Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi áfonyás palacsinta

Házi áfonyás palacsinta
Házi áfonyás palacsinta
55 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az áfonya savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is.  A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg. Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz. Az áfonya gyümölcse közkedvelt lekvárok, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke. A II. világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a feketeáfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban az áfonya kivonata kapható.

 

hozzávalók / 6 adag

A palacsintatésztához

Az áfonyás töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az áfonyás töltelékhez az áfonya felét egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, a citrom kifacsart levét, valamint lereszelt héját, sűrűre főzzük.
  2. Ezután hozzáadjuk a maradék áfonyát, és még 5 percig főzzük.
  3. A palacsintákhoz a felütött tojásokat a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel elkeverjük. Ha szükséges, szódavizet adunk hozzá, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapjunk.
  4. Az így kapott palacsintatészta alapanyagot legalább fél órát pihentetjük, majd serpenyőben megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)
  5. A palacsintákat tányérra helyezzük, ráhalmozunk egy adag gyümölcsöt, és összehajtogatjuk, porcukorral, tejszínhabbal díszítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 430
elküldve: 0
receptkönyvben: 48
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

áfonyaszószos palacsinta, palacsinta házi áfonyaöntettel, feketeáfonyás palacsinta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bokine
bokine / bokine Tue, 2010-09-21 08:35

Kedves Mártika és Feri!
Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni. Fahéjjal még nem készítettem áfonyát, jó ötlet, én szegfűszeget teszek bele.
További sok sikert kívánva üdvözöllek Benneteket: Bokros Erika

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2010-09-21 12:50

Kedves bokine!

Érdekesség: pl. az alábbi receptben koriandert használnak ízesítésül.
Áfonya lekvár recept
Hozzávalók kb. 6 db 2 dl-es üveghez:
1 kg áfonya
1 citrom leve
1/2 mokkáskanál õrölt koriander
1 kg befőző cukor
Elkészítés: Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kissé összetörjük (villával szétnyomkodjuk).A gyümölcshúst összekeverjük a citromlével, a korianderrel és a cukorral. Lefedjük, és kb. 3-4 órát állni hagyjuk. A masszát kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk. Az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyen tároljuk.

Üdvözlettel:taksi

bokine
bokine / bokine Tue, 2010-09-21 13:03

Kedves Taksi! Igen, ez a főzés élménye, ha ugyan azt a receptet sokféleképpen készítjük el. Köszi a receptet. Üdv: Bokros Erika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-16 08:25

Vajon milyen lenne, ha mélyhűtött áfonyából készítenénk ???

Trewq

bokine
bokine / bokine Tue, 2010-09-21 08:29

Kedves György!
Fagyasztott áfonyából is szoktam hasonló gyümölcsös szószt készíteni, nagyon finom. Nekem is van a kertemben áfonya, csak keveset terem, ezért vetemedek fagyasztott gyümölcsre.
Üdv: Bokros Erika (bokine)

taksi
Mártika és Feri / taksi Thu, 2010-09-16 10:32

Kedves György!

Fagyasztott áfonya: Bár a fagyasztás során a tápanyagok egy része lebomlik,
a fagyasztott áfonya mégis nagyon jó választás, hiszen egész évben elérhető és nem romlik meg.

Lakóhelyünkhöz közeli hegyekben rengeteg áfonya terem, mi szedni szoktuk amikor érik,
augusztus környékén.

Üdvözlettel: Ferenc

460
finomliszt 25 dkg
tojás 3 db
tej 3 dl
porcukor 1 ek
napraforgó olaj 1 dl
szódavíz 2 dl
0 ízlés szerint
áfonya 60 dkg
cukor 4 ek
citromlé 1 fél citromból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
fahéj 0.5 tk
porcukor 4 teáskanál
tejszínhab 4 ek