r
Nosalty Logó

Fehér kenyér Renáta konyhájából

Nagyné Racsek Renáta
Fehér kenyér Renáta konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

495
Kalória
15.3g
Fehérje
92.6g
Szénhidrát
6.1g
Zsír
94.2g
Víz
-
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
1.6g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 495 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1981 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 233 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1607.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    1363 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    92.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    94.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 495 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.2 g

Zsír

  • Összesen
    24.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6428.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    200 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    535 mg
  • Nátrium
    5453 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    370.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    376.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    283 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    395 micro
Összesen 1981 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    756.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    642 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    44.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 233 kcal

Elkészítés

  1. Kimérjük a lisztet a keverőtálba, hozzáteszünk két csapott teáskanál sót, és elkeverjük a kanállal.
  2. A vizet meglangyosítjuk. Mélyedést készítünk a liszt közepébe, beleöntjük a vizet, rámorzsoljuk az élesztőt, belerakjuk a csapott teáskanál cukrot, kicsit elkeverjük a kanállal, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
  3. Ha felfutott az élesztő, belerakjuk az olajat, és dagasztógéppel vagy kézzel (esetleg kenyérsütő géppel) 20 percig dagasztjuk.
  4. Ezután átgyúrjuk a kenyértésztát, cipót formázunk, és kelesztőtálba tesszük. 30 perc múlva átgyúrjuk, cipót formálunk, és egy zsírral/margarinnal vékonyan kikent kerek jénaiba rakjuk. Ruhával letakarva megint 30 percig kelesztjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, egy kisebb lábosba vizet teszünk, amit berakunk a sütőbe (ezzel párásítjuk a sütőnk). Ha a kenyerünk szépen megkelt másodszor is, egy éles késsel bevagdossuk a tetejét, és ecset vagy kenőtoll segítségével vízzel átkenjük.
  6. Az előmelegített 220 °C-os sütőbe rakjuk 10 percre, majd mérsékeljük a hőfokot 180°C-ra, és még kb. 50 percig sütjük, illetve addig, amíg szépen megbarnul a kenyerünk héja.
  7. Ezután kiborítjuk a jénaiból, rácsra tesszük, jól átkenjük vízzel, és hűvösebb helyen (kamra) hagyjuk teljesen kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés módja: kenyérsütő
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20

Könnyen elkészíthető, tökéletes kenyér recept. Csak egy jó dagasztógép, vagy egy ügyesen dagasztó háziasszony kell hozzá. Többféle módon készítettem már, mindegyik variáció nagyon jól sikerült. Bélzete kellőképpen tömör és nem morzsálódik, héja frissen kihűlve ropogós, szépen megrepedezik. Készítettem már fele-fele arányban kenyérliszttel és finomliszttel, aztán csak simán finomliszttel is, úgy is ugyanolyan jól sikerült, úgyhogy ezek után nem veszek kenyérlisztet. Ezen kívül készítettem 40 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt arányban is. Aki kedveli, magokat is keverhet bele. Olívaolaj helyett napraforgó étolajjal is készíthetjük. Kikenni azért célszerű a jénait, mert ahol a víz a pereméhez folyik, beleragadhat a kenyerünk. Ha jól dolgoztunk, a vízzel való kenegetéstől szépen megrepedezik a kenyér héja, megmondom őszintén, nekem ez nem mindig sikerült. Viszont a kenyér íze, állaga mindig megfelelő volt.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.