r
Nosalty Logó

Hot cross bun - az angol húsvéti zsemle

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Hot cross bun - az angol húsvéti zsemle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír

a tészta

a tetejére

Összesen 557 kcal
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír

a tészta

a tetejére

Összesen 3345 kcal
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír

a tészta

a tetejére

Összesen 276 kcal
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    800.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    500 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.6 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 557 kcal
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.1 g

Zsír

  • Összesen
    57.5 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4803.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    208 mg
  • Kálcium
    578 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    163 mg
  • Foszfor
    832 mg
  • Nátrium
    3001 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    621.5 g
  • Cukor
    175 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    162.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    390 micro
  • Kolin:
    226 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    345 micro
Összesen 3345 kcal
  • 8% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    396 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 276 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

a tészta

a tetejére

Elkészítés

a tészta

  1. A tejet egy kis lábasban felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a vajat és alaposan elkeverjük, majd félretesszük, és megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.
  2. Közben egy tálban összekeverjük a lisztet, a nádcukrot, az élesztőt és a sót. A halom közepébe krátert fúrunk, és ide beleöntjük a vajas tejet, majd utána küldünk egy tojást is.
  3. Kézzel lágy tésztát gyúrunk belőle, majd belisztezett nyújtódeszkára átpakoljuk a tésztát, és fényes-feszesre dagasztjuk 10-15 perc alatt.
  4. Amikor késznek ítéljük, kiolajozott tálba helyezzük a tésztagombócot. A tetejét is megkenjük egy kevés olajat, majd fóliával lefedjük, és hagyjuk a duplájára kelni.
  5. A gyönyörűen megkelt tésztánkat ezután visszapakoljuk a belisztezett felületre. Belekeverünk 50 gramm aszalt gyümölcsöt, egy kezeletlen citrom lereszelt héját, valamint ízlés szerint fahéjat, és az egészet alaposan eldolgozzuk a tésztában.
  6. A tésztát visszatesszük a kiolajozott edénybe, és a már ismert olajozós-fóliázós módszerrel befedjük, és újabb egy órát kelesztjük.
  7. A kész tésztát ezután 15-16 felé osztjuk, és kis gombócokat formázunk belőle. Újabb egy órát kelesztjük, ezúttal azonban csak tiszta konyharuhával fedjük le.
  8. Közben vízből és lisztből bevonó-sűrűségű krémet csinálunk, amit aztán habzsákba (vagy annak hiányában pl. ikeás frissentartózsákba) töltünk. Ebből lesz majd a névadó kereszt - de helyette akár egyszerű vajas tésztát is használhatunk, ha épp maradt valamiből. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  9. A harmadszorra is megkelt zsemléket óvatosan átpakoljuk sütőpapírral bélelt gáztepsikre (vagy keleszthetjük eleve ezen őket), majd a lisztes-vizes mázzal ügyesen kereszteket rajzolunk rájuk.
  10. A megkeresztelt zsemléket az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Közben egy kis tálkában összekeverünk baracklekvárt és mézet 1:1 arányban. A kisült zsemléket azon melegében bekenjük ezzel a mázzal, és így hagyjuk kihűlni őket.
  11. Magukban fogyasztva, kakaó vagy tej mellé, vajjal megkenve egyaránt csodálatosak ezek a kis zsemlék, úgyhogy jó étvágyat hozzájuk.

a tetejére

  1. A következőkkel díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 107
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 8952
  • Feltöltés dátuma: 2020. április 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hot cross bun - az angol húsvéti zsemle
Rosanics Petra 342 recept

Az Egyesült Királyság leghíresebb húsvéti hagyománya minden bizonnyal a hot cross bun sütése. Ezeket a csodálatosan fűszeres illatú, csillogó mázas, édes kis zsemléket a britek Nagypénteken fogyasztják, ezzel a nagyzolással ünnepelve meg a böjti időszak végét. Az ártalmatlan kis pékcsodák ugyanis mindenféle földi jóval készülnek: vaj, aszalt gyümölcsök, fahéj és citromhéj egyaránt kerül beléjük, és ez csak az alaprecept. Ennek ellenére egyáltalán nem tömény a végeredmény, ám egy jó félnapot rá kell szánnunk, ha el szeretnénk készíteni. Az angol elnevezést adó kereszt-díszítés a legenda szerint Krisztus kereszthalálát jelképezi, míg régi babonák szerint, ha felakasztunk egy-egy ilyen zsemlécskét a konyhában, az megóv minket a tűzesetektől, és biztosítja, hogy mindig sikerüljön a kenyerünk.  

Hozzávalók

a tészta

a tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek