Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos teljes kiőrlésű kalács

Hagyományos teljes kiőrlésű kalács
Hagyományos teljes kiőrlésű kalács
60 perc / előkészület: 35 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hoztam nektek egy számomra nagyon kedves receptet, amit még a nagymamától tanultam fehér lisztes tésztakészítési módszerrel.

Mivel a fehér lisztet és a cukrot már több mint 7 éve száműztem a konyhából, így gondoltam, hogy egy kicsit egészségesebbé varázsolom az alapanyagokat, hogy ne keljen lemondanom erről a finomságról.

Általában a kelt tésztás dolgokkal nem túl jó a kapcsolatom, mert akármennyire gyúrom, dagasztom, majd pihentetem a tésztát, végeredményként nem olyan, amilyen kellene, hogy legyen…

Lehet, hogy azért is lett ez a kalácsrecept a kedvencem, mert valahányszor ezt készítem, mindig tuti siker, és ami a legjobb, hogy nem csak reggelire, de a vendégek várására is nagyon kedvező.

Ízlésünk szerint ízesíthetjük, lehet kakaós, vaníliás, mazsolás, karácsonykor fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel felturbózhatjuk, vagy akár több ízűt is készíthetünk egyszerre.

Nálunk legtöbbször a hagyományos, de olykor a kakaós ízesítésű kerül az asztalra.

A tésztát finomíthatjuk még különböző olajos magvakkal, és a hagyományos kalácsformát is bátran alakíthatjuk, formálhatjuk fantáziánk szerint.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A teljes kiőrlésű búzalisztet mély tálba helyezzük, és a közepében kis mélyedést képezünk. Az élesztőt kevés langyos xilites/mézes/barna cukros mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk, majd beleöntjük a mélyedésbe, és kevés lisztet keverünk hozzá.
  2. Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk, és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük, majd a langyos élesztős tejhez hozzáöntjük. A mazsolát célszerű már az elején megmosni, és 5 percig langyos, édes vízben áztatni, majd a lisztre szórni.
  3. Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk, és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást.
  4. A tésztát cipó alakúra formázzuk, és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd a tésztát három részre osztjuk.
  5. Kis cipókat készítünk, rudakat formázunk belőlük, és megfonjuk a tésztát, majd a tetejét lekenjük tojással, ettől szép, fényes, sárgás színű lesz.
  6. Előmelegített, nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160 fokon sütjük, amíg a teteje szép piroskás nem lesz.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 419
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Szívós Anita

Mióta szakács: 2018.11.27.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kalácskoszorú

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

786
teljes kiőrlésű liszt 40 dkg
friss élesztő 2 dkg
tojás 1 db
kókuszolaj 0.5 dl
mandulatej 3 dl
xilit 10 dkg
mazsola 5 dkg
tojás 1 db