r
Nosalty Logó

Házi francia krémes Héditől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Házi francia krémes Héditől
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Leveles tészta

Krém

Tejszínhab

Karamellmáz

Összesen 713 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Leveles tészta

Krém

Tejszínhab

Karamellmáz

Összesen 8547 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Leveles tészta

Krém

Tejszínhab

Karamellmáz

Összesen 293 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    45.1 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    281 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    382.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    401 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    393 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 713 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151 g

Zsír

  • Összesen
    541.6 g
  • Telített zsírsav
    322 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    161 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    3368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4584.8 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    301 mg
  • Kálcium
    1374 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1535 mg
  • Nátrium
    1184 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    780.2 g
  • Cukor
    505 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    935.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4817 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    507 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    400 micro
  • Kolin:
    1676 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4722 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    1090 micro
  • β-crypt
    59 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2032 micro
Összesen 8547 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.7 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 293 kcal

Hozzávalók

Leveles tészta

Krém

Tejszínhab

Karamellmáz

Elkészítés

Leveles tészta

  1. A 30 dkg kis kockára vágott vajat összegyúrjuk a 12 dkg liszttel, és a vajas tésztát hűtőbe tesszük.
  2. A 18 dkg liszthez hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, az ecetet és a vizet, 5-10 perc alatt jól kidolgozott rétestésztává gyúrjuk az egészet.
  3. A rétestésztát lisztezett deszkára tesszük, és fél cm vastagra nyújtjuk, minden alkalommal – a hajtogatás alatt is – a tésztát alul-felül jól belisztezzük, hogy se a deszkához, se a nyújtófához ne ragadjon, mert ha ragad, rétegességét veszti.
  4. A vajas tésztát is kinyújtjuk, minden oldalon 1-2 cm-rel kisebbre, mint a rétes tésztát.
  5. A kinyújtott rétestésztára helyezzük a vajasat, és összehajtogatjuk: a rövidebb oldalát jobbról a tészta egyharmadára hajtjuk, majd balról is úgy, hogy három réteget kapjunk. Ez az egyszeres hajtás.
  6. Ezután a tésztát újra kinyújtjuk, a tészta rövidebb oldalát jobbról és balról is középig hajtjuk, majd az egészet még félbe, így négyszeres hajtást kapunk. Ezt hívják dupla hajtásnak. (A youtube-n találtam egy hasznos videót a hajtogatásról, én úgy csináltam.)
  7. Az összehajtott tésztát negyed órára hűtőbe tesszük, majd mind az egyszeres, mind a kétszeres hajtást még kétszer megismételjük, közben mindig negyed órát pihentetjük.
  8. A harmadik hajtogatás után a tésztát két részre osztjuk, csak az egyik felére lesz szükségünk, amit még 30 percre a hűtőbe tesszük, a másikat pedig lefagyasztjuk. Azért nem fél adagot készítettem, mert a fele akkora tésztát sokkal nehezebb hajtogatni, és ha már dolgozok vele, legalább a következő alkalommal ne kelljen.
  9. A tésztát még két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk a 20x25 cm-es tepsinél 2-2 cm-rel szélesebbre, kb. 2 mm vastagságúra.
  10. Sütőpapírra tesszük, villával megszurkáljuk, és még 15 percet a hűtőben pihentetjük.
  11. A tésztát a sütőpapírral együtt egy nagyobb tepsibe vagy közvetlenül a sütőrácsra helyezzük, és 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Végig figyelni kell, mert minden sütő más, és nagyon gyorsan megég.
  12. Amikor kihűlt, beleszabjuk a 20x25 cm-es (legalább 5 cm magas) tepsibe.
  13. A másik tésztalapot is megsütjük.
  14. Ha fagyasztott leveles tésztát használunk: A leveles tésztát a fagyasztóból kivéve lisztezett deszkára tesszük, 25 perc alatt kiolvasztjuk. A hajtogatás kivételével mindent ugyanúgy csinálunk, mint a házilag gyúrt leveles tésztánál.

Krém

  1. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgákat egy lábasba, a fehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fém fazékba tesszük.
  2. A sárgákat 100 g cukorral gépi habverővel krémes-fehérre verjük, hozzáadjuk a lisztet, a zselatint és a vaníliás cukrot, majd a tejjel fokozatosan csomómentesre keverjük.
  3. Gőz fölött, állandó kevergetés mellett 5-10 perc alatt besűrítjük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, majd félrerakjuk hűlni.
  4. A tojásfehérjét gőz fölött gépi habverővel elkezdjük felverni, amikor már fehéredik, hozzáadjuk a 10 dkg cukrot, és folyamatos keverés mellett 5-10 perc alatt kemény habbá verjük.
  5. A hab egyharmadát óvatosan beleforgatjuk a langyos sárga krémbe, amikor már teljesen elkeveredett, hozzáadjuk a maradékot, és nagyon finoman elkeverjük az egészet. Nem szabad sokáig keverni, és a habot összetörni, mert akkor a krém folyós lesz. Amikor már homogén, beleöntjük a tésztalappal kibélelt tepsibe.
  6. Pár órára hűtőbe tesszük.

Tejszínhab

  1. Amikor megszilárdult, rákenjük a 4 ek cukorral és a habfixálóval felvert tejszínhabot.

Karamellmáz

  1. Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a cukrot, és alacsony fokozaton folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, és habverővel hozzákeverjük a vajat.
  2. Egy perc keverés után tejföl sűrűségű krémet kapunk, amit nagyon gyorsan rásimítunk a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.
  3. Ha kissé megszáradt a máz, a karamelles tésztalapot 12 kockára vágjuk, és a darabokat egyesével rátesszük a tejszínhab rétegre, így könnyen darabolható lesz a sütemény.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 20x25
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 138
  • Tegnapi nézettség: 17
  • 7 napos nézettség: 193
  • Össznézettség: 51100
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kapitán Mária 1941-es kiadású 50 ebéd című szakácskönyvében található krémes recept alapján készítettem el a sajátomat, kevés módosítással.

Hozzávalók

Leveles tészta

Krém

Tejszínhab

Karamellmáz

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek