r
Nosalty Logó

Házi francia krémes Héditől

NS
Házi francia krémes Héditől
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Leveles tészta

Krém

Tejszínhab

Karamellmáz

713
Kalória
12.6g
Fehérje
65g
Szénhidrát
45.1g
Zsír
77.9g
Víz
280.7g
Koleszterin
787.5mg
Élelmi rost
42.1g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Leveles tészta

Krém

Tejszínhab

Karamellmáz

Összesen 713 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Leveles tészta

Krém

Tejszínhab

Karamellmáz

Összesen 8547 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Leveles tészta

Krém

Tejszínhab

Karamellmáz

Összesen 293 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    45.1 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    281 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    382.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    65 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    77.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    401 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    393 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 713 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151 g

Zsír

  • Összesen
    541.6 g
  • Telített zsírsav
    322 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    161 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    3368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4584.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    301 mg
  • Kálcium
    1374 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1535 mg
  • Nátrium
    1184 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    780.2 g
  • Cukor
    505 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    935.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4817 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    507 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    400 micro
  • Kolin:
    1676 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4722 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    1090 micro
  • β-crypt
    59 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2032 micro
Összesen 8547 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.7 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 293 kcal

Elkészítés

Leveles tészta

  1. A 30 dkg kis kockára vágott vajat összegyúrjuk a 12 dkg liszttel, és a vajas tésztát hűtőbe tesszük.
  2. A 18 dkg liszthez hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, az ecetet és a vizet, 5-10 perc alatt jól kidolgozott rétestésztává gyúrjuk az egészet.
  3. A rétestésztát lisztezett deszkára tesszük, és fél cm vastagra nyújtjuk, minden alkalommal – a hajtogatás alatt is – a tésztát alul-felül jól belisztezzük, hogy se a deszkához, se a nyújtófához ne ragadjon, mert ha ragad, rétegességét veszti.
  4. A vajas tésztát is kinyújtjuk, minden oldalon 1-2 cm-rel kisebbre, mint a rétes tésztát.
  5. A kinyújtott rétestésztára helyezzük a vajasat, és összehajtogatjuk: a rövidebb oldalát jobbról a tészta egyharmadára hajtjuk, majd balról is úgy, hogy három réteget kapjunk. Ez az egyszeres hajtás.
  6. Ezután a tésztát újra kinyújtjuk, a tészta rövidebb oldalát jobbról és balról is középig hajtjuk, majd az egészet még félbe, így négyszeres hajtást kapunk. Ezt hívják dupla hajtásnak. (A youtube-n találtam egy hasznos videót a hajtogatásról, én úgy csináltam.)
  7. Az összehajtott tésztát negyed órára hűtőbe tesszük, majd mind az egyszeres, mind a kétszeres hajtást még kétszer megismételjük, közben mindig negyed órát pihentetjük.
  8. A harmadik hajtogatás után a tésztát két részre osztjuk, csak az egyik felére lesz szükségünk, amit még 30 percre a hűtőbe tesszük, a másikat pedig lefagyasztjuk. Azért nem fél adagot készítettem, mert a fele akkora tésztát sokkal nehezebb hajtogatni, és ha már dolgozok vele, legalább a következő alkalommal ne kelljen.
  9. A tésztát még két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk a 20x25 cm-es tepsinél 2-2 cm-rel szélesebbre, kb. 2 mm vastagságúra.
  10. Sütőpapírra tesszük, villával megszurkáljuk, és még 15 percet a hűtőben pihentetjük.
  11. A tésztát a sütőpapírral együtt egy nagyobb tepsibe vagy közvetlenül a sütőrácsra helyezzük, és 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Végig figyelni kell, mert minden sütő más, és nagyon gyorsan megég.
  12. Amikor kihűlt, beleszabjuk a 20x25 cm-es (legalább 5 cm magas) tepsibe.
  13. A másik tésztalapot is megsütjük.
  14. Ha fagyasztott leveles tésztát használunk: A leveles tésztát a fagyasztóból kivéve lisztezett deszkára tesszük, 25 perc alatt kiolvasztjuk. A hajtogatás kivételével mindent ugyanúgy csinálunk, mint a házilag gyúrt leveles tésztánál.

Krém

  1. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgákat egy lábasba, a fehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fém fazékba tesszük.
  2. A sárgákat 100 g cukorral gépi habverővel krémes-fehérre verjük, hozzáadjuk a lisztet, a zselatint és a vaníliás cukrot, majd a tejjel fokozatosan csomómentesre keverjük.
  3. Gőz fölött, állandó kevergetés mellett 5-10 perc alatt besűrítjük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, majd félrerakjuk hűlni.
  4. A tojásfehérjét gőz fölött gépi habverővel elkezdjük felverni, amikor már fehéredik, hozzáadjuk a 10 dkg cukrot, és folyamatos keverés mellett 5-10 perc alatt kemény habbá verjük.
  5. A hab egyharmadát óvatosan beleforgatjuk a langyos sárga krémbe, amikor már teljesen elkeveredett, hozzáadjuk a maradékot, és nagyon finoman elkeverjük az egészet. Nem szabad sokáig keverni, és a habot összetörni, mert akkor a krém folyós lesz. Amikor már homogén, beleöntjük a tésztalappal kibélelt tepsibe.
  6. Pár órára hűtőbe tesszük.

Tejszínhab

  1. Amikor megszilárdult, rákenjük a 4 ek cukorral és a habfixálóval felvert tejszínhabot.

Karamellmáz

  1. Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a cukrot, és alacsony fokozaton folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, és habverővel hozzákeverjük a vajat.
  2. Egy perc keverés után tejföl sűrűségű krémet kapunk, amit nagyon gyorsan rásimítunk a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
  3. Ha kissé megszáradt a máz, a karamelles tésztalapot 12 kockára vágjuk, és a darabokat egyesével rátesszük a tejszínhab rétegre, így könnyen darabolható lesz a sütemény.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 20x25

Kapitán Mária 1941-es kiadású 50 ebéd című szakácskönyvében található krémes recept alapján készítettem el a sajátomat, kevés módosítással.

Nosalty stories

További receptek

Epres krémes házilag

A házi krémes bonyolultnak tűnhet, pedig abszolút nem az: ha pedig már egyszer elsajátítottuk a technikáját, szinte bármilyen ízű habkönnyű krémet a leveles lapok közé tölthetünk. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek