r
Nosalty Logó

Sodort-sajtos fonott kalács

Gabimami58
Sodort-sajtos fonott kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

652
Kalória
22.8g
Fehérje
81g
Szénhidrát
24.9g
Zsír
47.6g
Víz
128.2g
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
3.5g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 652 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 5205 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 296 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1632.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    328 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    302 mg
  • Nátrium
    918 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    81 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    47.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    238 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    231 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 652 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    182.7 g

Zsír

  • Összesen
    199.3 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    1026 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13063.6 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    358 mg
  • Kálcium
    2624 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    284 mg
  • Foszfor
    2413 mg
  • Nátrium
    7342 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    647.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    381.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1904 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    85 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    740 micro
  • Kolin:
    641 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1852 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    625 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    827 micro
Összesen 5205 kcal
  • 13% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    740.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    416 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    21.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 296 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet kelesztőtálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe morzsoljuk az élesztőt, bele a sót, cukrot, a margarint vagy zsírt, és a kézmeleg tejet ráöntjük, majd 5 percig állni hagyjuk.
  2. 5 perc után hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a reszelt sajtot, és jól összedolgozzuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha ragadna, egy kis liszt hozzáadásával átgyúrjuk.
  3. Majd lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és olyan hosszúra sodorjuk, hogy 6 egyforma kis cipót kapjunk belőle.
  4. Lisztezett deszkán letakarva 60 percet kelesztjük, ha megkelt, akkor egyesével kukaccá sodorjuk, és egy-egy kukacot a felétől kezdődően jobbra és balra csavarjuk. Amikor 3 megvan, hármasfonást készítünk, enyhén zsírozott, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Majd a többi tésztával ugyanígy járunk el. Ha már mindkét fonott kalácsunk tepsiben van, 1 felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal és egy kis mákkal megszórjuk.
  5. Félretesszük, és 90 percet kelni hagyjuk.
  6. Majd előmelegített sütőben 220 fokon 35 perc alatt készre sütjük. Mikor teljesen kihűlt, szeleteljük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 39x30

Szintén Észak-Magyaroszágon élő ismerősöm receptjét készítettem ma el. Nagyon nagy sikere lett, mivel a tésztájában is van sajt és ugyanúgy csavart, majd hármasfonással készült, és a teteje is sajttal és mákszemekkel van megszórva. Ha kihűlt, szeleteljük, és nagyon finom, még kenyér helyett is. Nálunk kenyér helyett lett több készítve belőle...

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...