. Kis fokozaton kb. 40-50 percig sütjük, 15 percig a sütő alsó bordáján, a továbbiakban a sütő középső bordáján. Ha az elején nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral. Nekem gázsütőm van. Más típusú sütőhöz nem tudok segítséget nyújtani, az a lényeg, hogy mérsékelt hőmérsékleten, lassan süljön.
  8. Ebből a mennyiségű tésztából két kisebb kalács lesz. Nem érdemes egyben megfonni és egy nagyot készíteni, mert az általában nem magasra, hanem széles-laposra kel meg.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 25

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek