Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zserbó Petruska konyhájából

Zserbó Petruska konyhájából
Zserbó Petruska konyhájából
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több zserbó receptet kipróbáltam és nekünk ez jött be. Férjem kedvenc süteménye!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztben elmorzsoljuk a vajat. Közben egy nagyobb edénybe öntjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk benne. 1 kanál cukrot is teszünk bele.
  2. Ha felfutott az élesztő, beletesszük a 2 tojássárgáját, rumot, szódabikarbónát, egy csipet sót, maradék cukrot. Ezt az elegyet beleöntjük a lisztbe.
  3. Jó alaposan kidolgozzuk a tésztát. Kis pihentetés után 3 felé vesszük, és nagy tepsi méretűre kinyújtjuk őket.
  4. A tepsit kivajazzuk, beletesszük az első tészta lapot. Megkenjük a lekvár felével, rászórjuk a cukros dió felét. A dióba lehet tenni mazsolát, reszelt citromhéját. Utána megint tészta, lekvár, dió, tészta.
  5. Minimum 1 órát, vagy egy egész éjszakát pihentetjük, hűvös helyen.
  6. A sütőt előmelegítjük, a tésztát villával vagy hústűvel megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a sülés közben. Szép, halvány pirosra sütjük, kihűtjük.
  7. Ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk a tetejét.
  8. A mázhoz lábasba tesszük a cukrot, kakaót, tejet és folytonos keverés mellett felfőzzük. Mikor már bugyog, beledobjuk a csokikockákat is. Ha azok is elolvadtak, lehúzzuk a tűzről és beledobjuk a vajat. Elkeverjük és a mázat ráöntjük, kenjük a süteményre. Ha kihűlt, lehet szeletelni, enni!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 50x40 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 35 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 49 329
elküldve: 29
receptkönyvben: 489
elkészítve: 39/57
Facebookon megjelent: -

szakács

Petruska

Mióta szakács: 2011.10.30.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

zserbó kocka, zserbó szelet, diós-lekváros sütemény

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bmarya
bmarya Fri, 2014-09-12 16:53

Szia Petruska!
Nem tudom mit rontottam el de nekem nagyon kevés volt a 60 dkg liszt mert szinte folyt még vagy 20 dkg-t tettem hozzá - hát majd meglátom mit követek el.
Üdv.: Marya

ladybird216
Petruska / ladybird216 Sun, 2014-09-14 09:53

Szia bmarya!

Nem lehet, hogy vmit elmértél? Már nagyon sokszor csináltam ezt a sütit, de sosem volt folyós a tészta! Remélem legközelebb jobban sikerül, és ezt az adagot is helyre tudtad hozni!

P

bmarya
bmarya Wed, 2014-09-17 17:04

Lehet, hogy igazad van, de nagyon eltoltam mert szára lett a tésztája. Ettől függetlenül ették mint kacsa a nokedlit. Legközelebb nagyon résen leszek.
Azért köszönjük !
Üdv.

Tmeli
Tmeli / Tmeli Wed, 2013-04-17 18:36

Szia Petruska!
Nagyon finom lett, és sikerült életem első zserbója!Én 4 réteget csináltam,ugyanis nem volt nagyméretű tepsim,de a végeredmény önmagáért beszél!Köszönöm szépen a receptet!
Üdv:
Meli

ladybird216
Petruska / ladybird216 Thu, 2013-04-18 07:31

Szia Tmeli!

Örülök, hogy jól sikerült! :)
4 réteggel magasabb is lett, de van, aki 6 réteget nyújt. Én nem vagyok ennyire jó nyújtó! :)
További jó sütögetést!

Ladybird

repaka76
repaka76 Mon, 2012-10-29 08:06

Nagyon szuper lett a süti,mostmár nálunk is ez lesz a kedvenc!Nekem annyi észrevételem van,hogy legközelebb kevesebb lisztet,és mindent teszek bele,mert az én tepsim kicsit kisebb,és igy vastagabb lett a tésztám egy kicsivel.És hát az a csokimáz,az meg a csúcs a tetején...mostmár ezt fogom használni mindenre!Köszi Petruska!További jó munkát,üdv:Kriszta

ladybird216
Petruska / ladybird216 Mon, 2012-10-29 13:47

Szia Repaka76!

Örülök, hogy ízlett!
Nálunk karácsonykor van nagy szezonja a zserbónak, az is mindjárt itt van. :)
Neked is jó sütiket! :)

Üdv
Petruska

D.Dávid1
D.Dávid1 Sun, 2012-09-30 09:28

Üdv,a zserbóhoz milyen liszt ajánlott,mert ahány receptet megnéztem,ott nem írták?

ladybird216
Petruska / ladybird216 Mon, 2012-10-29 13:45

Szia D.Dávid1!

Elnézést, most vettem észre a hozzászólásodat!
Sima lisztet szoktam használni.
Lehet már kapni sütemény lisztkeveréket is, azok is jók.

Üdv

Petruska

Gránátvirág
Gránátvirág Fri, 2012-08-10 09:57

Szia Petruska!
Tulajdonképpen mennyi vajat kell a mázhoz adni? Vagy csak én nem látom a hozzávalók között? :-)
Üdv

Gránátvirág

ladybird216
Petruska / ladybird216 Fri, 2012-08-10 20:19

Szia Gránátvirág!

Valóban lemaradt, mindjárt pótlom! Egy evőkanálnyi elég bele.

Jó sütést!

Üdv
Petruska

1767
finomliszt 60 dkg
vaj 30 dkg
cukor 10 dkg
tej 1 dl
élesztő 2 dkg
tojássárgája 2 db
szódabikarbóna 1 kk
rum 0.5 dl
dió 40 dkg
cukor 30 dkg
sárgabaracklekvár 40 dkg
cukor 6 ek
cukrozatlan kakaópor 3 ek
tej 3 ek
csokoládé 5 dkg
vaj 1 ek