Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hajtogatott káposztás pogácsa N.Olgitól

Hajtogatott káposztás pogácsa N.Olgitól
Hajtogatott káposztás pogácsa N.Olgitól
60 perc / előkészület: 50 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Káposztás tészta készítés után maradt egy kis fél fej káposztám, úgy fél kilónyi. Vendégeket vártunk, gondoltam egy adag káposztás pogácsával két legyet ütök egy csapásra: eltűnik a káposzta, és lesz egy finom sós rágcsálnivaló, ami sörkorcsolyának is remek. Szerintem egy húsos leves után is megállja a helyét.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát lereszeljük, megsózzuk, hagyjuk állni kb. fél órát. Eztán kinyomkodjuk, és 10 dkg zsíron megpirítjuk. Ízesítjük borssal, ha szükséges sózzuk, hagyjuk kihűlni.
  2. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  3. A lisztet, a 20 dkg zsírt, tojássárgákat, tejfölt, a káposztát zsírral együtt, felfuttatott  élesztőt elkeverjük, megsózzuk, hozzáöntjük a rumot, és összegyúrjuk. Jó kis zsíros tésztát kapunk.
  4.  A tésztát 40 percet letakarva pihenni hagyjuk.
  5. A 40 perc leteltével kinyújtjuk, hajtogatjuk. Hajtogatás: szemre 3 részre osztjuk a tésztát vízszintesen. Alulról felhajtjuk úgy, hogy a széle a felső harmad aljánál legyen. Majd a felső harmadot ráhajtjuk. Eztán szemmel kétfelé osztjuk a tésztát, és balról jobbra középig hajtjuk be, majd jobbról is behajtjuk középig, végül egymásra hajtjuk a 2 részt.
  6. Most már csak fél óra pihentetés következik, majd újabb nyújtás, hajtogatás, ismét fél óra pihentetés.
  7. A következő nyújtásnál a tésztát másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdaljuk, és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  8. Tepsiben kb. 15 percet pihentetjük, addig előmelegítjük a sütőt. Mielőtt betolnánk sülni, megkenjük a pogácsák tetejét felvert tojással.
  9. Kb. 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 27 305
elküldve: 9
receptkönyvben: 177
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Németi Olga

Mióta szakács: 2012.02.06.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, ebéd, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
babakonyha: baba 18-24 hónap

egyéb elnevezések

káposztás pogi, tejfölös pogácsa káposztával, hajtogatott rácsos pogi

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bakfitty
bakfitty Sat, 2012-09-15 12:37

Gyönyörűek lettek a pogácsáid kedves Olga! Gratulálok! Kedvem lenne egyikbe bele is harapni! :-) És természetesen mentem a receptedet és el is fogom készíteni!

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Tue, 2012-10-16 22:22

Kedves bakfitty!
Köszönöm a dícsérő szavakat! Remélem elkészíted egyszer, és aztán meg még többször is, mert megnyeri tetszésedet :)
Üdv. Olga

1058
finomliszt 50 dkg
káposzta 50 dkg
sertészsír 30 dkg
tej 1 dl
élesztő 2.5 dkg
cukor 2 teáskanál
tojássárgája 2 db
tejföl 15 dkg
rum 3 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db