Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kenyér rizstejjel

Házi kenyér rizstejjel
Házi kenyér rizstejjel
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt volt kenyérsütő gépem, de miután megadta magát, sem akartam lemondani a házi kenyérről. Sokat kerestem, kutattam, módosítgattam, mire másnaposan is finom, nem kőkemény, szeletelhető kenyeret kaptam.
Nagyon laktató, egy baj van vele, valahogy rájár az ember :D.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Ha nem akarunk édes kenyeret enni (értsd lekváros, mézes stb.), akkor a fentiekhez 2 gerezd zúzott fokhagymát is tehetünk, a tetejére pedig reszelt sajtot. Igaz, így a tejmentesség megdől.
Készítettem már többféle verzióban, a legjobb a finomlisztből. Ha egészségesebb kenyeret akarunk is, max. a liszt 1/3 részét helyettesítsük tönköly/rozs stb. lisztekkel, különben kemény, száraz lesz a végeredmény.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fél kocka élesztőt belemorzsoljuk fél dl langyos tejbe, 1 ek liszttel és az 1 kk cukorral elkeverjük, felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a sót, az olajat, a megkelt élesztőt, a vizet és a tejet jó alaposan hólyagosra dolgozzuk, majd meleg helyen, letakarva pihentetjük. Több mint a duplájára dagad a végére, kb. 40 perc kell hozzá.
  3. A megkelt tésztát sütőpapírra rakjuk, és tetszés szerinti formára alakítjuk (én cipóvá szoktam).
  4. Bevagdaljuk a tetejét, és már csak addig hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő.
  5. Vízzel megkenjük (tiszta virágspriccelővel a legegyszerűbb).
  6. Berakjuk a sütőbe, és fél óra után ismét megkenjük vízzel (nem áztatjuk!). Így még 5 percet sütjük. (Sosem végzek tűpróbát, nekem eddig még mindig megsült ennyi idő alatt.)
  7. Éppcsak nyirkos konyharuhába tekerve, rácsra téve, hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat!

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 026
elküldve: 1
receptkönyvben: 42
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi rizstejes cipó, rizstejből készült kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Janka040884
Janka040884 Thu, 2012-08-30 12:33

Szia!nagyon jó a recept,már többször megsütöttem.Imádja a férjem és a kislányom is.Mindig változtatok rajta egy kicsit.Ma például raktam bele update lisztet,zabkorpát(kb.120gr. volt a kettő)a maradék pedig sima liszt.Feldobtam egy kis napraforgóval is.Isteni lett.Én amúgy zabtejjel szoktam készíteni,de vízzel is jó!Mindenkinek ajánlani tudom!!Nincs is jobb egy finom házi kenyérnél!

Üdvözlettel:Janka

Hajnal0
Hajnal0 Thu, 2012-02-23 14:30

Kérdés? Gluténérzékenység miatt rizsliszttel vagy kukoricaliszttel is, vagy a kettő keverékével is elkészíthető? Köszönöm

herdia
herdia Sat, 2011-07-09 21:49

szia, bármilyen tej jó hozzá, vagy akár sima víz is, de szerintem tejjel finomabb.
nálunk a rizstej csak a kisfiam tejérzékenysége miatt van. kétfélét meg nem akarok sütni, így marad a rizses verzió.
jó sütögetést.

427
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
napraforgó olaj 2 ek
1 teáskanál
rizstej 3 dl
víz 1 dl
cukor 0.5 teáskanál