Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi ételízesítő

Házi ételízesítő
Házi ételízesítő
120 perc / előkészület: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hatalmasra nőtt fűszernövényeimhez kerestem egy klassz receptet, hogyan tudnám őket télire elrakni. A szárítás nem vállt be tavaly, a szedés után 2 hónappal, mint a széna..."se színe, se illata" -csokraim voltak.
Fagyasztani pedig nem szeretem őket. Sok ilyen receptet találtam fix anyaghányaddal, ami nem az én ízlésem alapján tevődött össze, így ezért nem is írtam anyaghányadot...:)
Mindenkinek sok sikert ha megpróbáljátok, a reszelővel óvatosan!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Különösebb anyaghányad ehhez nincs, a lényeg hogy a 40% minimum sárgarépa legyen, a fennmaradó 60% egyéni ízlés szerint rakható össze.
  2. A sárgarépát, a gyökeret, a karalábét, a zellergumót megpucoljuk, lereszeljük.
  3. A káposztákat, a karfiolt, a brokkolit és a fűszereket aprítógépben vagy késsel aprítjuk, míg a hagymákat, a paprikát, a paradicsomot turmixoljuk. Nekem inkább fűszeres kertem van, így kéznél van  friss fűszer. Ezek híjján viszont elég a petrezselyem és a zellerszár. Aki - mint én is - sokszor készít el vadhúst, tegyenek bele minimum még tárkonyt.
  4. A végén már csak összekeverjük, és kilónként 10 csapott kanál sót teszünk hozzá.
  5. Nem kell leszűrni, a leve is finom. Műanyag vagy üvegtetős üvegekben, hűtés nélkül is 1 évig eláll. Aki egy picit világosnak tartja, sáfrányos szeklicét keverjen bele.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 192
elküldve: 3
receptkönyvben: 398
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Titanilla1

Mióta szakács: 2011.08.16.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
kategória: befőttek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: karácsonyi gasztroajándék

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: befőtt, kompót, télire

egyéb elnevezések

házi fűszeres zöldségmix, zöldséges ízesítő télire

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cigaretkana2tahy
Potyadék / cigaretkana2tahy Wed, 2018-09-26 08:41

megcsináltam, nagyon jó recept, csak annyi a bibi, hogy elszámoltam a sót, és 300g-ot tettem a 10 kg zöldséghez (annyi lett a végeredmény). 2 hete csináltam, pincében van illetve hűtőben, nem érzek rajta romlást sem ízileg, sem illatra. szerinted mit csináljak? szeretném ha kitartana egy évet :(

iduci
iduci Mon, 2015-08-10 12:19

Igen, ez tényleg jó! Ezt valamikor anyukámmal is csináltuk (már én is elmultam 50), husdarálóval egész egyszerű az aprítást megoldani. Lehet játszani az arányokkal, csak bátran.

dadimami
dadimami Thu, 2015-03-26 00:04

Ez nagyon tetszik, még a lestyánt, valamint a pasztinákot tudom ajánlani bele, akinek van a kertjében (mint nekem is) jó erőteljes aromás.
Köszönet a receptért.

alexikaster
alexikaster Mon, 2012-11-12 22:16

Köszi a receptet!Az lenne a kérdésem,hogy felbontás után,hűtőben meddig áll el?

mihi
mihi Mon, 2012-08-06 07:26

Üdv4!
Egyet hiányolok. Miből mennyi az adag. Mert, hogy mi kell hozzá az ok de miből mennyi?
Ennek kell, hogy legyen egy arány.

Titanilla1
Titanilla1 / Titanilla1 Thu, 2011-08-25 12:46

Vadgesztenye!

Előszöris köszi a gratulát!:) Igen, akkor hasznos főleg mikor a kiskert sokmindent terem. Ahogy én látom, a kertészek ilyenkor már osztogatnak inkább. Ez mégegy plusz feldolgozási forma.

Ivali!

Kb ennyi sót teszek én is hozzá, egy púpos kanál só cca 3 deka, egy csapott kanál 2 deka körül lehet.

Jucci!

Nem romlik meg, ugyanúgy működik mint az Erős Pista, a só tartósítja.

Jucci
Jucci / Jucci Thu, 2011-08-25 10:14

Nagyon megtetszett ez a recept!És annyi az egész,hogy ledarálom,besózom,és a saját levével elteszem?És nem romlik meg?Mert ez így nagyon szuper! :-) Szerintem a héten megcsinálom!

lvali
lvali Wed, 2011-08-24 20:47

Ilyen etelizesitot en is szoktam kesziteni,a zoldsegeket husdaralon ledaralom es minden kilora 20 dkg sot keverek.Nagyon finom es hasznos a teli idoszakra.

vadgesztenye
vadgesztenye Wed, 2011-08-24 16:58

Nagyon jó ez az eltevési mód, mindenkinek ajánlom. Annyit megjegyeznék, hogy a sózással vigyázzunk! Jó időbe tetted fel a recept most legjobb beszerezni a zöldségeket. Gratulálok!

747
sárgarépa 4 kg
fehérrépa 0.5 kg
karalábé 0.5 kg
zeller 0.5 kg
karfiol 1 kg
vöröshagyma 1 kg
brokkoli 1 kg
paprika 1 kg
paradicsom 0.5 kg
petrezselyem 0 ízlés szerint
zellerlevél 3 db
tárkony 0 ízlés szerint
10 ek